Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι παραγωγοί σχιστολιθικού αερίου των ΗΠΑ «παλεύουν» για να καλύψουν τη ζήτηση

Οι παραγωγοί σχιστολιθικού αερίου των ΗΠΑ «παλεύουν» για να καλύψουν τη ζήτηση
Η αποθήκευση ήταν κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας πριν από την πανδημία συνεχώς από τα τέλη Ιανουαρίου και το έλλειμμα δεν έχει δείξει σημάδια κλεισίματος παρά τις τιμές πολύ πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.
Η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να πλανάται όχι πλέον ως φάντασμα, αλλά ως ορατή απειλή για την ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μιας και όσο πλησιάζει ο χειμώνας, άλλο τόσο πλησιάζουν και τα σενάρια που θέλουν τρομακτική αύξηση της ζήτησης και φυσικά μειωμένη κατά πολύ της προσφοράς, τόσο σε ηλεκτρική ενέργεια, όσο και φυσικά σε φυσικό αέριο.
unnamed_27_3.png
Η αμερικανική πραγματικότητα του σχιστολιθικού αερίου

Τα αμερικανικά γεωτρύπανα σχιστολιθικού αερίου αγωνίζονται να καλύψουν την ισχυρή ζήτηση για φυσικό αέριο από εγχώριες γεννήτριες καθώς και από πελάτες στην Ευρώπη και την Ασία που αγωνίζονται για προμήθειες αντικατάστασης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα αποθέματα σε υπόγειες αποθήκες ανήλθαν σε 2.771 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια στις 9 Σεπτεμβρίου, το δεύτερο χαμηλότερο για την εποχή του έτους από το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).
unnamed_24_5.png

Tα αποθέματα και ο μ.ο της πενταετίας

Η αποθήκευση ήταν κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας πριν από την πανδημία συνεχώς από τα τέλη Ιανουαρίου και το έλλειμμα δεν έχει δείξει σημάδια κλεισίματος παρά τις τιμές πολύ πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.
Τα αποθέματα είναι επί του παρόντος 398 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια κάτω από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία, σε σύγκριση με ένα έλλειμμα 316 bcf στην αρχή της περιόδου έγχυσης την 1η Απριλίου (« Εβδομαδιαία έκθεση αποθήκευσης φυσικού αερίου », EIA, 15 Σεπτεμβρίου).
unnamed_25_4.png
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η καύση φυσικού αερίου

Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε τροχιά ρεκόρ φέτος ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της οικονομίας από την πανδημία και των ελαφρώς υψηλότερων από το μέσο όρο θερμοκρασιών αυτό το καλοκαίρι.
Ειδικότερα, οι γεννήτριες των ΗΠΑ καίνε ποσότητες ρεκόρ φυσικού αερίου, επειδή οι μονάδες με καύση άνθρακα έχουν αποσυρθεί και η ξηρασία έχει περιορίσει την υδροηλεκτρική παραγωγή στις δυτικές πολιτείες.
Οι γεννήτριες κατανάλωσαν 4.372 bcf το πρώτο πεντάμηνο του 2022, το δεύτερο υψηλότερο που έχει καταγραφεί μετά τον Ιανουάριο-Μάιο 2020 (« Μηνιαία ενεργειακή ανασκόπηση », ΜΠΕ, 25 Αυγούστου).
Η καύση φυσικού αερίου των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ακόμη πιο ισχυρή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σημειώνοντας νέο ημερήσιο ρεκόρ τον Ιούλιο (« Η ημερήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ από φυσικό αέριο σημείωσε ρεκόρ στα μέσα Ιουλίου », EIA, 23 Αυγούστου).
Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές εκτελούνται με ρυθμούς ρεκόρ, καθώς οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποίησης LNG ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση από εισαγωγείς στην Ευρώπη και την Ασία.

Ο χειμώνας..... έρχεται

Η επίμονη έλλειψη έχει αναγκάσει τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε περισσότερα από 8 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, υπερδιπλάσιο από τον εποχιακό μέσο όρο για την περίοδο 2011-2020 και φυσικά  το υψηλότερο μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό από το 2008.
unnamed_23_6.png
Σε πραγματικούς όρους, οι τιμές διαπραγματεύονται τις περισσότερες φορές από τα τέλη Μαΐου στο 80-85ο εκατοστημόριο για όλους τους μήνες από το 1990, σηματοδοτώντας έλλειψη αποθεμάτων και παρέχοντας ισχυρό κίνητρο για περισσότερη παραγωγή.
Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά περίπου 4% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αλλά δεν ήταν αρκετή για να καλύψει την ισχυρή εγχώρια και ξένη ζήτηση και να ξαναχτίσει τα εξαντλημένα αποθέματα.
unnamed_28_2.png
Επομένως, τα αποθέματα είναι ευάλωτα σε περίπτωση τυφώνα, όπως της τελευταίας περιόδου στον Κόλπο του Μεξικού, ενός ψυχρότερου από τον κανονικό χειμώνα ή μιας καταιγίδας πάγου στις βασικές περιοχές παραγωγής του Τέξας.
Με τις τιμές ήδη πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, πολλοί διαχειριστές χαρτοφυλακων στοιχηματίζουν, ότι υπάρχει περιθώριο να υποχωρήσουν εάν οι θερμοκρασίες του χειμώνα είναι κοντά στο φυσιολογικό και δεν υπάρχουν σημαντικές διαταραχές στην παραγωγή.
Εν κατακλείδι, το σύστημα θα βρεθεί γρήγορα υπό πίεση εάν η μείωση του φετινού χειμώνα είναι προς την κορυφή του ιστορικού εύρους ή την υπερβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης