Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ανάλυση: Στη σωστή και κερδοφόρα κατεύθυνση οι έκτακτες ενεργειακές αλλαγές της ΕΕ

Ανάλυση: Στη σωστή και κερδοφόρα κατεύθυνση οι έκτακτες ενεργειακές αλλαγές της ΕΕ
Ένα ανώτατο όριο στην τιμή της λεγόμενης «υποπεριθωριακής» παραγωγής χωρίς αέριο, θα βοηθούσε στην ανάκτηση απροσδόκητων εσόδων που θα μπορούσαν να αναδιανεμηθούν στα νοικοκυριά για να μετριαστεί το σοκ των λογαριασμών ενέργειας, δήλωσε ο Ryan Alexander της Aurora Energy Research.
Σχετικά Άρθρα
Σύμφωνα με το Montel oι στοχευμένες προσπάθειες για μείωνση 10% στις ώρες με την υψηλότερη ζήτηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με ταυτόχρονη περικοπή 5% θα παρείχαν κρίσιμη ανακούφιση στα στραγγισμένα δίκτυα, ακόμη και αν κατέληγαν σε μείωση κατανάλωσης μόλις 4 TWh, είπε η Icis.
Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για τον περιορισμό του ευρωπαϊκού ενεργειακού κόστους φέτος τον χειμώνα λόγω απουσίας ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αποφέρουν εξοικονόμηση πόρων, αλλά η απουσία λεπτομερειών άφησε περιθώρια για προβλήματα, σύμφωνα με το Montel.
Η εταιρεία συμβούλων εμπορευμάτων Icis εκτίμησε ότι οι συντονισμένες προσπάθειες για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% από τις αρχές Νοεμβρίου έως τα τέλη Μαρτίου πιθανότατα θα εξοικονομήσουν στην ΕΕ περίπου 125 TWh ενέργειας.
Αυτό θα ισοδυναμούσε με την ετήσια κατανάλωση ενέργειας της Ολλανδίας.

Οι στοχευμένες προσπάθειες για μείωση 10% στις ώρες με την υψηλότερη ζήτηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με ταυτόχρονη περικοπή 5% θα παρείχαν κρίσιμη ανακούφιση στα στραγγισμένα δίκτυα, ακόμη και αν κατέληγαν σε μείωση κατανάλωσης μόλις 4 TWh, είπε η Icis.
Αυτά τα μέτρα, που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που οι δυτικές εντάσεις εντείνονται με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περίπου 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, πρόσθεσε.
Συγκριτικά πάντα με τη ζήτηση περίπου 130 bcm κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το κόστος παραμένει υψηλό

Ένα ανώτατο όριο στην τιμή της λεγόμενης «υποπεριθωριακής» παραγωγής χωρίς αέριο, θα βοηθούσε στην ανάκτηση απροσδόκητων εσόδων που θα μπορούσαν να αναδιανεμηθούν στα νοικοκυριά για να μετριαστεί το σοκ των λογαριασμών ενέργειας, δήλωσε ο Ryan Alexander της Aurora Energy Research.
«Ωστόσο, αυτή η πρόταση δεν αποσυνδέει από μόνη της την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την αγορά φυσικού αερίου», πρόσθεσε.
«Εκτός και αν τα κεφάλαια που προκύπτουν από αυτό το μέτρο επεκταθούν και στις επιχειρήσεις, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τρομακτικούς λογαριασμούς ρεύματος και να μην κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο επίμονων διακοπών λειτουργίας και απώλειας θέσεων εργασίας».

Αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης

Ο Christoph Maurer, επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας συμβούλων ενέργειας Consentec, είδε πιθανά προβλήματα με τα ανώτατα όρια εσόδων, εάν αυτά τεθούν κάτω από τις τιμές εκκαθάρισης της αγοράς έναντι των οποίων διακανονίζονται τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
«Πρέπει να βρεθεί μια λύση για να ληφθούν υπόψη τα υπάρχοντα μακροπρόθεσμα συμβόλαια», είπε στο Montel πριν από τη συνάντηση της Παρασκευής.
«Όσοι διατηρούν αρνητικές θέσεις σε μελλοντικά συμβόλαια θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εάν δεν αντισταθμίζονται πλέον φυσικά έναντι των υποκείμενων αυτών των συμβολαίων».
Ένα υψηλό ανώτατο όριο ήταν απίθανο να περιορίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε τεχνολογίες με αμελητέο λειτουργικό κόστος – όπως η αιολική, η ηλιακή και η πυρηνική ενέργεια, είπαν οι παρατηρητές, οι οποίοι περίμεναν ότι ο ενθουσιασμός για τις Συμφωνίες Αγοράς Ενέργειας (ΡΡΑς) για καθαρή ενέργεια μεταξύ της βιομηχανίας και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχιστεί αμείωτος.
«Οι ΡΡΑς έχουν ήδη οδηγηθεί από τις αναδυόμενες αβεβαιότητες και αστάθειες στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και αρκετό καιρό – αυτή η τάση ενισχύεται από την τρέχουσα εξέλιξη», δήλωσε ο Γερμανός οικονομολόγος ενέργειας Uwe Leprich.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκραγεί σε περίπου 10 φορές τα κανονικά επίπεδα φέτος, παρασύροντας τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στο πέρασμά τους, καθώς η ρωσική προσφορά έχει εξατμιστεί.
Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου είχαν μειωθεί στο 9% περίπου των ευρωπαϊκών εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες, σε σύγκριση με το 40% πέρυσι, δήλωσε την Παρασκευή η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson.

Πηγή: worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης