Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβαθμίζεται σε BBB+ η Πορτογαλία, σταθερό το outlook

S&P: Αναβαθμίζεται σε BBB+ η Πορτογαλία, σταθερό το outlook
Αναβαθμίζει την Πορτογαλία η S&P Global Ratings

Κατά μία βαθμίδα, σε «ΒΒΒ+», αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας η S&P Global Ratings, ορίζοντας τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) σε σταθερές.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, των δημόσιων οικονομικών και του χρηματοπιστωτικού τομέα στα διάφορα εξωτερικά σοκ, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 1,9% του ΑΕΠ το 2022 και θα αντιστραφεί σε μηδενιστεί το 2025.
«Καθώς οι επιπτώσεις του υψηλότερου πληθωρισμού, των τιμών της ενέργειας και της χαμηλότερης προβλεπόμενης ευρωπαϊκής ανάπτυξης γίνονται πλήρως αισθητές στο υπόλοιπο του 2022 και το 2023, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί. Τούτου λεχθέντος, αναμένουμε το σοκ να είναι σχετικά μικρό και οι ισχυρές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά ταμεία, να στηρίξουν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.
Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει επίσης το υψηλό εξωτερικό χρέος, το δημόσιο χρέος (αν και μειώνεται), ένα ισχυρό θεσμικό προφίλ και αποτελεσματική πολιτική και την ευπάθεια σε εξωτερικούς κραδασμούς, δεδομένου του μικρού μεγέθους και ανοίγματος της οικονομίας.
Η οικονομική δραστηριότητα θα είναι ισχυρή το 2022 παρά τις επιπτώσεις από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν σταθερές», σχολιάζεται.
Παρά το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και τα αυξανόμενα επιτόκια, η Πορτογαλία συνέχισε να παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη και εντυπωσιακές επιδόσεις στην αγορά εργασίας το 2022, μετά την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,9% το 2021.
Αν και η Πορτογαλία διατηρεί ελάχιστους άμεσους δεσμούς με τη Ρωσία και την Ουκρανία, η σύγκρουση θα έχει δευτερεύουσες επιπτώσεις στην οικονομία.
Οι σημαντικές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από κονδύλια της ΕΕ θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Οι επιχορηγήσεις της ΕΕ που ανέρχονται στο 26% του ΑΕΠ, θα τονώσουν τις ήδη υψηλές επενδυτικές δαπάνες μεταξύ 2021 και 2027. «Εκτιμούμε ότι, κατά μέσο όρο, αυτά τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να συνεισφέρουν μεταξύ 0,7 και 1,7 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη ετησίως μεταξύ 2021-2025».
Μεταξύ 2023 και 2025, η πορτογαλική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά μέσο όρο 2,9%, χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη του οίκου αξιολόγησης για 3,7%.
Η ανεργία μειώθηκε κάτω από τα προ-πανδημίας επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο του 2022, στο 5,7% από 6,3% το 2019, αντανακλώντας μια σφιχτή αγορά εργασίας. Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς δείχνουν επίσης σημάδια ανοδικής οικονομικής δραστηριότητας.
Αναμένεται δημόσιο το χρέος προς το ΑΕΠ να μετατοπιστεί προς μια απότομη πτωτική τροχιά και η σύνθεση του χρέους να παραμείνει ευνοϊκή για την τροχιά των επιτοκίων. Επί του παρόντος, σε καθαρούς όρους, το χρέος (εξαιρουμένων των ρευστοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού και των εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) αναμένεται να μειωθεί στο 102% του ΑΕΠ το 2025 από 118% το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης