Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μεθοδεύεται τεχνητή άνοδος στη Wall Street – Ο ρόλος της Goldman Sachs και το εργαλείο… ASR

Μεθοδεύεται τεχνητή άνοδος στη Wall Street – Ο ρόλος της Goldman Sachs και το εργαλείο… ASR

Σύμφωνα με τους traders της Goldman Sachs, που είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση των εντολών, οι εταιρείες έχουν εγκρίνει επαναγορές αξίας 856 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος

Οι επαναγορές μετοχών ήταν η ραχοκοκαλιά της ανόδου της Wall Street τα τελευταία χρόνια - και ταυτόχρονα, και καθαρά συμπτωματικά, η άνοδος των αποδοχών της C-Suite.

Οι εταιρείες του S&P 500 ξόδεψαν 281 δισ. δολάρια σε επαναγορές μετοχών τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, σύμφωνα με την S&P Global, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Και σύμφωνα με τους traders της Goldman Sachs, που είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση των εντολών, οι εταιρείες έχουν εγκρίνει επαναγορές αξίας 856 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος.
Αυτή η δαπάνη ήταν ένα εύκολο σημείο συζήτησης για τους Δημοκρατικούς εδώ και χρόνια, και έτσι, ένας από τους κύριους παράγοντες δημιουργίας εσόδων στο πακέτο για το κλίμα και την εγκαθίδρυση του Προέδρου Biden είναι ο φόρος στις επαναγορές μετοχών που αφερούν εκατομμύρια δολάρια από τα ταμεία των εταιριών.

Στη μάχη οι δικηγόροι της Wall Street

Προκειμένου να αποφύγουν αυτούς τους φόρους, οι FT αναφέρουν ότι τραπεζίτες και δικηγόροι στη Wall Street αναζητούν τρόπους να βοηθήσουν τις εταιρείες.
Στο επίκεντρο των προσπαθειών τους είναι η χρήση προγραμμάτων ταχείας επαναγοράς μετοχών (ASR), ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος μηχανισμός που επιτρέπει στις εταιρείες να ολοκληρώνουν εξαγορές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αν και τα προγράμματα καταγράφονται ως εκτελούμενα σε μία ημέρα, συχνά χρειάζονται αρκετοί μήνες για να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές οι τράπεζες.
Τα σχέδια εξαρτώνται από το εάν οι επικείμενες οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών θα υπολογίζουν την ημέρα που η εταιρεία διαχωρίζει τα μετρητά και λαμβάνει τις μετοχές της ως ημερομηνία αγοράς ή εάν θα πρέπει να περιμένουν έως ότου οι τράπεζες επενδύσεων αγοράσουν πραγματικά τις μετοχές στην ανοιχτή αγορά.
Ο νέος φόρος θα αποφέρει έσοδα 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, αλλά οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί εάν το επίπεδο του 1% καταλήξει να οριστεί υψηλότερα τα επόμενα χρόνια.
"Η υπόθεση, και είναι ακόμα αρκετά νωρίς... είναι ότι ένας φόρος 1% από μόνος του δεν αρκεί για να αλλάξει σημαντικά τη συμπεριφορά", δήλωσε ένας τραπεζίτης με έδρα τη Νέα Υόρκη.
«Το 1% τώρα δεν είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά τι γίνεται αν αυτό το 1 γίνει 3 ή 5 ή 10 τοις εκατό για να αυξηθούν τα έσοδα ή να κερδίσουν πολιτικούς πόντους;»

Πώς λειτουργεί ένα ASR;

Σε ένα απλοποιημένο πρόγραμμα ταχείας επαναγοράς μετοχών, μια επενδυτική τράπεζα συμφωνεί να αγοράσει στο μέλλον μετοχές μιας εισηγμένης εταιρείας ως μέρος μιας προθεσμιακής σύμβασης.
Η τράπεζα πληρώνεται προκαταβολικά από την εταιρεία για να αγοράσει τη μετοχή.
Στη συνέχεια δανείζεται μετοχές στη δημόσια αγορά από δανειστές χρεογράφων, παραδίδοντας τις μετοχές στην εταιρεία.
Η εταιρεία μπορεί στη συνέχεια να διαχειριστεί αυτές τις μετοχές, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των κερδών της ανά μετοχή.
Η τράπεζα, η οποία ουσιαστικά έχει πτώση στη μετοχή, θα ξοδέψει αρκετούς μήνες αγοράζοντας ξανά τις μετοχές στις δημόσιες αγορές, επιστρέφοντάς τις τελικά στους δανειστές χρεογράφων.
Όπως καταλήγουν οι FT, τα γραφεία διαπραγμάτευσης μετοχών δεν έχουν δει ακόμη κύμα ενδιαφέροντος για την εκτέλεση επαναγορών.
Ωστόσο, οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η δραστηριότητα θα αυξηθεί τους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς οι εταιρείες που σχεδιάζουν επαναγορές στις αρχές του 2023 μεταφέρουν ορισμένες αγορές για το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης