Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: H αμερικανική οικονομία μπορεί να «γλιτώσει» την ύφεση

Goldman Sachs: H αμερικανική οικονομία μπορεί να «γλιτώσει» την ύφεση
Η αμερικανική οικονομία μοιάζει ολοένα και περισσότερο ότι μπορεί να αποφύγει την ύφεση παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, λέει η Goldman Sachs
Σχετικά Άρθρα


Εκτός από την Ευρωπαϊκή αγορά, τα «μάτια» αρκετών σημαντικών επενδυτών είναι στραμμένα και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, καθώς σύμφωνα με την Goldman Sachs υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια, ότι η Fed ενδεχομένως να μην επηρεαστεί σημαντικά και η οικονομία των ΗΠΑ να μην κατακρημνιστεί όπως αρκετοί εικάζουν αρκετοί αναλυτές με φόντο τις εκλογές το επόμενο διάστημα.

Οι ενέργειες της Fed

Σε αυτό το μήκος κύματος, η Fed αύξησε αρκετά τα επιτόκια από τον Μάρτιο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας παράλληλα και τους φόβους ότι οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 2,25 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο, στον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980. Το εύρος επιτοκίου-στόχου της κεντρικής τράπεζας κυμαίνεται από 2,25% έως 2,5% μετά από συνεχόμενες αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, η Goldman δήλωσε εδώ και λίγες ώρες, ότι φαίνεται ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί χωρίς σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη, καθώς η αμερικανική οικονομία φαίνεται ολοένα και περισσότερο ότι θα αποφύγει την ύφεση παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Οι αναλυτές της Goldman, με επικεφαλής τον επικεφαλής οικονομολόγο Jan Hatzius, ανέφεραν σε σημείωμα τη Δευτέρα ότι υπάρχουν «ενθαρρυντικές ενδείξεις» ότι η Fed μπορεί να σχεδιάσει αυτό που έχει γίνει γνωστό ως soft landing — δηλαδή, μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς σημαντικές ζημιές στην οικονομία.

Θετικά σημάδια στον ορίζοντα για τις ΗΠΑ

Επιπροσθέτως, οι αναλυτές πιστεύουν, ότι υπάρχει πιθανότητα 33% για ήπια ύφεση στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο, η επενδυτική τράπεζα δήλωσε τη Δευτέρα ότι έβλεπε θετικά σημάδια από την οικονομία.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει πολύ κάτω από την τάση το επόμενο έτος, αλλά δεν φαίνεται ακόμη υπερβολικά ανησυχητική.
Η Goldman είπε ότι υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η πίεση στην αγορά εργασίας μειώνεται.
Ειδικότερα, η αύξηση του αριθμού των ατόμων που επανεντάσσονται στο εργατικό δυναμικό τον Ιούλιο σηματοδοτεί ότι η ανοδική πίεση στους μισθούς είναι πιθανό να επιβραδυνθεί.

Οι μελλοντικές ενέργειες της Fed

Η Goldman αναμένει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από δύο κινήσεις 25 μονάδων βάσης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αλλά η ομάδα της σημείωσε ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα η Fed να προχωρήσει πιο σκληρά, δεδομένης της πρόσφατης εστίασης των αξιωματούχων στη γρήγορη εξομάλυνση του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης