Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Έρχεται νέος κύκλος πτώσης των αγορών, αλλά δεν θα ευθύνεται η Fed

Morgan Stanley: Έρχεται νέος κύκλος πτώσης των αγορών, αλλά δεν θα ευθύνεται η Fed
Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μπορεί να εισέλθουν... από τη φωτιά στον πάγο, αναφέρει η Morgan Stanley
Η Morgan Stanley έχει πιστωθεί ευρέως, τουλάχιστον μεταξύ των μεγάλων τραπεζών της Wall Street, για την ορθή πρόβλεψη της αρνητικής πορείας που θα έχουν οι μετοχές φέτος.
Και ο αναλυτής της, Mike Wilson, βλέπει να υπάρχει περισσότερος πόνος, αλλά όχι για τον λόγο που πολλοί πιστεύουν.
Αυτό που έπληξε τόσο πολύ τις αμερικανικές μετοχές φέτος ήταν η άνοδος των επιτοκίων.
Εξάλλου, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν μόνο κατά 1,5%, και οι λόγοι τιμής προς κέρδη (P/E) ήταν στην πραγματικότητα 9% υψηλότεροι, στα χαμηλά του Ιουνίου.
«Με τη Fed να διαψεύδει σθεναρά τις ελπίδες για ένα περιθώριο περιστροφής, πιστεύουμε ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μπορεί να εισέλθουν... από τη φωτιά στον πάγο.

Πτώση της κερδοφορίας

Σε αντίθεση με το πρώτο μέρος του sell off, αυτή τη φορά η πτώση των μετοχών θα προέλθει κυρίως από υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών και τα χαμηλότερα κέρδη παρά υψηλότερα επιτόκια», εξηγεί ο Wilson.
Σύμφωνα με το μοντέλο ανάλυσης της Morgan Stanley, με βάση στοιχεία όπως την έκθεση παραγωγής ISM, τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board, τις εκκινήσεις κατοικιών και τα πιστωτικά περιθώρια, θα υπάρξει μεγάλη πτώση στην κερδοφορία.
Ένα άλλο μοντέλο, που βασίζεται κυρίως σε περιφερειακά στοιχεία της Fed, προβλέπει επίσης πτώση κερδών.
Το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχικού κεφαλαίου είναι η απόδοση που παρέχει η επένδυση στο χρηματιστήριο έναντι ενός επιτοκίου άνευ κινδύνου.

Πτώση 15% στον S&P 500

Σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή, τον Michael Wilson, σε ανάλυση προηγούμενων ημερών, ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα σημειώσει μεγάλη πτώση στις 3.400 μονάδες (πτώση -15% από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 3.966 μονάδες) μέχρι το τέλος του 2022.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley, το μείζον ερώτημα είναι πού τελειώνει η ύφεση…
Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, προειδοποίησε τους επενδυτές λέγοντάς τους πως πρέπει να επενδυτές να προετοιμαστούν για περισσότερο πόνο καθώς «οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες δεν έχουν φτάσει στα χαμηλά τους για το έτος».
«Ο δείκτης είναι συνήθως το τελευταίο πράγμα που πέφτει» είπε ο Wilson, ο οποίος προέβλεψε σωστά το φετινό selloff των μετοχών, παρόλο που σχεδόν όλοι οι όμοιοί του περίμεναν ότι ο S&P θα ανέβαινε εύκολα και θα διατηρούνταν πάνω από τις 5.000 μονάδες.
«Ο Ιούνιος πιθανότατα έδωσε τα χαμηλό για τη μέση μετοχή, αλλά ο δείκτης, πιστεύουμε, έχει περιθώριο πτώσης».
Αυτό είναι αξιοσημείωτο, διότι όπως εξηγήσαμε πριν από αρκετές εβδομάδες, ο S&P, αφού επανήλθε από το -50% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της πτωτικής αγοράς τον Ιούνιο, δεν υπήρξε ποτέ «bear market ράλι».
Αντίθετα, συνέχισε να κινείται προς χαμηλότερα επίπεδα.
Με άλλα λόγια, προβλέποντας νέα χαμηλά φέτος, ο Wilson αναμένει από τον S&P να κάνει κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ πριν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης