Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: «Αγκάθι» τα δημοσιονομικά ελλείμματα, αδύναμη ανάπτυξη για το 2023

DBRS: «Αγκάθι» τα δημοσιονομικά ελλείμματα, αδύναμη ανάπτυξη για το 2023
Σχόλιο της DBRS για την ιταλική οικονομία
Υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και αδύναμη ανάπτυξη αναμένει για την οικονομία της Ιταλίας η DBRS Morningstar, όπως αναφέρεται σε σημερινό (16/9) σχόλιο του καναδικού οίκου αξιολόγησης.
Όπως σημειώνεται, ως απάντηση στον εντεινόμενο κίνδυνο ύφεσης που προκαλεί η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω στήριξη της οικονομίας. Τα πρόσφατα μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια πιθανότατα δεν θα επηρεάσουν τον στόχο για το έλλειμμα φέτος, αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ξεκινώντας από το 2023. Οι βουλευτικές εκλογές πλησιάζουν και η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να προτείνει κάποια επεκτατικά μέτρα μαζί με περαιτέρω απαιτούμενη υποστήριξη για τον μετριασμό των παρατεταμένων οικονομικών επιπτώσεων την ενεργειακή κρίση.
Κατά την άποψη της DBRS, η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα δυσκολευτεί να βρει μια καλή ισορροπία μεταξύ της προστασίας της οικονομίας και της βελτίωσης των δημοσιονομικών λογαριασμών. Όπως υπογραμμίζεται, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα θα είναι σημαντικά για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης της αγοράς. Βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος μιας δυσμενούς μετατόπισης της δημοσιονομικής τροχιάς υπό το πρίσμα της ενεργειακής κρίσης και των πολιτικών που υποστηρίζουν ηγετικά κόμματα.
«Οι υψηλές τιμές της ενέργειας προκαλούν περαιτέρω κρατική στήριξη, αλλά ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να επιτευχθεί το 2022. Ενώ η ανάπτυξη για το 2022 θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της κυβέρνησης, οι κίνδυνοι ύφεσης εντείνονται και πιθανότατα θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε αδύναμες επιδόσεις τα πρώτα τρίμηνα του 2023. Η οικονομική επιδείνωση σε συνδυασμό με περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη το 2023 θα μεταφραστεί σε βραδύτερη δημοσιονομική εξυγίανση. Οι κίνδυνοι επιδεινώνονται από την πιθανότητα η φορολογική μεταρρύθμιση ή περαιτέρω επιδοτήσεις να αποδειχθούν μη ουδέτερες. Μέτρα που είναι δημοσιονομικά δαπανηρά και δεν είναι προσωρινά και καλά στοχευμένα θα μπορούσαν να προκαλέσουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.
Image
Η επόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να δυσκολευτεί να εκπληρώσει τις επεκτατικές εκλογικές υποσχέσεις το 2023, μπορεί να υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Ο δημοσιονομικός χώρος θα μπορούσε να περιοριστεί από τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη, τις αυξανόμενες αποδόσεις και πιθανώς περαιτέρω στήριξη που σχετίζεται με την ενέργεια, εκτός εάν η μείωση του πληθωρισμού είναι σημαντικά υψηλότερη από το αναμενόμενο», σχολιάζει ο οίκος.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης