Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Γιατί η Κίνα δεν θα οδηγήσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αυτήν τη φορά

Morgan Stanley: Γιατί η Κίνα δεν θα οδηγήσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αυτήν τη φορά

Η επιβράδυνση των δυτικών οικονομιών θα αντισταθμιστεί από την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη;

Σχετικά Άρθρα

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας παράλληλα με την ολοένα και πιο επιθετική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών που οδηγεί σε σύσφιξη τις πιστωτικές συνθήκες οδηγούν σε μια τεράστια επιβράδυνση στα αναπτυγμένα κράτη και την παγκόσμια οικονομική παραγωγή στο χείλος της ύφεσης, σύμφωνα με την το σημείωμα του Robin Xing, επικεφαλής αναλυτής για την Κινεζική οικονομία της Morgan Stanley.
Σημειώνει ότι η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί αναγκαστικά στην Κίνα, ίσως με την ελπίδα ότι θα μπορέσει και πάλι να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη όπως έκανε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2009.
Αυτή η αισιοδοξία θα πρέπει να μετριαστεί καθώς η οικονομία της Κίνας βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση και προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κάτω από τη μέσο όρο του 2,8% φέτος.
Αναμένεται μόνο μια μέτρια ανάκαμψη στο 5,2% το 2023, καθώς το Πεκίνο σταδιακά αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην καταρρέουσα κτηματαγορά και αποσύρει τα lockdowns.

Αναπροσανατολισμός της πολιτικής

Οποιαδήποτε ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά μέτρα και η στόχευση παραμένει επικεντρωμένη στη σταθερότητα της αγοράς εργασίας
Μέχρι σήμερα, έχουμε δει επανέναρξη της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, σταδιακή στήριξη στον τομέα των ακινήτων και πρόσθετες δαπάνες για δημόσιες υποδομές.
Αλλά αυτά τα βήματα δεν θεωρήθηκαν επαρκή λόγω των της στενότητας στη ρευστότητα των κατασκευαστών κατοικιών και των παρατεταμένων περιορισμών λόγω του Covid.
Προβλέπουμε ανάκαμψη της ανάπτυξης το 2023, αλλά αυτή η ανάκαμψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το εάν θα υπερβληθούν τα παραπάνω δύο εμπόδια.
Ως εκ τούτου, αναζητούμε μια πιο συντονισμένη πολιτική απάντηση και μια πιο ξεκάθαρη πορεία προς την επαναλειτουργία μετά το 20ο Συνέδριο του Κόμματος που ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου (πενταετής πολιτικός ανασχηματισμός).

Τα μέτρα που θα αλλάξουν τη τάση

Πρώτον, για να περιορίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση από τον στεγαστικό τομέα, το Πεκίνο πιθανότατα θα αυξήσει τη δημοσιονομική στήριξη.
Ομολογουμένως, η αγορά κατοικίας της Κίνας έχει εισέλθει σε μια διαρθρωτική πτωτική τροχιά καθώς ο πληθυσμός γερνάει, αλλά η πρόσφατη κατάρρευση υπερβαίνει κατά πολύ αυτήν την τάση.
Το προβληματικό σημείο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των αγοραστών κατοικιών στην ικανότητα των κατασκευαστών να παραδίδουν προπωλημένες κατοικίες, γεγονός που μειώνει τις πωλήσεις νέων κατοικιών και ασκεί μεγαλύτερη πίεση στη ρευστότητα των κατασκευαστών.

Τραπεζική χρηματοδότηση

Πιστεύουμε ότι το Πεκίνο θα παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση και καλύτερα συντονισμένη παρέμβαση για να διασφαλίσει την ολοκλήρωση των συμβολαίων  κατασκευής σπιτιών.
Η PBOC έχει ήδη χορηγήσει τραπεζικά δάνεια ύψους 200 δισεκατομμυρίων γιουάν για την υποστήριξη της υλοποίησης των συμβολαίων στις κατασκευές
ΘΑναμένουμε περισσότερες συντονισμένες προσπάθειες μετά το Συνέδριο του Κόμματος.
Γενικότερα, πιστεύουμε ότι το σενάριο για τόσο σοβαρή κατάρρευσης της κτηματαγοράς που να  επισπεύσει μια οικονομική κρίση είναι απίθανη.
Η Κίνα έχει πολύ αυστηρά πρότυπα εποπτείας των στεγαστικών δανείων και μέτρια τραπεζική έκθεση στον στεγαστικό τομέα.
Μακροπρόθεσμα, η περιορισμένη κερδοσκοπία στις τιμές της γης σε τομείς εκτός των ακινήτων θα πρέπει να αποτρέψει μια ύφεση τ  όπως αυτή που παρατηρήθηκε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990.
Επιπλέον, ενώ ένας διαρθρωτικά ασθενέστερος τομέας ακινήτων θα επιβάρυνε την ανάπτυξη των οικοδομικών υλικών, της κατανάλωσης που σχετίζεται με τη στέγαση και των επενδύσεων σε υποδομές, η συνεχιζόμενη στροφή της Κίνας σε πρωτοβουλίες όπως το Urbanization 2.0, η βιομηχανική ψηφιοποίηση και οι πράσινες επενδύσεις ενυσχύσουν συνητικά τη διατήρηση της αύξησης της παραγωγικότητας.
Ενώ μια αδύναμη ανάκαμψη των κατοικιών είναι πιθανή, μια κατάρρευση φαίνεται τραβηγμένο σενάριο.

Δεύτερον, αναμένουμε μια σταδιακή έξοδο από την πολιτική  Covid-zero την επόμενη άνοιξη, δεδομένων των αυξανόμενων πιέσεων στην ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.
Από το 2ο τρίμηνο του 2022, οι περιορισμοί έχουν ήδη γίνει πιο στοχευμένοι και λιγότερο ενοχλητικοί
Ωστόσο, σε κάθε νέο ξέσπασμα, η διατήρηση των αλυσίδων εφοδιασμού έχει προτεραιότητα, έτσι ώστε οι καταναλωτικές δαπάνες, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες, να αντιμετωπίζουν ακόμη σημαντικά προβλήματα.
Προς το παρόν, τα νέα lockdown σε πολλές μεγάλες πόλεις και η πρόσφατη επιβράδυνση της προόδου των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο αναζωπύρωσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υποδηλώνουν ότι είναι αμφίβολο το γρήγορο τέλος της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων Covid μετά το Συνέδριο του Κόμματος.
Οι βασικές μετρήσεις που πρέπει να παρακολουθήσετε θα είναι ο ρυθμός των εμβολιασμών, η ευρύτερη υιοθέτηση των εγχώριων θεραπειών για τον Covid και οι αλλαγές στην κοινή γνώμη.
Ειδικότερα, το να φτάσει ο πληθυσμός άνω των 60 ετών σε ποσοστό αναμνηστικού εμβολιασμού 80% την επόμενη άνοιξη θα ήταν σήμα για την άρση των περιορισμών.

Σταθεροποίηση

Υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα δύο εμπόδια, η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να σταθεροποιηθεί από το 2ο τρίμηνο του 2023 και μετά, με ανάπτυξη το 2023 ελαφρώς πάνω από 5% ετησίως.
Αλλά ακόμη και με αυτήν την ανάκαμψη, η θετική μετάδοση στην παγκόσμια οικονομία δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο με το ιστορικό προηγούμενο της χρηματοπιστωιτκής κρίσης.
Η σταθεροποίηση του τομέα ακινήτων θα πρέπει να υποστηρίξει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, όπως και τις δαπάνες για υποδομές το β' εξάμηνο του 2023 - και οι δύο είναι γνωστοί παράγοντες στήριξης των κινεζικών εισαγωγών.
Ωστόσο, ο βασικός μοχλός θα ήταν η ανάκαμψη της εγχώριας ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδιαίτερα των υπηρεσιών, επομένως η αύξηση της ζήτησης από άλλες οικονομίες θα είναι κάποια περαιτέρω ανάσα.
Έτσι, ενώ αμφιβάλλουμε ότι η Κίνα θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, δεν τη βλέπουμε και σαν τον παράγοντα που θα την … ξεκολλήσει από την ύφεση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης