Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τράπεζα Διεθνών Διακονισμών: Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αυξήσουν γρήγορα και δυναμικά τα επιτόκια

Τράπεζα Διεθνών Διακονισμών: Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αυξήσουν γρήγορα και δυναμικά τα επιτόκια
«Είναι σημαντικό να δράσουμε έγκαιρα και δυναμικά», δήλωσε ο επικεφαλής του Νομισματικού και Οικονομικού Τμήματος της BIS,  Claudio Borio. «Οι  αυξήσεις επιτοκίου τείνουν να μειώνουν την πιθανότητα σκληρής προσγείωσης».

Η τριμηνιαία έκθεση της BIS με έδρα την Ελβετία αναγνώρισε ότι τόσο ο κίνδυνος ύφεσης όσο και ο κίνδυνος χρέους αυξάνονται, αλλά ανέφερε ότι η μείωση του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθωρισμού παραμένει πρωταρχικής σημασίας.

 

Η προτροπή από την Τράπεζα Διεθνών Διακονισμών

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), προέτρεψε τις μεγάλες οικονομίες να προχωρήσουν με δυναμικές αυξήσεις επιτοκίων παρά την αυξανόμενη απειλή της ύφεσης και της αστάθειας της αγοράς συναλλάγματος.
«Είναι σημαντικό να δράσουμε έγκαιρα και δυναμικά», δήλωσε ο επικεφαλής του Νομισματικού και Οικονομικού Τμήματος της BIS,  Claudio Borio. «Οι  αυξήσεις επιτοκίου τείνουν να μειώνουν την πιθανότητα σκληρής προσγείωσης».

Νέα αύξηση από Fed

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δούμε μία ακόμη μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, της οποίας οι απότομες κινήσεις έχουν ήδη προκαλέσει εκτεταμένες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά τουλάχιστον από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό σε μια εποχή που ξεσπούν ήδη κρίσεις χρέους και όταν υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τις υπερτιμημένες αγορές ακινήτων. 
Επιπλέον, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη συνέχισαν να αναθεωρούνται προς τα κάτω, ενώ οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό συνέχισαν να αυξάνονται.
«Γνωρίζουμε ότι το μονοπάτι είναι αρκετά στενό», είπε ο Borio. «Σαφώς αν υπήρχε κίνδυνος ύφεσης πριν, ο κίνδυνος έχει αυξηθεί».

Το ευρώ πέφτει καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτεί την κρίση φυσικού αερίου
Το ευρώ πέφτει καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτεί την κρίση φυσικού αερίου

Ένα από τα μεγαλύτερα sell-offs στις αγορές

Η ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη άνοδος του πληθωρισμού, των επιτοκίων και των τιμών της ενέργειας προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα sell-offs που έγιναν ποτέ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τους παγκόσμιους δείκτες 
μετοχών να υποχωρούν περισσότερο από 16% από τον Ιανουάριο.
Το γεν, το ευρώ και τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών έχουν χτυπηθεί στο σφυρί και οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, το σημείο αναφοράς των παγκόσμιων αγορών δανεισμού, έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Τα προβλήματα στο μέλλον

Η BIS επεσήμανε επίσης στην έκθεσή της το ενδεχόμενο περαιτέρω προβλημάτων στο μέλλον, καθώς μεταξύ άλλων προειδοποίησε, ότι η αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου θα ήταν δύσκολη λόγω της περιορισμένης πλεονάζουσας ικανότητας άλλων μεγάλων παραγωγών και των υποτονικών επενδύσεων σε νέα έργα.

Το ρωσικό πετρέλαιο είναι δύσκολο να αντικατασταθεί

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίμονες αυξήσεις των τιμών των αγαθών που σχετίζονται με το πετρέλαιο, ενώ το άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να έχει μεγάλο και παρατεταμένο αντίκτυπο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να δημιουργήσει σημαντικό αντίθετο άνεμο στη βιομηχανική παραγωγή.


Παγκόσμια νομίσματα το 2022

Τα προβλήματα από την άνοδο του δολαρίου

Σύμφωνα με την BIS, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, η άνοδος του δολαρίου προσθέτει προβλήματα πληθωρισμού και επίσης συσσωρεύει πιέσεις στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες που έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό σε δολάρια αλλά τώρα αγωνίζονται να επιστρέψουν τα χρήματα καθώς τα νομίσματά τους πέφτουν κρατήρας.
«Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση για αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για να αποτραπεί μια μεγάλη υποτίμηση και θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει, ως πρόσθετο εργαλείο, παρέμβαση σε ξένο συνάλλαγμα όπως έχει ήδη κάνει σε ορισμένες χώρες», είπε ο Borio.

www.bankingnews.gr

 



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης