Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Καταρρέει η επιχειρηματική δραστηριότητα - Σε ύφεση περνάει η Ευρωζώνη

Καταρρέει η επιχειρηματική δραστηριότητα - Σε ύφεση περνάει η Ευρωζώνη
Στην Ευρωζώνη καταγράφεται συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με επικεφαλής τη Γερμανία
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωζώνη είναι πιθανό να έχει περάσει ήδη σε ύφεση, αλλά ο «μεγάλος πόνος» θα ξεκινήσει το χειμώνα με την ενεργειακή κρίση, εκτιμά ο Chris Williamson, Chief Business Economist στο S&P Comments, βάσει των εξής στοιχείων:
Πρώτον, ο σύνθετος δείκτης S&P Global Eurozone PMI® υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Ο Σύνθετος Δείκτης Παραγωγής στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο περιορίστηκε στο 48,9, έναντι 49,9 του Ιουλίου, καταγράφοντας χαμηλό 18 μηνών.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας των Υπηρεσιών στην Ευρωζώνης τον Αύγουστο μειώθηκε στο 49,8 έναντι 51,2 του Ιουλίου, κατρακυλώντας σε χαμηλό 17 μηνών.
Τα εθνικά στοιχεία PMI (δείκτες υπευθύνων προμηθειών) έδειξαν ότι η Γερμανία υπήρξε ο βασικός μοχλός της συνολικής πτώσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη
Η μόνη άλλη χώρα που σημείωσε μείωση της δραστηριότητας σε επίπεδο σύνθετου δείκτη PMI ήταν η Ιταλία, όπου η παραγωγή μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αν και οριακά τον Αύγουστο.
Η παραγωγή συνέχισε να αυξάνεται στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, αλλά με πολύ μέτριους ρυθμούς, σαφώς επιβραδυμένους στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17, 7 και 18 μηνών αντίστοιχα.
Η παραγωγή της μεταποίησης έχει πλέον μειωθεί επί τρεις διαδοχικούς μήνες.
Η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση της μείωσης της ζήτησης, καθώς οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις και οι ανησυχίες για την αύξηση του κόστους ζωής, οδηγούν τους πελάτες να αναβάλλουν τις αγοραστικές τους αποφάσεις
deikths.JPG

Πώς σχολιάζει τα στοιχεία ο Chris Williamson, Chief Business Economist στο S&P Comments

Η επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών στη ζώνη του ευρώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο αυξάνει την πιθανότητα συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο.
Τον Αύγουστο σημειώθηκε πτώση της παραγωγής με αυξανόμενο ρυθμό, με τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να περιορίζουν τις δαπάνες τους εν μέσω της πρόσφατης έκρηξης του πληθωρισμού και της αυξανόμενης αβεβαιότητας για τις οικονομικές προοπτικές.
Η επιδείνωση αποκτά ευρύτερη βάση, καθώς όχι μόνον ο κατασκευαστικός τομέας αλλά και οι υπηρεσίες αναφέρουν πτώση της παραγωγής.
Έχοντας οδηγήσει σε εκτίναξη της ανάπτυξης νωρίτερα μέσα στο έτος, οι υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές, όπως τα ταξίδια, ο τουρισμός και η αναψυχή, αναφέρουν τώρα πτώση των επιπέδων δραστηριότητας καθώς η αύξηση του κόστους ζωής ωθεί τα νοικοκυριά να περικόψουν τις μη απαραίτητες δαπάνες.
Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς και η αγορά ακινήτων αισθάνονται εν τω μεταξύ τη πίεση από την αύξηση των επιτοκίων και η βιομηχανία βλέπει τους πελάτες της να μειώνουν τις δαπάνες τους, εν μέσω της κάμψης της ζήτησης για αγαθά.

Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται στην πιο αδύναμη περίοδο των τελευταίων εννέα ετών

Αν και ο συνολικός ρυθμός της πτώσης παραμένει ακόμη μέτριος και υποδεικνύει πως το ΑΕΠ στο τρίμηνο να μειωθεί μόλις 0,1%, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται στην πιο αδύναμη περίοδο των τελευταίων εννέα ετών, εξαιρουμένης της πτώσης που παρατηρήθηκε κατά την κορύφωση της πανδημίας.
Σε ότι αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, ο αυξημένος ρυθμός απώλειας παραγγελιών τον Αύγουστο υποδηλώνει ότι η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί να επιταχυνθεί τον Σεπτέμβριο ενώ οι εταιρείες ήδη περιορίζουν τις προσλήψεις τους λόγω των ασθενέστερων του αναμενομένου πωλήσεων, της αύξησης του κόστους και των ανησυχιών για τις προοπτικές ανάπτυξης.
Τα κόστη των επιχειρήσεων και οι τιμές πώλησης συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμούς που δεν έχουν παρατηρηθεί πριν από την πανδημία, υπογραμμίζοντας την επιμονή των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον κάποια καλά νέα όσον αφορά τους ρυθμούς αύξησης των τιμών που επιβραδύνθηκαν περαιτέρω τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας ότι η κορύφωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έχει περάσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης