Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBC Capital Market: Σε νέα υψηλά η τιμή του χρυσού το 2022, θα ξεπεράσει τις 2.000 δολ. ή +20% - Οι καταλύτες της ανόδου

RBC Capital Market: Σε νέα υψηλά η τιμή του χρυσού το 2022, θα ξεπεράσει τις 2.000 δολ. ή +20% - Οι καταλύτες της ανόδου
Οι κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς κυριαρχούνται από τις επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων και το ισχυρό δολάριο, αλλά…

Η τιμή του χρυσού καταγράφει μεγάλη πτώση τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο σύμφωνα με την RBC Capital Market το πολύτιμο μέταλλο θα ξεπεράσει τα 2.030 δολ. ανά ουγγιά (ή +20%) και αυτό θα μπορούσε να συμβεί αυτό το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος).
Ειδικότερα, οι αναλυτές της καναδικής τράπεζας, με ανάλυσή τους, «επισκέπτονται» τις προοπτικές του χρυσού στο β’ εξάμηνο του 2022 και τη σχέση του με τις μακροοικονομικές συνθήκες…
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, «η τιμή του φέτος αφορούσε, σε μεγάλο βαθμό, την αβεβαιότητα που επικράτησε στις αγορές.
Πολλοί μακροοικονομικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των μέχρι προ μηνών χαμηλών επιτοκίων (δεδομένου και του ύψους του πληθωρισμού), τον διατήρησαν σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο η ασάφεια είναι που προβληματίζει… κυρίως.
«Αυτός, κατά την άποψή μας, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις προϊόντων χρυσού (ETP) έχουν σημειώσει όγκους ρεκόρ μέχρι τώρα» λέει η RBC Capital Markets.

Μπορούμε να μάθουμε κάτι για τον χρυσό και τη συσχέτισή του με τον πληθωρισμό από την οικονομική κρίση του 2008–2009;

Μετά την τελευταία κρίση, πολλοί διερωτώντο εάν οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές θα οδηγούσαν σε πληθωρισμό και, συνεπώς, σε άνοδο στις τιμές.
Υπενθυμίζεται πως πολλοί επενδυτές βλέπουν τον χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, με βάση την υπόθεση ότι η αξία του μπορεί να αυξηθεί καθώς πέφτει η αγοραστική δύναμη του δολαρίου.
Κάποιοι λοιπόν φοβήθηκαν ότι θα ερχόταν μια έκρηξη πληθωρισμού, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009 και της άνευ προηγουμένου χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε για αρκετά χρόνια.
Αυτή η άνοδος του πληθωρισμού δεν συνέβη ποτέ, αλλά ο χρυσός σημείωσε ράλι για ένα διάστημα.
Κατά την RBC, κάτι παρόμοιο εκτυλίσσεται τώρα: οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών έχουν επεκταθεί σε τεράστιο βαθμό, ενώ ο κόσμος συνεχίζει να συγκεντρώνει χρέος.
Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αντλούν χρήματα στην οικονομία μέσω στρατηγικών όπως η ποσοτική χαλάρωση, και τα έθνη συνεχίζουν να αναλαμβάνουν χρέη για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.
«Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό το επίπεδο δανεισμού σε όλο τον κόσμο θα οδηγήσει τελικά σε ακόμα πιο υψηλό πληθωρισμό.
Αν και το βασικό μας σενάριο δεν προϋποθέτει τόσο μεγάλο πληθωρισμό, αυτό θα ήταν ένας παράγοντας ανόδου…».

Τα σενάρια…

Η τιμή του χρυσού μέχρι στιγμής φέτος κορυφώθηκε πάνω από τα 2.000 δολ. ανά ουγγιά τον Μάρτιο, αλλά συνέχισε να μειώνεται και έκλεισε τον Αύγουστο με πτώση άνω του 5%.
«Το μεγάλο ράλι που είδαμε νωρίτερα μέσα στο έτος, ειδικά όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ήταν ο τυπικός τύπος απόδοσης κρίσης για τον χρυσό», δήλωσε ο Christopher Louney, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets. 
Αλλά από τότε, η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει, καθώς αυτού του είδους η κρίση είναι αρνητική για το πολύτιμο μέταλλο.
«Θα χρειαστούν οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις για να γίνει ο χρυσός ισχυρότερος μακροπρόθεσμα».
Σύμφωνα με την RBC Capital, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και πτώση των χρηματοοικονομικών επιδόσεων, κάνει το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) ισχυρότερο.
Οι κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς κυριαρχούνται από τις επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων και το ισχυρό δολάριο.
Αυτό είναι που προκαλεί την πτώση της τιμής του χρυσού κάτω από τα 1.800 δολάρια ΗΠΑ ανά ουγγιά.
«Η τιμή του χρυσού καθορίζεται περισσότερο από τις προσδοκίες, έναντι των εκπλήξεων ως απάντηση στα μακροοικονομικά στοιχεία ή στις συνομιλίες της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Η Fed).
Για παράδειγμα, περίπου μια αύξηση του επιτοκίου της Fed κατά 50 μονάδες βάσης ή 75 μονάδες βάσης, οδηγεί την τρέχουσα κίνηση των τιμών του χρυσού» σημειώνει η καναδική τράπεζα.
Ακόμα κι έτσι, όμως, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσε να είναι υποστηρικτική για την τιμή του κίτρινου μετάλλου μέχρι το τέλος του έτους.
Επομένως, μια πρόβλεψη τιμής πάνω από 2.000 δολ. μέχρι τον Οκτώβριο είναι ρεαλιστική.

Δύο σενάρια…

Η RBC έθεσε στόχους για την τιμή του χρυσού σε δύο πιθανά σενάρια μέχρι το τέλος του 2022, δηλαδή στόχους μεσαίας και υψηλής τιμής.
Πρώτον, για τον στόχο μεσαίας τιμής, η τιμή του χρυσού αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο από την αύξηση των επιτοκίων και το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, οπότε το κίτρινο μέταλλο προβλέπεται να αγγίξει τα επίπεδα των 1.679 δολαρίων ΗΠΑ ανά ουγγιά το γ’ τρίμηνο και 1.663 δολαρίων ανά ουγγιά το δ’ τρίμηνο του 2022, με τη μέση τιμή του χρυσού να εκτιμάται στα 1.773 δολάρια ΗΠΑ.
Σε αυτό το σενάριο, η τιμή του χρυσού καθορίζεται αποκλειστικά από τους μακρο-οδηγούς.
Στη συνέχεια, στο δεύτερο σενάριο, δηλαδή για την υψηλή τιμή-στόχο του χρυσού, ο χρυσός θα επηρεαστεί περισσότερο από γεωπολιτικούς κινδύνους.
Σύμφωνα με αυτό το, η τιμή του χρυσού εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2.036 δολάρια το γ’ τρίμηνο και τα 1.986 δολάρια το δ’ τρίμηνο, με μέση ετήσια τιμή τα 1.944 δολάρια το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης