Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citi και ING «προειδοποιούν» για νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων - «Αίνιγμα» η στάση της ΕΚΤ

Citi και ING «προειδοποιούν» για νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων - «Αίνιγμα» η στάση της ΕΚΤ

Η ιστορική κατά 75 μ.β αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, δεν θα είναι η τελευταία τέτοιου μεγέθους εκτιμούν οι αναλυτές της ING και της Citigroup.

 

Σχετικά Άρθρα

Με τον πληθωρισμό να «καλπάζει» σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την άνοδο των τιμών σε βασικά είδη και υπηρεσίες η ΕΚΤ βρίσκεται μπροστά σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι. Να αφήσει την αγορά να ρυθμιστεί από μόνη της; Ή να συνεχίσει σε κατ'εξακολούθηση αυξήσεις των επιτοκίων με την ελπίδα ότι μια ύφεση θα καταστείλει την ζήτηση;

Οι εκτιμήσεις από την Citi

Η Citi εκτιμά πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα «γενναία» αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β και τον Οκτώβριο, ακολουθούμενη από αύξηση 50 μ.β τον Δεκέμβριο, προτού η εξασθένιση της οικονομίας σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων στο 2%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, η ΕΚΤ, άφησε πολλά «επιθετικά» υπονοούμενα. Η εστίαση στον πληθωρισμό και στον κίνδυνο αύξησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να απαιτήσει περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις, όπως εκτιμά. Η Λαγκάρντ είπε μάλιστα ότι το τερματικό επιτόκιο είναι ακόμη «μακριά» και απέρριψε τα σενάρια για αλλαγή της πορείας της ΕΚΤ.

Οι εκτιμήσεις από την ΙNG

Από την πλευρά της η ING σημειώνει πως η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την επιθετική στάση της Τράπεζας και έχει προετοιμάσει τις αγορές για περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ αισιόδοξη για την ανάπτυξη, αλλά έχουμε αλλάξει την έκκλησή μας. Αναμένουμε τώρα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης πριν από το τέλος του έτους», σημειώνει η ΙΝG.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων πιστεύει, ότι η ΕΚΤ είναι υπερβολικά αισιόδοξη για τις οικονομικές προοπτικές. Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ είναι +0,9% αύξηση του ΑΕΠ το 2023, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ύφεση που εκτιμάται από την αγορά αλλά και τους αναλυτές γενικότερα. Μόνο στο δυσμενές σενάριο βλέπει το ΑΕΠ στο -0,9%, αλλά προϋποθέτει τον πλήρη τερματισμό των ροών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την ευρωζώνη. Επίσης, είναι ενδιαφέρον, όπως σημειώνει, ότι στο βασικό της σενάριο, η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,3% το 2024 και θα φτάσει στο 2,2% από το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, ο πολύ επιθετικός τόνος κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης δεν ταιριάζει πραγματικά με αυτές τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. 

Παράλληλα με αφορμή την συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ από την ING θεωρούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «Έχει εγκαταλείψει τη στόχευση για τον πληθωρισμό και ο κύριος στόχος της φαίνεται πλέον να είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα. 

Τέλος η ολλανδική τράπεζα σημειώνει με έμφαση πως: «Κατά την άποψή μας, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου ή 50 μ.β τον Οκτώβριο και μια αύξηση της τελευταίας στιγμής κατά 25 μ.β στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, εάν και εφόσον μπορέσουν να επικρατήσουν τα περιστέρια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης