Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σταθερές οι τιμές του πετρελαίου το 2022, οριακή μείωση το 2023 - Οι εκτιμήσεις των JP Morgan, S&P Global

Σταθερές οι τιμές του πετρελαίου το 2022, οριακή μείωση το 2023 - Οι εκτιμήσεις των JP Morgan, S&P Global

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σταθερές για το υπόλοιπο του 2022 με οριακά πτώση το 2023

Σχετικά Άρθρα

Στην εκτίμηση ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σταθερές για το υπόλοιπο του 2022, αλλά θα υποχωρήσουν οριακά το 2023, συγκλίνουν αναλυτές που μίλησαν στο CNBC.
Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου εκτοξεύθηκαν σε περισσότερα από 120 δολ. το βαρέλι μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά έχουν μειωθεί κάτω από τα 100 δολ. το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες. Επί του παρόντος, η τιμή του brent είναι περί τα 95 δολ. το βαρέλι και για το αμερικανικό WTI λίγο κάτω από τα 89 δολ. ανά βαρέλι.

Οι εκτιμήσεις

Η JP Morgan διατηρεί μια μέτρια εκτίμηση στα 101 δολ. το βαρέλι για το υπόλοιπο του 2022.
Το αργό θα μειωθεί κατά μέσο όρο στα 101 δολ. το βαρέλι το β' εξάμηνο του 2022, δήλωσε η Natasha Kaneva από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Η ίδια πρόβλεψε ότι η τιμή θα μπορούσε να φτάσει τα 98 δολ. ανά βαρέλι το 2023.
«Αν και δεν πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος ύφεσης αποτιμάται στην τιμή του πετρελαίου, αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται» αναφέρεται σε report της JP Morgan τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι τιμές του πετρελαίου τείνουν να υποχωρούν στην ύφεση κατά 30% έως 40%.
Η Kaneva είπε στο CNBC ότι η εκτίμηση της για το 2023 είναι οριακά χαμηλότερη, λόγω ενός ασθενέστερου από το αναμενόμενο αντίκτυπο από το embargo της ΕΕ στο ρωσικό αργό.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κι άλλοι αναλυτές.
«Όσον αφορά τις τρέχουσες προβλέψεις μου και αποκλείοντας ένα μεγάλο απρόσμενο γεγονός, αναμένω ότι το brent θα διαμορφωθεί στα 108 δολ. το 2022» είπε ο Glenn Wepener από τη First Abu Dhabi Bank. Όσον αφορά το 2023, ο ίδιος εκτιμά ότι η τιμή θα φτάσει στα 97 δολ. ανά βαρέλι.
Ομοίως, ο Daniel Yergin από S&P Global δήλωσε στο CNBC ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή λίγο υψηλότερα, στο τέλος του έτους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να οδηγούνται από γεωπολιτικές εξελίξεις και όχι από παράγοντες προσφοράς και ζήτησης.

Ο αντίλογος

Ωστόσο, ένας αναλυτής πετρελαίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι βραχυπρόθεσμα «οι ανοδικοί παράγοντες θα υπερισχύσουν των πτωτικών». Ειδικότερα, ο Yaw Yan Chong από τη Refinitiv Oil Research δήλωσε ότι βλέπει «περισσότερη άνοδο» στις τιμές, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν στα ύψη στην Ευρώπη και η Σαουδική Αραβία δέχεται την ιδέα των περικοπών στην παραγωγή.
Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ΟΠΕΚ ήταν έτοιμος να μειώσει την παραγωγή οποιαδήποτε στιγμή. «Πιστεύω ότι ο επικείμενος χειμώνας θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τις τιμές του πετρελαίου» είπε ο Yaw και συμπλήρωσε «η Ευρώπη παλεύει ήδη με ανεπαρκή εφοδιασμό, κάτι που θα επιδεινωθεί όταν τεθεί σε ισχύ η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης