Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μία μόνο επιλογή έχει η Fed: Ύφεση, ανεργία και σύγκρουση με Biden - To sell off της Wall Street ήταν μόνο η αρχή

Μία μόνο επιλογή έχει η Fed: Ύφεση, ανεργία και σύγκρουση με Biden - To sell off της Wall Street ήταν μόνο η αρχή
Οι οικονομολόγοι της Bank of America υποστηρίζουν ότι η πραγματική σταθερότητα των τιμών δεν θα έρθει μέχρι το 2024
Σχετικά Άρθρα
Το χειρότερο sell off της τελευταίας διετίας, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2020, της Wall Street στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, ήταν μόνο η αρχή...
Αυτό προειδοποιούν οι περισσότεροι αναλυτές πλέον, καθώς όλοι συγκλίνουν στο να εκτιμήσουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πυροδοτήσει τελικά μια ύφεση που θα εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή, με τον πρόεδρο της, Jerome Powell να λέει ότι η μάχη του για τον πληθωρισμό είναι «άνευ όρων» και οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν ακόμη κι αν αυτό σημαίνει κάποιο «πόνο» για τους Αμερικανούς.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του Powell, ο πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI), αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο και 8,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Το αποτέλεσμα;
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 1.276 μονάδες (ή 3,94%) στις 31.104 μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, καθώς οι ειδικοί έσπευσαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη πιθανότητα ύφεσης που προκάλεσε η Fed.

Σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία

«Η Fed έχει το χειρότερο πρόβλημα στον κόσμο», δήλωσε στο Fortune ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance, υποστηρίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και να συρρικνώνει τον ισολογισμό της ακόμη και όταν η οικονομία επιβραδύνεται, τα οποία θα φέρουν μια σαφή αύξηση της ανεργίας.
"Είναι ένα πολιτικό πρόβλημα, όχι ένα οικονομικό πρόβλημα - και η μόνη θεραπεία για την τρέχουσα κρίση είναι αυτή που είναι πολιτικά ανέφικτη", είπε.
«Αν η Fed θεώρησε ότι επικρίθηκαν πάρα πολύ από την προηγούμενη κυβέρνηση, και ήταν, περιμένετε μέχρι να δουν το είδος της κριτικής που θα δεχτούν καθώς σκόπιμα δημιουργούν ένα οικονομικό σενάριο όπου η ανεργία εκτοξεύεται σημαντικά».
Ο Zaccarelli ακούγεται ανήσυχος για το τι θα ακολουθήσει: «Όχι μόνο θα καταλήξουν να προκαλέσουν ύφεση, αλλά θα είναι και άσχημη».

Έρχεται πόνος...

Ο Zaccarelli δεν είναι ο μόνος οικονομολόγος που προειδοποιεί τους Αμερικανούς για τον επερχόμενο «πόνο» που θα προκληθεί από τη Fed.
Η επικεφαλής οικονομολόγος της ZipRecruiter, Sinem Buber, είπε στο Fortune ότι η άνοδος του δομικού πληθωρισμού τον Αύγουστο, ο οποίος αποκλείει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν ένα ανησυχητικό σημάδι.
«Η πραγματική εστίαση - το επίκεντρο και της προσοχής της Fed - είναι ο δομικός πληθωρισμός.
Και αυτό προκάλεσε ένα σοκ, σημειώνοντας άνοδο 0,6% τον Αύγουστο στο 6,3% κατά τη διάρκεια του έτους», είπε.
«Αυτό υποδηλώνει ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, με μεγαλύτερο πόνο για την αγορά κατοικίας και την αγορά εργασίας στην πορεία».
Η άνοδος του πυρήνα του πληθωρισμού, ειδικότερα, πιθανότατα θέτει τον στόχο της Fed για μια «ήπια προσγείωση» -όπου ο πληθωρισμός ελέγχεται χωρίς να πυροδοτήσει ύφεση- απρόσιτο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της EY-Parthenon, Gregory Daco.
«Ο πληθωρισμός παραμένει σε ευρεία βάση και η διαδοχική δυναμική για τον βασικό ΔΤΚ υποδηλώνει μόνο μια πολύ σταδιακή χαλάρωση της πληθωριστικής δυναμικής», δήλωσε ο Daco στο Fortune.
«Στο πλαίσιο αυτού του κύκλου σύσφιξης της παγκόσμιας κεντρικής τράπεζας, οι υψηλότερες και πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν τον κίνδυνο σκληρής προσγείωσης».
Και για τους επενδυτές, η μέτρηση του πληθωρισμού σημαίνει ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πιέσεις καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια ανεβάζουν το κόστος δανεισμού και μειώνουν τις αποτιμήσεις στην αγορά.
«Δυστυχώς για τις αγορές, αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει την ανάγκη της Fed να παραμείνει επιθετική και πιθανότατα θα κρατήσει ένα όριο σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου στο άμεσο μέλλον», δήλωσε στο Fortune ο Cliff Hodge, επικεφαλής επενδύσεων της Cornerstone Wealth.

Ο καλός ο κακός και ο άσχημος

Φυσικά, η τελευταία αναφορά του ΔΤΚ δεν ήταν κακή.
Οι συνολικές τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 5% τον Αύγουστο, λόγω της μηνιαίας πτώσης των τιμών της βενζίνης κατά 10,6%.
Και οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μειώθηκαν επίσης 0,1% τον περασμένο μήνα, μετά την άνοδο καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Ωστόσο, συνολικά, η τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό δεν ήταν αυτό που ήλπιζε η Wall Street.
Περίπου το 70% των κατηγοριών που απαρτίζουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή σημείωσαν ετήσιες αυξήσεις τιμών άνω του 4% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο.
Και παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί απότομα από τον Ιούνιο, οι ειδικοί λένε ότι η ελάφρυνση των τιμών της ενέργειας μπορεί να μην διαρκέσει.
Ο Jeffrey Roach, επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial, είπε στο Fortune ότι φοβάται ότι η αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα θα καταλήξει να διαγράψει μεγάλο μέρος των οικονομιών που κέρδισαν οι Αμερικανοί από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Roach υποστήριξε επίσης ότι το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων είναι μια «αυξανόμενη ανησυχία».
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 11,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Αύγουστο, το μεγαλύτερο άλμα σε ετήσια βάση από το 1979.
«Οι πληθωριστικές πιέσεις πλήττουν ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα που ξοδεύουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος σε τρόφιμα», σημείωσε ο Roach.
Ενώ οι αυξανόμενες τιμές ανησυχούν τους οικονομολόγους, το κύριο μέλημά τους φαίνεται να είναι ο πληθωρισμός στέγης.
Οι συνολικές τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν 0,7% τον Αύγουστο και 6,2% σε ετήσια βάση.
Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται πολύ, είναι ένα κρίσιμο στατιστικό στοιχείο, επειδή οι τιμές στέγασης αποτελούν πάνω από το 32% του δείκτη τιμών καταναλωτή, εκ των οποίων περίπου το 8% είναι τιμές ενοικίου και περίπου το 24% είναι το ισοδύναμο ενοίκιο του ιδιοκτήτη (OER).
Η Liz Ann Sonders, η επικεφαλής στρατηγική επενδύσεων στην Charles Schwab, σημείωσε σε tweet ότι το τμήμα OER της ανάγνωσης του ΔΤΚ του Αυγούστου παρουσίασε άλμα 6,3% σε ετήσια βάση.
Και αυτή είναι η ταχύτερη αύξηση από τον Απρίλιο του 1986.
«Ο τομέας της στέγασης είναι κρίσιμος καθώς αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού ΔΤΚ και είναι πιθανό να συμβάλλει σταθερά στον πληθωρισμό, καθώς τα ενοίκια αντανακλώνται αργά στον ΔΤΚ μέσω ερευνών που παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις στις αναφορές», δήλωσε ο Jay Hatfield της Infrastructure Capital Advisors.

Θα ελεγχθεί ο πληθωρισμός;

Ωστόσο, ο Hatfield υποστηρίζει ότι οι πολιτικές της Fed για αύξηση των επιτοκίων και συρρίκνωση του ισολογισμού της, μειώνοντας έτσι την προσφορά χρήματος, θα λειτουργήσουν τελικά στον έλεγχο του πληθωρισμού.
«Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι ο πληθωρισμός θα μειώνεται σταθερά τους επόμενους έξι μήνες, καθώς η μείωση κατά 15% της προσφοράς χρήματος από τη Fed παράγει ένα πολύ ισχυρό δολάριο και επιβραδύνει τον τομέα των κατοικιών μέσω δραματικά υψηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων», δήλωσε ο Hatfield.
Οι οικονομολόγοι της Bank of America δεν είναι όμως τόσο αισιόδοξοι για το χρονοδιάγραμμα, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική σταθερότητα των τιμών δεν θα έρθει μέχρι το 2024.
Η ομάδα της BofA ανησυχεί επίσης για την αυξανόμενη πιθανότητα μιας «σκληρής προσγείωσης» για την οικονομία των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης