Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβαθμίζονται οι αξιολογήσεις των πορτογαλικών τραπεζών

S&P: Αναβαθμίζονται οι αξιολογήσεις των πορτογαλικών τραπεζών
Αναβαθμίσεις πορτογαλικών τραπεζών από την S&P Global Ratings
Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των πορτογαλικών τραπεζών προχώρησε η S&P Global Ratings, απόρροια της αναβάθμισης για το αξιόχρεο της χώρας -αναβάθμιση σε «ΒΒΒ+» στις 9 Σεπτεμβρίου 2022.
Ειδικότερα, αναβαθμίστηκαν -κατά μία βαθμίδα- οι Banco Santander Totta και Banco BPI σε «ΒΒΒ+», η Banco Comercial Portugues σε «ΒΒ+», ενώ η Haitong Bank επιβεβαιώθηκε σε «ΒΒ».
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, παρά το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και τα αυξανόμενα επιτόκια, η Πορτογαλία συνέχισε να παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη, μεγέθη απασχόλησης και δημοσιονομικά αποτελέσματα. Οι επενδύσεις πρόκειται να αυξηθούν λόγω 61,2 δισ. ευρώ (26% του ΑΕΠ) που θα ληφθούν ως χρηματοδότηση από την ΕΕ μεταξύ 2022 και 2027. Εν τω μεταξύ, η μονοκομματική πλειοψηφία της κυβέρνησης μειώνει την αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ, ταυτόχρονα, αναμένεται ο προϋπολογισμός να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα.
Η υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού πιθανότατα θα γίνει πιο εμφανής τα επόμενα τρίμηνα, αλλά θα είναι διαχειρίσιμη για τις πορτογαλικές τράπεζες. Παρά την πανδημία, τα προβληματικά δάνεια μειώθηκαν στην Πορτογαλία την περίοδο 2020-2021 και τους πρώτους μήνες του 2022. Ο οίκος αναμένει τα προβληματικά δάνεια να αυξηθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος και του επόμενου έτους, λόγω των επιπτώσεων του υψηλότερου πληθωρισμού, της βραδύτερης οικονομικής δραστηριότητας και των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών στους δανειολήπτες, ωστόσο ο αντίκτυπος θα είναι διαχειρίσιμος για τις τράπεζες όσο η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται.
Ο οίκος υπολογίζει ο δείκτης προβληματικών δανείων του εγχώριου τραπεζικού τομέα να φθάσει κοντά στο 6% έως το τέλος του 2023 (από 5,6% στο τέλος του 2021).
Παράλληλα, η αγορά κατοικίας θα παραμείνει σχετικά δυναμική.
«Η κερδοφορία των τραπεζών θα συνεχίσει να βελτιώνεται, αλλά οι προοπτικές παραμένουν ασθενέστερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες. Η αύξηση των επιτοκίων θα ωφελήσει το πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα τους επόμενους 24 μήνες. Προβλέπουμε απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) περίπου 5,5% το 2022-2023, η οποία αποτελεί βελτίωση σε σύγκριση με τον μέσο όρο 3% τα τελευταία πέντε χρόνια. Παρατηρούμε χαμηλότερους κινδύνους χρηματοδότησης σε όλο το σύστημα για τις τράπεζες. Οι πορτογαλικές τράπεζες έχουν επανεξισορροπήσει σημαντικά τα προφίλ χρηματοδότησής τους την τελευταία δεκαετία», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης