Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί ο Putin θα λατρέψει το «Καυτό Φθινόπωρο» στην Ευρώπη

Γιατί ο Putin θα λατρέψει το «Καυτό Φθινόπωρο» στην Ευρώπη
Γιατί «τρίβει» τα χέρια του ο Putin
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό διάστημα, το φθινόπωρο που διανύουμε αποτελεί μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για τον Ρώσο Πρόεδρο V.Putin προκειμένου να σχεδιάσει εκ νέου την στρατηγική του αναφορικά με την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Γιατί «τρίβει» τα χέρια του ο Putin

O Ρώσος πρόεδρος V.Putin oυσιαστικά «θρέφει» τους καρπούς που ο ίδιος «έσπειρε» και φυσικά αναφερόμαστε στην ενεργειακή κρίση και στον τρομακτικό ενεργειακό «πονοκέφαλο» που έχει προκαλέσει στη Δύση. 
Το τελευταίο στοιχείο έχει βαρύνουσα σημαία, καθώς εκατομμύρια δυτικοευρωπαίοι βγαίνουν στους δρόμους αυτό το φθινόπωρο προκειμένου να διαδηλώσουν για τις τρομακτικές αυξήσεις στο κόστος ζωής και φυσικά στη θέρμανση κάνοντας τον Putin κυριολεκτικά να «τρίβει» τα χέρια του.

Εμφύλιες ταραχές και κοινωνικές εκρήξεις

Αυτό το φθινόπωρο, οι εμφύλιες αναταραχές είναι πιθανό να θερμανθούν σε 101 χώρες (από τις 198 που παρακολουθούνται), σύμφωνα με έναν δείκτη που αναπτύχθηκε από την Verisk Maplecroft, μια ερευνητική εταιρεία. Οι κύριες περιοχές εκτείνονται από τη Σρι Λάνκα και την Αλγερία έως την σχετικά ευκατάστατη Ευρώπη.
Φυσικά, η κύρια ανησυχία όλων και η «ρίζα του κακού» είναι η τρομακτική αύξηση του πληθωρισμού, και ειδικά το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Πράγας τις προηγούμενες ημέρες, απαιτώντας Α από την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να συνάψει μια νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο με τον Πούτιν και να σταματήσει να εξοπλίζει την Ουκρανία. Μάλιστα, πολλοί κατηγόρησαν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και όχι τον Putin.
Την περασμένη Δευτέρα, στην περιοχή που κάποτε ήταν η Ανατολική Γερμανία, χιλιάδες διαδήλωσαν στη Λειψία και το Μαγδεβούργο. Και πάλι, τα φαινομενικά προβλήματα των διαδηλωτών ήταν ο πληθωρισμός, οι τιμές της ενέργειας και μια δήθεν σκληρή και ανίκανη πολιτική ελίτ. Αλλά οι διαδηλωτές έδειχναν τουλάχιστον το ίδιο πρόθυμοι να εκφράσουν τη συμπάθειά τους για τον Putin, την αδιαφορία για την Ουκρανία και την αδιαφορία για την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση.
Ένα είναι σίγουρο. Όσο πλησιάζουμε προς τον «καυτό χειμώνα» της Δύσης, τόσο περισσότερο θα γίνεται αντιληπτό στους πολίτες της Δύσης, πως η πολιτική της σύγκρουσης με τη Ρωσία και της εμμονικής υποστήριξης σε εξοπλιστικό επίπεδο της Ουκρανίας δεν αποτελεί λύση για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων όπως η ενεργειακή κρίση και φυσικά η τρομακτική άνοδος του πληθωρισμού.

ΔΝΤ: Αν ο χειμώνας είναι βαρύς, η Ευρώπη κινδυνεύει με κοινωνικές αναταραχές

Αν ο χειμώνας είναι βαρύς, υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν κοινωνικές αναταραχές στην Ευρώπη όπου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη «τρομακτικές οικονομικές συνέπειες και δημιουργεί φόβους ύφεσης», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Krystallina Georgieva.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε μεταξύ των άλλων ότι η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να πετύχει μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και την ανάγκη να αποφύγει το στραγγαλισμό της ανάπτυξης.
«Υπάρχει σίγουρα φόβος ύφεσης σε κάποιες χώρες γι' αυτό τον χειμώνα» υπογράμμισε.
«Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί, και ο χειμώνας είναι βαρύς, η Ευρώπη μπορεί να οδηγηθεί σε κοινωνικές αναταραχές» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης