Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

EKT: 2+1 λόγοι που τα στεγαστικά επιτόκια ανεβαίνουν και οι τιμές ακινήτων πέφτουν

EKT: 2+1 λόγοι που τα στεγαστικά επιτόκια ανεβαίνουν και οι τιμές ακινήτων πέφτουν
Tα στοιχεία και οι προβλέψεις.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει σημειωθεί αύξησ στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην Ευρωζώνη από τις αρχές του 2022, έπειτα από το ιδιαίτερα ιστορικό χαμηλό του 2021.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία δύο έτη η αγορά κατοικίας στην Ευρωζώνη παρουσίασε μεγάλη αύξηση ευνοημένη από τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που επί 11 σχεδόν έτη παρέμεναν αμετάβλητα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.
Η τελευταία μάλιστα θεωρεί πως η αλλαγή στάσης και, αλλαγή προτιμήσεων των καταναλωτών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τιμών των ακινήτων στις χώρες - μέλη της ευρωζώνης.

Στιγμιότυπο-οθόνης-2022-09-19-142209-e1663586618417.jpg

Τα στοιχεία και οι προβλέψεις 

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν σημαντικά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τις τιμές κατοικιών και τις επενδύσεις στο Real Estate, ανέφεραν οι ερευνητές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Niccolo Battistini, Johannes Gareis και Moreno Roma.
Ειδικότερα, την ώρα που η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια, τα μοντέλα υποδεικνύουν, ότι μια αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των τιμών κατά περίπου 9% μετά από δύο χρόνια, σημειώνουν οι ερευνητές.
Σε αυτό το σημείο, η συνολική αύξηση των τιμών των κατοικιών στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε από ετήσια αύξηση περίπου 4% στο τέλος του 2019 σε σχεδόν 10% το πρώτο τρίμηνο του 2022 – το υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές του 1991.
Παράλληλα, οι επενδύσεις στη στέγαση ανέκαμψαν και είναι περίπου 6% πάνω από τα προ της κρίσης επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δείκτης κόστους δανεισμού για τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 1,3% τον Σεπτέμβριο του 2021 και παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.
Όμως από την άλλη πλευρά, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 63 μονάδες βάσης) το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, στη μεγαλύτερη εξαμηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η ευαίσθητη δυναμική της αγοράς

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το εκτιμώμενο μοντέλο, μια αύξηση 1 ποσοστιαίας μονάδας στο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων οδηγεί σε μείωση των τιμών των κατοικιών κατά περίπου 5% μετά από περίπου δύο χρόνια.
Στον αντίποδα, ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων στις τιμές των κατοικιών και τις επενδύσεις σε στέγαση είναι μεγαλύτερος σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Με την ΕΚΤ να εγκαταλείπει την χαλαρή νομισματική της πολιτική, τα μοντέλα υποδεικνύουν ότι μια αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των τιμών των κατοικιών κατά περίπου 9% μετά από δύο χρόνια, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης