Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρχεται περισσότερος πόνος για τις ευρωπαϊκές αγορές – Ο λόγος είναι η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός

Έρχεται περισσότερος πόνος για τις ευρωπαϊκές αγορές – Ο λόγος είναι η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός

Έχουν ήδη εξανεμιστεί περί τα 4,1 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών Stoxx 600 φέτος

Σχετικά Άρθρα
Μπορεί να έχουν διανύσει ήδη ένα δύσκολο εννεάμηνο μέχρι τώρα, αλλά οι ευρωπαϊκές αγορές δεν αναμένεται να ανακάμψουν σύντομα.

Τουναντίον μάλιστα, το 2022 μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερο για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης της περιοχής επιδεινώνεται, προσθέτοντας στον υψηλό πληθωρισμό, έχει εξανεμίσει περί τα 4,1 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών Stoxx 600 φέτος.
Η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τις περισσότερες καταγραφές, απλώς προσθέτει στις πιέσεις.
«Με μια ύφεση να πλησιάζει προς το μέρος μας σαν ένα άλογο χωρίς καβαλάρη, είναι σαφές ότι οι αγορές θα μπορούσαν να πέσουν πολύ περισσότερο», εκτιμά ο Danni Hewson, οικονομικός αναλυτής στην AJ Bell.
Σύμφωνα με τον Hewson, το «μεγάλο τεστ» θα είναι οι ανακοινώσεις των κερδών του επόμενου μήνα, όταν οι εταιρείες θα δείξουν «το πώς μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα πληθωριστική καταιγίδα και πώς η ζήτηση έχει συγκρατηθεί».

Μειώστε τις θέσεις

Η Amundi, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης, είναι η τελευταία που ανέφερε ότι είναι καιρός να μειώσει την έκθεση σε μετοχές και να στραφεί σε πιο αμυντικούς κλάδους.
Η έκκλησή της απηχεί τις απόψεις της BlackRock και της Morgan Stanley, όπου οι στρατηγικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις για τις μετοχές.
Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη είναι ένας άλλος λόγος προσοχής.
Μια ανθεκτική σεζόν αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου είχε πυροδοτήσει εκτιμήσεις ότι τα κέρδη θα αντέξουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Citi αυτή την εβδομάδα προέβλεψαν μια σειρά υποβαθμίσεων στο μέλλον.

Δεν έχουμε δει ακόμη τον πάτο

Ορισμένοι τεχνικοί δείκτες υποδεικνύουν επίσης ότι οι περιφερειακές μετοχές δεν έχουν δει ακόμη τον πάτο.
Οι αποτιμήσεις έχουν πέσει κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους, αλλά εξακολουθούν να είναι πάνω από τα επίπεδα προηγούμενων πτώσεων.
Ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, Graham Secker, λέει ότι η μελλοντική αναλογία τιμής προς κέρδη 12 μηνών για τις ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη 15% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Το μερίδιο των εταιρειών του Stoxx 600 που έφτασε σε χαμηλά 52 εβδομάδων δείχνει επίσης την πίεση στην τοποθέτηση των επενδυτών.
Αν και το φετινό selloff δεν ταιριάζει με τον πανικό που παρατηρήθηκε το 2020 ή στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η κατάρρευση ήταν πιο παρατεταμένη από ό,τι παρατηρήθηκε στις προηγούμενες πτώσεις.
Μέχρι τώρα, η άνοδος του ενεργειακού κλάδου παρείχε ένα στήριγμα στον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς, αλλά ακόμη και αυτό μπορεί τώρα να αμφισβητηθεί.

Με τις τιμές του πετρελαίου να ξεπερνούν τα υψηλά των αρχών του τρέχοντος έτους, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι μια οικονομική επιβράδυνση θα θέσει φρένο στη ζήτηση για το εμπόρευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης