Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Τεράστιο το κόστος στην παγκόσμια οικονομία από την ανισότητα των φύλων

ΔΝΤ: Τεράστιο το κόστος στην παγκόσμια οικονομία από την ανισότητα των φύλων
Το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητα την εξάλειψη της ανισότητας των φύλων για να αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία
Η ανισότητα των φύλων προκαλεί ένα τεράστιο κόστος στην παγκόσμια οικονομία, αναφέρει σε άρθρο του -στο blog του- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως σημειώνεται, σε χώρες με μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ των φύλων, απλώς και μόνο η κάλυψη του χάσματος στη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ -κατά μέσο όρο- κατά 35%. Η πρόοδος, ωστόσο, αργεί να έρθει και τα απανωτά σοκ, όπως ο COVID και η κλιματική αλλαγή, οι κοινωνικές αναταραχές και ο πόλεμος, συνεχίζουν να επιδεινώνουν την ανισότητα των φύλων, επηρεάζοντας άμεσα τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης των γυναικών ή κρατώντας τες εκτός σχολείου και εργασίας.
Οι κατάλληλες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή αυτών των αρνητικών αποτελεσμάτων, βελτιώνοντας τις οικονομίες, υποστηρίζοντας την ανάκαμψη και χτίζοντας ανθεκτικότητα έναντι μελλοντικών σοκ, υπογραμμίζεται.
Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται ότι εν μέσω πανδημίας, αρκετά έκτακτα προγράμματα βοήθειας για την πανδημία στόχευαν τις γυναίκες και έφεραν περισσότερους ανθρώπους στα «δίχτυα» της κοινωνικής ασφάλειας.
Το ΔΝΤ συστήνει επιτάχυνση στις επενδύσεις ανθρώπινου κεφαλαίου των γυναικών. Τα κέρδη από την παροχή ίσης πρόσβασης στις γυναίκες σε τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλά στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η δεύτερη επιβεβαιωμένη λύση είναι να δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες να εργάζονται έξω από το σπίτι ή να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους. Οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τις δημόσιες δαπάνες, τις χρηματοοικονομικές υποδομές και τους κανονισμούς, καθώς και τις αγορές εργασίας μπορούν να βοηθήσουν. Η παροχή πρόσβασης σε ποιοτική και οικονομικά προσιτή παιδική μέριμνα ελευθερώνει περισσότερες γυναίκες να εργαστούν και επίσης δημιουργεί άμεσα θέσεις εργασίας.
Στη Νορβηγία, η παιδική μέριμνα από το κράτος αύξησε την πιθανότητα απασχόλησης των μητέρων κατά 32%. Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, η πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα και στο διαδίκτυο ανοίγει την πόρτα σε οικονομικές ευκαιρίες.
Μία τρίτη λύση είναι να αντιμετωπιστούν οι προκαταλήψεις. Από τις 190 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Παγκόσμια Τράπεζα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είχαν ίσο νομικό καθεστώς με τους άνδρες σε μόλις 12 χώρες.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ανισότητα των φίλων και οι κοινωνικές αδικίες κοστίζουν 6 τρισεκ. ευρώ στην παγκόσμια οικονομία ετησίως.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης