Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα αύξηση των spread των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας βλέπει η Capital Economics

Νέα αύξηση των spread των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας βλέπει η Capital Economics

Οι 4 λόγοι της αύξησης των spread των ευρωπαϊκών ομολόγων

Να αυξάνονται περαιτέρω τα περιφερειακά spreads της Ευρωζώνης βλέπει η Capital Economics, λόγω ενός συνδυασμού επιδείνωσης της διάθεσης για ρίσκο, υψηλότερων επιτοκίων πολιτικής και ασάφειας σχετικά με την προθυμία της ΕΚΤ να στηρίξει την περιφερειακή αγορά ομολόγων.

Οι διαφορές των 10ετών ομολόγων των περιφερειακών κυβερνήσεων της ευρωζώνης σε σχέση με τα γερμανικά 10ετή ομόλογα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Πλησιάζουν πλέον τις κορυφές που έφτασαν λίγο πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ στα μέσα Ιουνίου, όταν η Τράπεζα ανέφερε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός εργαλείου «καταπολέμησης του κατακερματισμού».


1_462.JPGΓιατί ανεβαίνουν τα spreads

Πιστεύουμε ότι αρκετές εξελίξεις συνέβαλαν στην πρόσφατη αύξηση των spreads, αναφέρει χαρακτηριστικά η Capital Economics.
Πρώτον, οι ανησυχίες για τις προοπτικές για την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία επανήλθαν στο προσκήνιο, γεγονός που επιβάρυνε τις τιμές των «επικίνδυνων» περιουσιακών στοιχείων γενικά.
Δεύτερον, οι προσδοκίες για τα επιτόκια της ευρωζώνης έχουν ανακάμψει μετά από επιθετικά σχόλια αρκετών αξιωματούχων της ΕΚΤ.
Τρίτον, μέρος του ενθουσιασμού για το (πλέον εγκεκριμένο) εργαλείο καταπολέμησης της διασποράς της ΕΚΤ έχει μάλλον ξεθωριάσει, καθώς τα σχόλια των αξιωματούχων της ΕΚΤ έχουν τονίσει ότι η Τράπεζα μπορεί να είναι απρόθυμη να το χρησιμοποιήσει.
Και τέταρτον, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία μετά τις επικείμενες γενικές εκλογές μπορεί να έχει εγείρει ανησυχίες για κάποια δημοσιονομική οπισθοδρόμηση.

Συνεχής η πίεση

Πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες θα επιμείνουν και θα ωθήσουν περαιτέρω τα περιφερειακά spreads, αναφέρει χαρακτηριστικά η Capital Economics.
Πρώτον, πιστεύουμε ότι τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία γενικά θα παραμείνουν υπό πίεση καθώς η οικονομική ανάπτυξη σε πολλές μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης, απογοητεύει.
Επιπλέον, αναμένουμε από την ΕΚΤ να παραμείνει σε επιθετική διάθεση.
Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για κάποιο χρονικό διάστημα, αναγκάζοντας την Τράπεζα να προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων ακόμη και όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.
Ομολογουμένως, οι επενδυτές προεξοφλούν τώρα τη νομισματική σύσφιξη σε μια κλίμακα που είναι περίπου σύμφωνη με τις δικές της προβλέψεις, επομένως υπάρχουν υποψίες ότι οι προσδοκίες για τα επιτόκια μπορεί να μην αυξηθούν πολύ περισσότερο.
Ωστόσο, εξακολουθεί η Capital Economics να πιστεύει ότι, δεδομένων των δημοσιονομικών ευπαθειών των περιφερειακών χωρών, το σκηνικό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα συμβάλει στη διατήρηση των κρατικών ομολόγων τους υπό πίεση.

Πότε θα ενεργοποιηθεί το TPI

Συμφωνα με την Capital Economics η ΕΚΤ θα συνεχίσει να είναι διφορούμενη σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες θα ενεργοποιούσε το Μέσο Προστασίας Μεταφοράς, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στη συγκράτηση των περιθωρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επομένως αυτή η ασάφεια θα αναγκάσει τους επενδυτές να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τράπεζας, ασκώντας μεγαλύτερη ανοδική πίεση στα spread.
Το αν η ιταλική πολιτική παραμένει πηγή ανησυχίας θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών και τη δημοσιονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης.
Αλλά εάν ο δεξιός συνασπισμός – ο οποίος αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις – κερδίσει, η Capital Economics πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος ανοδικής πίεσης στα spread από τη χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική ή/και τις καθυστερήσεις στην έγκριση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες ώστε η Ιταλία να έχει πρόσβαση στα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης.
Λαμβάνοντας όλα αυτά μαζί, η Capital Economics ανεμένει ότι τα περιφερειακά spreads θα αυξηθούν γενικά από τώρα έως το τέλος του 2022.
Η πρόβλεψή της στο τέλος του 2022 για τη διαφορά μεταξύ 10ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων (BTP) και 10ετών γερμανικών ομολόγων είναι 275 μ.β. από το τρέχον επίπεδο των ~240 μ.β.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης