Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αμετάβλητη η αξιολόγηση «ΑΑΑ» για τον Καναδά, σταθερό το trend

DBRS: Αμετάβλητη η αξιολόγηση «ΑΑΑ» για τον Καναδά, σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις του Καναδά από την DBRS Morningstar
Αμετάβλητη στο «ΑΑΑ» (ανώτατη) διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Καναδά η DBRS Morningstar, χωρίς να μεταβάλει τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου.
Όπως σημειώνει ο -καναδικός- οίκος αξιολόγησης, οι βαθμολογίες της χώρας υποστηρίζονται από σημαντικά θεμελιώδη πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων των υγιών πλαισίων μακροοικονομικής πολιτικής, της μεγάλης και ποικιλόμορφης οικονομίας και των ισχυρών κυβερνητικών θεσμών. Το σταθερό trend αντανακλά την άποψη της DBRS Morningstar ότι το πιστωτικό προφίλ του Καναδά παραμένει πολύ ισχυρό παρά τις αναδυόμενες μακροοικονομικές προκλήσεις, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και η επιβράδυνση της αγοράς στέγης.
Η καναδική οικονομία αναπτύχθηκε με έντονο ρυθμό το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,1% (τριμηνιαία βάση) το α’ τρίμηνο και 3,3% το β’ τρίμηνο. Ωστόσο, η οικονομική δυναμική τους τελευταίους μήνες επιβραδύνθηκε εν μέσω αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, υψηλού πληθωρισμού και επιβράδυνσης στην αγορά κατοικίας.
Η αγορά εργασίας παρουσιάζει πολύ μικρή χαλάρωση, με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται σε χαμηλό 50 ετών στο 4,9%. Η αγορά κατοικίας προσαρμόζεται γρήγορα στο αυξανόμενο κόστος δανεισμού, με απότομη και ευρεία επιβράδυνση των πωλήσεων, και οι τιμές αρχίζουν να πέφτουν εντός και γύρω από ορισμένες μεγάλες πόλεις, όπως το Τορόντο και το Βανκούβερ. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 3,4% το 2022 και 1,8% το 2023.
Το δημόσιο ακαθάριστο χρέος ήταν 25% του ΑΕΠ υψηλότερο το 2021 από ό,τι το 2019. Ωστόσο, ο δείκτης δημόσιου χρέους προβλέπεται να βρεθεί σε σταθερή πτωτική τροχιά, υποστηριζόμενος από ισχυρά δημοσιονομικά αποτελέσματα και μέτριες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί από την κορύφωση που σχετίζεται με την πανδημία του 14,9% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος 2020-2021 σε μόλις 2% το 2022-2023.
Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ είναι σημαντικά υψηλότερος από ό,τι πριν από την πανδημία, αλλά η τροχιά είναι πλέον σταθερά πτωτική. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ακαθάριστο χρέος προς το ΑΕΠ της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε από 87% το 2019 σε 118% το 2020. Ο δείκτης μειώθηκε στο 112% το 2021 εν μέσω ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης και καλύτερων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης