Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βέλη σε Fed από το Johns Hopkins University: Τεράστια ύφεση στις ΗΠΑ το 2023... κι όχι λόγω των επιτοκίων

Βέλη σε Fed από το Johns Hopkins University: Τεράστια ύφεση στις ΗΠΑ το 2023... κι όχι λόγω των επιτοκίων

Ο οικονομολόγος του Johns Hopkins University ασκεί σκληρή κριτική για τα βήματα της Fed

Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα βυθιστεί σε ύφεση το 2023, εξέφρασε ο οικονομολόγος του Johns Hopkins University, Steve Hanke, εξέλιξη που δεν θα οφείλεται απαραίτητα στα υψηλότερα επιτόκια.
«Θα έχουμε ύφεση γιατί είχαμε πέντε μήνες μηδενικής αύξησης του Μ2, αύξησης της προσφοράς χρήματος και η Fed ούτε που το εξετάζει» δήλωσε μιλώντας στο CNBC.
Οι παρατηρητές της αγοράς χρησιμοποιούν το ευρύ μέτρο Μ2 ως δείκτη της συνολικής προσφοράς χρήματος και του μελλοντικού πληθωρισμού. Το Μ2 περιλαμβάνει μετρητά, επιταγές και καταθέσεις ταμιευτηρίου και τίτλους χρηματαγοράς.
Τους τελευταίους μήνες, η προσφορά χρήματος έχει παραμείνει στάσιμη και αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε οικονομική επιβράδυνση, προειδοποίησε ο Hanke.
«Θα έχουμε μια τεράστια ύφεση το 2023», είπε.
Εν τω μεταξύ, o ίδιος επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός λόγω της «άνευ προηγουμένου αύξησης» της προσφοράς χρήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ιστορικά, δεν υπήρξε ποτέ «διατηρημένος πληθωρισμός» που να μην είναι αποτέλεσμα υπερβολικής αύξησης της προσφοράς χρήματος και επεσήμανε ότι η προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ σημείωσε «άνευ προηγουμένου ανάπτυξη» όταν ξεκίνησε ο Covid πριν από δύο χρόνια.
«Γι’ αυτό έχουμε πληθωρισμό τώρα, και γι’ αυτό, παρεμπιπτόντως, θα συνεχίσουμε να έχουμε πληθωρισμό μέχρι το 2023 και πιθανότατα το 2024», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι «η ουσία είναι ότι θα έχουμε στασιμοπληθωρισμό – θα έχουμε τον πληθωρισμό εξαιτίας αυτής της υπέρβασης που έρχεται τώρα στο σύστημα», πρόσθεσε.
«Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι ο (πρόεδρος της Fed, Jerome Powell) δεν κατανοεί, ακόμη και σε αυτό το σημείο, ποιες είναι και ποιες ήταν οι αιτίες του πληθωρισμού», είπε ο Hanke.
«Επιμένει για τις δυσλειτουργίες από την πλευρά της προσφοράς», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν μας είπε ότι ο πληθωρισμός προκαλείται πάντα από την υπερβολική αύξηση της προσφοράς χρήματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης