Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υψηλότερα επιτόκια και ενεργειακή κρίση βάζουν «φωτιά» στο δημόσιο χρέος της Ιταλίας

Fitch: Υψηλότερα επιτόκια και ενεργειακή κρίση βάζουν «φωτιά» στο δημόσιο χρέος της Ιταλίας
Σχόλιο της Fitch για το δημόσιο χρέος της Ιταλίας
Το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και η ενεργειακή κρίση που ταλανίζουν την παγκόσμια οικονομία, αποτελούν ένα νέο μεγάλο εμπόδιο στον αγώνα της Ιταλίας («ΒΒΒ» η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, με σταθερό outlook) για μείωση του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, εάν οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων παραμείνουν κοντά στο 4%, θα χρειαστούν υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να διατηρηθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ σε καθοδική πορεία.
«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συνασπισμός της δεξιάς \θα κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις 25 Σεπτεμβρίου 2022.
Κάθε κόμμα υποστηρίζει φορολογικές περικοπές, ενώ υπάρχουν επίσης προτάσεις για υψηλότερες κατώτατες συντάξεις και νέες διατάξεις για πρόωρη συνταξιοδότηση. Αυτές οι προτάσεις θα συνεπάγονταν κάποια δημοσιονομική χαλάρωση και θα συνέχιζαν τη στρατηγική της κυβέρνησης Draghi που δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στην εξυγίανση. Ωστόσο, η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών περιπλέκεται από την ενεργειακή κρίση και τα υψηλότερα επιτόκια. Ο νόμος για τον προϋπολογισμό του 2023 θα βοηθήσει στην αξιολόγηση της κατεύθυνσης της δημοσιονομικής πολιτικής και πιθανώς θα επικεντρωθεί στην προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το ενεργειακό σοκ.
Οι προσομοιώσεις της Fitch δείχνουν τον αντίκτυπο των μεταβαλλόμενων οικονομικών συνθηκών και των υψηλότερων αποδόσεων στο 10ετές κρατικό ομόλογο της Ιταλίας. Εάν οι αποδόσεις παραμείνουν περίπου στο 4%, το χρέος θα παραμείνει σταθερό γύρω στο 150% του ΑΕΠ. Ένα δεύτερο σενάριο που ενσωματώνει ύφεση του 2023 από το ενεργειακό σοκ, υπολογίζει τον δείκτη χρέους να αυξάνεται στο 157% έως το 2031. Σε ένα τρίτο σενάριο όπου δίνεται προτεραιότητα στη μείωση του χρέους, μειώνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες», αναφέρεται στην έκθεση του οίκου.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης