Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg, Natixis, Deutsche Bank, Societe Generale βλέπουν αύξηση 75 μ.β. των επιτοκίων της ΕΚΤ – Θα θυσιαστεί η ανάπτυξη

Berenberg, Natixis, Deutsche Bank, Societe Generale βλέπουν αύξηση 75 μ.β. των επιτοκίων της ΕΚΤ – Θα θυσιαστεί η ανάπτυξη

Οι αναλυτές βλέπουν να αυξάνονται οι πιέσεις στα ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προκαταβάλει μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων και να θυσιάσει την ανάπτυξη στην περιοχή λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής που απειλεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Η ομιλία του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, στο Jackson Hole έθεσε τον τόνο για την επερχόμενη συνεδρίαση πολιτικής αυτή την εβδομάδα.
Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στο 10% τους επόμενους μήνες και τον κίνδυνο να εκτοξευθούν οι τιμές καταναλωτή υψηλότερα, μια «τζάμπο» αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη είναι σίγουρα μια πιθανότητα.
«Καθώς οι προκαταβολικές αυξήσεις μπορούν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό από μια πιο σταδιακή προσέγγιση, μια κίνηση 75 μ.β. θα μπορούσε να έχει νόημα», δήλωσε ο παρατηρητής της ΕΚΤ και επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding.
«Αν και είναι σε μεγάλο βαθμό τιμολογημένο, θα μπορούσε να επιδεινώσει τις πιέσεις στις αγορές ομολόγων», πρόσθεσε.

Οι πιέσεις στα ομόλογα

Η πρόσφατη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 όχι μόνο ώθησε τις μετοχές χαμηλότερα και αύξησε τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρώπη, αλλά ώθησε επίσης τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της ιταλικής κυβέρνησης στο 4% - το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου προτού η ΕΚΤ ανακοινώσει τη δημιουργία ενός εργαλείου κατά του κατακερματισμού.
Οι υψηλές αποδόσεις για την Ιταλία - πολύ υψηλότερες από αυτές της Γερμανίας - σημαίνουν ότι η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να πληρώσει περισσότερα για να δανειστεί, επιδεινώνοντας τις ανησυχίες για το τεράστιο χρέος της.
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο 9,7% τον Αύγουστο και με τη συνεχιζόμενη πίεση στις τιμές της ενέργειας αναμένεται να φτάσει σε διψήφια επίπεδα τους επόμενους μήνες.
Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος ύφεσης διαφαίνεται μεγάλος στην οικονομία της περιοχής καθώς οι καταναλωτές αισθάνονται τον πόνο και περιορίζουν την κατανάλωσή τους και οι εταιρείες αγωνίζονται με υψηλές τιμές ενέργειας.
«Ενώ οι κυβερνήσεις θα «πληρώσουν εν μέρει το λογαριασμό», υπάρχουν όρια στον βαθμό στον οποίο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προστατευτεί από αυτό το εισοδηματικό σοκ», δήλωσε ο Dirk Schumacher της Natixis.
«Η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε ιστορικό χαμηλό τους τελευταίους μήνες, δείχνει ότι τα νοικοκυριά γνωρίζουν αυτά τα όρια όσον αφορά την κρατική στήριξη.
Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις ότι εταιρείες σε τομείς έντασης ενέργειας μειώνουν την παραγωγή», ανέφερε.

Ποσοτική σύσφιξη

Λόγω των προοπτικών για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ αναμένεται να θυσιάσει την ανάπτυξη προκειμένου να διατηρήσει σταθερές τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, καθώς αυτή είναι η βασική εντολή της τράπεζας.
«Μια βασική απόκλιση από τα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων της ΕΚΤ είναι ότι ο κύκλος της σύσφιξης θα είναι λιγότερο ευαίσθητος στην ύφεση από όσο πιστεύαμε», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Mark Wall.
«Αυξήσαμε την πρόβλεψη του επιτοκίου μας κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,5%», πρόσθεσε.
Το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ βρίσκεται επί του παρόντος στο μηδέν.
Η κεντρικής τράπεζα πιστεύει ότι το «ουδέτερο» επιτόκιο - ένα βέλτιστο επίπεδο για μια σταθερή οικονομία - θα είναι μεταξύ 1% και 2% και με τον κίνδυνο πληθωρισμού να αυξάνεται, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πάνω από αυτό το επίπεδο σε περιοχές που γίνονται αυστηρότερες οι συνθήκες προσφοράς χρήματος.
Αυτό, φυσικά, εγείρει επίσης το ερώτημα σχετικά με την ποσοτική σύσφιξη - που είναι η τεχνική περιγραφή για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας.
Η πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν έχει συζητηθεί ακόμη από την ΕΚΤ.
«Δεδομένης της απειλής για την αξιοπιστία της ΕΚΤ, αναρωτιόμαστε επίσης γιατί δεν συζητείται η ποσοτική σύσφιξη», δήλωσε ο Anatoli Annenkov της Societe Generale.
"Η μη χρήση QT θα πρέπει να σημαίνει υψηλότερα επιτόκια."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης