Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Γιατί οι επενδυτές πρέπει να στραφούν στα μετρητά και στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα

El-Erian: Γιατί οι επενδυτές πρέπει να στραφούν στα μετρητά και στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα
Η αλλαγή στροφής από τον Εl – Erian και ο πληθωρισμός
Σχετικά Άρθρα

Ο γνωστός οικονομολόγος και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Αllianz Mohamed El-Erian επισημαίνει με βεβαιότητα και με αρκετή σιγουριά, ότι οι επενδυτές θα πρέπει να «αποφύγουν τις αγορές που παρουσιάζουν μεγάλη ζημιά» και να στραφούν σε «μετρητά και βραχυπρόθεσμα ομόλογα».

Γιατί οι επενδυτές να τροποποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους
Δεν αποτελεί κρυφό μυστικό, ότι οι αγορές βιώνουν μία παρατεταμένη κρίση και αβεβαιότητα που δεν μπορεί παρά να δημιουργεί κινδύνους και φυσικά παροδικά «πυροτεχνήματα» με αναλυτές ανά την υφήλιο να προσπαθούν απεγνωσμένα να ερμηνεύσουν ή καλύτερα αν θέλετε να προβλέψουν με όσο το δυνατόν μικρότερη απόκλιση το τι μέλλει γενέσθαι.
Ένας εξ’ αυτών και ο Εrian, ο οποίος ενθαρρύνει την επενδυτική κοινότητα στο να τροποποιήσει τα χαρτοφυλάκιά της μιας και όπως ανέφερε την Παρασκευή υπό το πρίσμα μίας ακόμη πτώσης τιμών σε μετοχές και ομόλογα οι επενδυτές πρέπει να διατηρούν μετρητά και βραχυπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος.
«Πρέπει να βγούμε από αυτές τις στρεβλωμένες αγορές που έχουν δημιουργήσει μεγάλη ζημιά», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz στο Ambrosetti Forum στην Ιταλία. «Αναπροσαρμόζουμε τις τιμές — δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει ακόμα, αλλά σίγουρα θα φτάσουμε εκεί».
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να λησμονηθεί και το γεγονός πως τα παγκόσμια ομόλογα διολίσθησαν στο πιο χαμηλό επίπεδο έπειτα από τρεις δεκαετίες την Παρασκευή που μας πέρασε.

Είναι η ταυτόχρονη αλλαγή πολιτικής η λύση;

Για τον El-Erian η ταυτόχρονη διόρθωση - η οποία συνήθως συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 50 χρόνια , σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα Mirabaud – σημαίνει, ότι οι επενδυτές πρέπει να στραφούν σε περιουσιακά στοιχεία με κίνδυνο.
«Υπήρξε μια εποχή που ανέβηκαν όλες οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων —μετοχές και ομόλογα— και ξεχάσαμε τους συσχετισμούς», είπε, αναφερόμενος στο ράλι μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την πανδημία του κορωνοϊού . "Γιατί να νοιάζεστε για τους συσχετισμούς όταν πληρώνεστε για την κατοχή περιουσιακών στοιχείων κινδύνου και περιουσιακών στοιχείων που μετριάζουν τον κίνδυνο; Είναι ένας υπέροχος κόσμος."
«Αλλά το πρώτο εξάμηνο μας δίδαξε, και αυτό που μάθαμε ξανά από τα μέσα Αυγούστου, είναι ότι [οι μετοχές και τα ομόλογα] μπορούν και τα δύο να πέφτουν ταυτόχρονα», πρόσθεσε ο El-Erian. «Σε έναν κόσμο σαν αυτόν, πρέπει να εξετάσετε το σταθερό εισόδημα με σύντομο χρονικό διάστημα και πρέπει να εξετάσετε τα μετρητά ως εναλλακτική λύση» κατέληξε ο γνωστός οικονομολόγος.

Η αλλαγή στροφής από τον Εl – Erian και ο πληθωρισμός
Η νέα στροφή στα μετρητά είναι κάπως παράξενη για τον El Erian μιας και όπως είναι γνωστό ο πληθωρισμός «διαβρώνει την αξία των νομισμάτων». Στο ίδιο μήκος κύματος ο γνωστός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ray Dalio έχει δηλώσει, ότι τα μετρητά είναι σκουπίδια πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ενώ ο Warren Buffett είπε νωρίτερα φέτος ότι «ο πληθωρισμός εξαπατά το άτομο που κρατά τα μετρητά του κάτω από το στρώμα του».

Η διασπορά μετοχών κάνει ελκυστικά τα περιουσιακά στοιχεία

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο El-Erian προέβλεψε, ότι οι αγορές είναι πιθανό να περάσουν τους επόμενους μήνες συζητώντας ποια μέτρηση πληθωρισμού αντανακλά καλύτερα την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ σημείωσε με έμφαση πως: «Μία πιθανή απόκλιση μεταξύ ετήσιων και μηνιαίων εκτυπώσεων πληθωρισμού πιθανότατα θα προκαλέσει περαιτέρω «διασπορά» για τις μετοχές και τα ομόλογα, καθιστώντας τα περιουσιακά στοιχεία που μετριάζουν τον κίνδυνο πιο ελκυστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης