Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί το πλαφόν της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο θα καταλήξει σε φιάσκο - To παράδειγμα με την παμπ, την μπίρα και τους πελάτες

Γιατί το πλαφόν της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο θα καταλήξει σε φιάσκο - To παράδειγμα με την παμπ, την μπίρα και τους πελάτες
Ακόμη και η Ιαπωνία, μέλος της G7, δεν θα επιβάλλει πλαφόν στις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου από το έργο Sakhalin-2
Σχετικά Άρθρα

Οι πιθανότητες να πετύχει η επιβολή πλαφόν από τη G7 στο ρωσικό πετρέλαιο είναι μηδαμινές και τις περιέγραψε εύστοχα με ένα tweet του Javier Blas, αρθρογράφος του Bloomberg για τις αγορές  ενέργειας και εμπορευμάτων.
To tweet του Blas αναφέρει:
«Οι φίλοι μου και εγώ συμφωνήσαμε να επιβάλουμε πλαφόν στην τιμή της μπύρας της τοπικής μας παμπ. Μόνο που εμείς δεν σκοπεύουμε να πιούμε μπύρα σε αυτή την παμπ. Ο ιδιοκτήτης της παμπ λέει ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει μπύρα σε όσους ζητούν το πλαφόν, και άλλοι θαμώνες, που πίνουν πολλή μπύρα στη συγκεκριμένη παμπ, λένε ότι δεν συμμετέχουν στην επιβολή του πλαφόν. Εγγυημένη επιτυχία».


Η ιδέα ξεκίνησε από την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ J. Yellen

Η ιδέα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου διατυπώθηκε για πρώτη φορά από την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen και είχε διπλό στόχο: τη διατήρηση της προσφοράς του ρωσικού πετρελαίου στο εξωτερικό ώστε να μην προκύπτει πρόβλημα για την παγκόσμια προσφορά, αλλά με παράλληλη  επιβολή ανώτατου ορίου όριο στις τιμές του, με στόχο τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της και που κατά τους G7, της επιτρέπουν να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ιδέα της επιβολής πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο υιοθετήθηκε πρώτη φορά από τους ηγέτες της G7 σε συνάντησή τους τον Ιούνιο και υποσχέθηκαν να βρουν έναν τρόπο να το επιβάλουν.
Εξαρχής, ο πιο εύλογος τρόπος για να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου ήταν να μειωθεί η διαθεσιμότητα ασφάλισης για τα πετρελαιοφόρα της Ρωσίας, εκτός και εάν συμφωνούσε να πουλήσει το πετρέλαιο της σε μια συγκεκριμένη τιμή.
Με δεδομένο ότι το 90% της ασφαλιστικής αγοράς βρίσκεται στα χέρια δυτικών εταιρειών και ότι οι δυτικές εταιρείες αποτελούν μερικούς από τους μεγαλύτερους παίκτες στον κλάδο της θαλάσσιας ναυτιλίας, η πρωτοβουλία των G7 θα μπορούσε θεωρητικά να έχει κάποιες πιθανότητες επιτυχίας.
«Σήμερα επιβεβαιώνουμε την κοινή πολιτική μας πρόθεση να οριστικοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε μια συνολική απαγόρευση υπηρεσιών που επιτρέπουν τη θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου ρωσικής προέλευσης παγκοσμίως», ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της G7 στην τελευταία δήλωση, σύμφωνα με το Reuters.
«Αυτές οι υπηρεσίες θα διατίθενται στις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου μόνο εάν συμφωνήσουν να πουλήσουν το πετρέλαιο τους σε τιμή που καθορίζεται από τον ευρύ συνασπισμό χωρών που τηρούν και εφαρμόζουν το ανώτατο όριο τιμών».

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν πουλά πετρέλαιο σε όσους εφαρμόζουν πλαφόν

Αλλά να που εδώ άρχισαν τα προβλήματα.
Το πρώτο πρόβλημα προέκυψε όταν η Ρωσία, παρά τις προσδοκίες της G7, αντί για εισέλθει σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαπραγμάτευσης ή συμβιβασμού, ανακοίνωσε ξεκάθαρα - και μάλιστα δύο φορές την περασμένη εβδομάδα- ότι δεν θα πουλά πετρέλαιο σε χώρες που εφαρμόζουν το πλαφόν.
«Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι εντελώς παράλογο. Και πρόκειται για παρέμβαση στους μηχανισμούς της αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως το πετρέλαιο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak, ο οποίος εκπροσώπησε τη Ρωσία στον OPEC+.
Οι εταιρείες που επιβάλλουν πλαφόν δεν θα είναι μεταξύ των αποδεκτών του ρωσικού πετρελαίου», δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας:
«Απλώς δεν θα συνεργαστούμε μαζί τους με βάση αρχές που δεν βασίζονται στις αγορές».
Οι υποστηρικτές του πλαφόν τιμών υποστηρίζουν ότι η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί, επειδή η Δύση ελέγχει το 90% της ασφαλιστικής αγοράς και λόγω τη υποστήριξης του από έναν «ευρύ συνασπισμό».

Ο συνασπισμός της Δύσης δεν είναι αρκετά ευρύς ώστε να επιβάλλει το πλαφόν

Η αλήθεια είναι όμως ότι ο συνασπισμός της Δύσης απλά δεν είναι αρκετά ευρύς ώστε να επιβάλλει το πλαφόν.
Ο συνασπισμός, παρά τις προσπάθειες της G7, δεν κατάφερε να πείσει την Κίνα και την Ινδία — που είναι οι δύο μεγαλύτεροι πελάτες πετρελαίου της Ρωσίας.
Ο ίδιος ο συνασπισμός δεν είναι μεγάλος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου και μάλιστα δύο από τα μέλη του — οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία — έχουν απαγορεύσει από νωρίς τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.
Μια τρίτη χώρα του συνασπισμού, η Ιαπωνία, είναι πολύ δύσκολο να προσχωρήσει στην επιβολή του πλαφόν, δεδομένης της εξάρτησής της από κάθε είδους εισαγωγές ενέργειας.
Έτσι είδαμε τον υπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας Shinuchi Suzuki να γιορτάζει για την απόφαση της G7 τη μια μέρα και την επόμενη τα ιαπωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να σημειώνουν, επικαλούμενα αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ότι το ρωσικό πετρέλαιο από το έργο Sakhalin-2, στο οποίο μετέχουν και ιαπωνικές εταιρείες, θα εξαιρεθεί από το πλαφόν.

Η Ρωσία αντέχει ακόμη και να σταματήσει εντελώς τις πωλήσεις πετρελαίου

Οι υποστηρικτές του επιχειρήματος της Δύσης υποστηρίζουν ότι η Ρωσία δεν αντέχει να πάψει να πουλάει το πετρελαίου της στην ομάδα των G7.
Κάποιος σκεπτικιστής όμως θα μπρούσε να υποστηρίξει ότι η Ρωσία έχει ήδη συγκεντρώσει πολύ μεγάλα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω του Αρμαγεδδώνα που έφεραν στις αγορές οι δυτικές κυρώσεις και μπορεί κάλλιστα να πάψει να πουλάει πετρέλαιο,  να κάτσει στην άκρη και να βλέπει την τιμή να ξεπερνάει τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Η επιβολή του πλαφόν της G7 θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου για το ρωσικό αργό, αφού οριστεί η ανώτατη τιμή «με βάση μια σειρά τεχνικών δεδομένων», ανακοίνωσαν η G7.
Βλέπει όμως κανείς να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να πετύχει;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης