Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση Goldman Sachs: Οι αγορές δεν έχουν πιάσει «πάτο» ακόμη - Ποιοι είναι οι όροι της ολοκληρωτικής πτώσης

Προειδοποίηση Goldman Sachs: Οι αγορές δεν έχουν πιάσει «πάτο» ακόμη - Ποιοι είναι οι όροι της ολοκληρωτικής πτώσης
Η Goldman Sachs δεν μας έχει συνηθίσει σε bearish θέσεις…

Οι αγορές και ειδικότερα η Wall Street δεν έχουν «πιάσει πάτο» ακόμη, oπότε οι επενδυτές θα πρέπει να μην ενθουσιάζονται από αναλαμπές και να παραμείνουν προσεκτικοί, υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Ειδικότερα, στο ενημερωτικό της σημείωμα που επιγράφεται «Bear Repair; The Bumpy Road to Recovery» καταλήγει στο συμπέρασμα πως η αγορά δεν έχει ακόμη «δει» τα… χαμηλά της.
Και παρότι δεν μας έχει συνηθίσει σε bearish θέσεις, ο συντάκτης του report Oppenheimer παραθέτει μια σειρά από επιχειρήματα και τεκμήρια για να στηρίξει τις απόψεις του.

α) Οι bear markets μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: διαρθρωτικές, κυκλικές και καθοδηγούμενες από γεγονότα…

β) Η μετάβαση από μια bear market σε μια bull market τείνει να είναι ισχυρή και καθοδηγείται από την επέκταση των αποτιμήσεων, ανεξάρτητα από τον τύπο της bear market.
γ) Τα bear market rally συνηθίζονται, κάτι το οποίο καθιστά αυτές τις μεταβάσεις δύσκολο να εντοπιστούν σε πραγματικό χρόνο.
Η διαφορά μεταξύ ενός bear market rally και μιας μετάβασης στη φάση «Ελπίδα» εξαρτάται από τους οδηγούς της ίδιας της bear market καθώς και από έναν συνδυασμό άλλων παραγόντων που τείνουν να συμπίπτουν με μια πραγματική καμπή.
δ) Οι χαμηλές αποτιμήσεις αποτελούν απαραίτητη, αν και όχι επαρκή, προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς. Η προσέγγιση του χειρότερου σημείου του οικονομικού κύκλου, η κορύφωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων και η αρνητική τοποθέτηση είναι επίσης σημαντικά πράγματα.
ε) Ο δείκτης Bull/Bear Indicator (GSBLBR) που βασίζεται στα θεμελιώδη και ο δείκτης όρεξης για ανάληψη κινδύνου που βασίζεται στο συναίσθημα (GSRAII) βοηθούν στον εντοπισμό πιθανών σημείων καμπής. Ο συνδυασμός αυτών μπορεί να παρέχει ισχυρά σήματα όταν και τα δύο είναι κοντά στα άκρα.
Εκ των ανωτέρω, ο αναλυτής της Goldman Sachs καταλήγει στο συμπέρασμα πως «δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, γεγονός το οποίο προοιωνίζεται έντονη μεταβλητότητα στις αγορές προτού υπάρξει ένα αποφασιστικό κατώφλι», με τον Oppenheimer να επαναλαμβάνει πως δεν βρισκόμαστε ακόμη σε επίπεδα συνεπή με κάτι το οποίο θα ονομάζαμε «πάτο της αγοράς».

Ιστορία…

Στην τελευταία bull market (1982-2022) υπήρξαν υψηλές πραγματικές αποδόσεις που τροφοδοτήθηκαν από αυξημένες αποτιμήσεις.
Καταλύτες υπήρξαν:
α) Ο αποπληθωρισμός, δηλαδή η κατάρρευση του πληθωρισμού και των επιτοκίων.
β) Η απορρύθμιση και οι μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς και χαμηλότεροι φόροι.
γ) Η αποκλιμάκωση - χαμηλότερα επασφάλιστρα λόγω μείωσης του γεωπολιτικού κινδύνου (μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την εμφάνιση της ηγεμονίας των ΗΠΑ).
δ) Η παγκοσμιοποίηση: η είσοδος της Ινδίας και της Κίνας στον ΠΟΕ.
ε) Η ψηφιοποίηση: η εμφάνιση της ψηφιακής οικονομίας και η χαμηλότερη δαπάνη φυσικού κεφαλαίου.
Στ) Η νομισματοποίηση: η εμφάνιση μηδενικών επιτοκίων και του QE μετά από μια μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.
«Ο μεταμοντέρνος κύκλος είναι πιθανό να… δει μερική αντιστροφή σε ορισμένους από αυτούς τους οδηγούς.
Επίσης, ίσως υπάρξουν υψηλότερο κόστος κεφαλαίου, μεγαλύτερη δημοσιονομική και κρατική παρέμβαση, και υψηλότερες δαπάνες για κεφαλαιακές δαπάνες και υποδομές.

Προσδοκίες

Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs προσδοκά χαμηλότερες συνολικές αποδόσεις, περισσότερη εστίαση στο Alpha παρά στο Beta, μεγαλύτερη ανταμοιβή για διαφοροποίηση, επενδύσεις για την αύξηση της εταιρικής αποδοτικότητας (ενεργειακή απόδοση και παραγωγικότητα εργασίας).
Παρακάτω είναι ο πίνακας της επενδυτικής τράπεζας που δείχνει τις bear markets και βάζει την τρέχουσα στο πλαίσιο:

Επίσης, οι μετοχές αξίας αναμένεται να συνεχίσουν να υπεραποδίδουν έναντι των αναπτυξιακών.
Τέλος, ο Οppenheimer προβλέπει 33% πιθανότητα να υπάρξει ύφεση το επόμενο έτος, με την «ιστορία να έχει δείξει ότι οι μετοχές αξίας υπεραποδίδουν στις αρχές μιας ύφεσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης