Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παράδοξη έκπληξη από την ελβετική UBS - Αναθεωρεί το στόχο για το ελληνικό ΑΕΠ το 2022 στο 5,7% από 4%

Παράδοξη έκπληξη από την ελβετική UBS - Αναθεωρεί το στόχο για το ελληνικό ΑΕΠ το 2022 στο 5,7% από 4%
Η νέα πρόβλεψη ανάπτυξης της UBS είναι κατά 150 μονάδες βάσης πάνω από τη συναίνεση της αγοράς για 4,2%

Μια παράδοξη έκπληξη επιφύλαξε η UBS για το ελληνικό ΑΕΠ, η οποία αναθεώρησε το στόχο για το ΑΕΠ της Ελλάδας στο 5,7%, από 4% προηγουμένως.
Μάλιστα εξηγεί αυτή την ενέργεια στους εξής λόγους:
α) το ισχυρό ΑΕΠ του 1ου τριμήνου (2,3% τριμηνιαία και και 7,0% ετησίως) με αποτέλεσμα τη μεταφορά ανάπτυξης 450 μ.β. στο 2022
β) τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ το 2022 έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 15 δισ. και 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι - συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης στη δημιουργία θέσεων εργασίας
γ) τις ενδείξεις για σταθερή απόδοση ανάπτυξης το β' 3μηνο και
δ) την ξεκάθαρη ανάκαμψη στον εταιρικό δανεισμό (εν δυνάμει επηρεασμένος από τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ).
Η νέα πρόβλεψη ανάπτυξης της UBS είναι κατά 150 μονάδες βάσης πάνω από τη συναίνεση της αγοράς για 4,2%.

1_444.JPG
Πέφτουν οι ρυθμοί το 2023

Βέβαια, η UBS βλέπει κάποιους... καθοδικούς κινδύνους για το 2022 από τη σταδιακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και από την πιθανή διατάραξη των εισροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Έτσι, αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2023 χαμηλότερα στο 4,0% από 4,7% προηγουμένως στο πίσω μέρος, εξαιτίας του ισχυρότερου 2022.

Θετικοί παράγοντες της δραστηριότητας του δεύτερου τριμήνου

Ο κύκλος εργασιών των εγχώριων επιχειρήσεων βελτιώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς αυξήθηκε κατά 39,3% ετησίως σε ονομαστικούς όρους.
Οι δύο μεγαλύτερες συνεισφορές προήλθαν από τη μεταποίηση και το εμπόριο.
Σημαντική θετική συνεισφορά προήλθε και από τους κλάδους των μεταφορών και τις υπηρεσίες διαμονής και διατροφής.
Τα στοιχεία δείχνουν υψηλή θετική συνολική συνεισφορά από τον τουρισμό, δεδομένου του ότι τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 330% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο.
Μαζί με αύξηση 31% σε ετήσια βάση στα φορολογικά έσοδα το δεύτερο τρίμηνο, αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι πιθανό να παρέμεινε υγιής το δεύτερο τρίμηνο.
Έτσι, προβλέπει αύξηση 6,6% ετησίως στο πραγματικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Τα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου θα ανακοινωθούν στις 7 Σεπτεμβρίου.
3_245.JPG

Χαμηλή η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο

Σε ανάλυσή της προ ημερών, την οποία επαναλαμβάνει η UBS, είχε εξετάσει την έκθεση πέντε χωρών - της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας - στο ρωσικό εισαγόμενο αέριο, εν μέρει για να αξιολογήσει τα τρωτά σημεία που σχετίζονται με πιθανή διακοπή των ροών ρωσικού αερίου.
Οι χώρες εμφανίζουν ένα πολύ αποκλίνον μείγμα διαθέσιμης ενέργειας.
Με βάση τα στοιχεία του 2020, η Ουγγαρία ξεχωρίζει με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από εισαγόμενο αέριο από τη Ρωσία - με το ρωσικό αέριο να αντιπροσωπεύει το 27% της εγχώριας χρήσης ενέργειας.
Η δεύτερη πιο εκτεθειμένη είναι η τσεχική οικονομία, όπου το 18% των ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι υπόλοιπες χώρες παρουσιάζουν πολύ μικρότερα ανοίγματα: η Ρουμανία, η Πολωνία και η Ελλάδα καλύπτουν μόνο το 7-9% των ενεργειακών τους αναγκών από ρωσικό αέριο - επομένως αυτές οι οικονομίες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να υποκαθιστούν μακριά από το ρωσικό αέριο, αναφέρει η UBS.
Στην πραγματικότητα, η Πολωνία δεν λαμβάνει πλέον ρωσικό αέριο (απευθείας) από τα τέλη Απριλίου 2022.
Υπάρχουν δύο χώρες με πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG: η Πολωνία και η Ελλάδα (Świnoujście και Ρεβυθούσα), οι οποίες ήδη λαμβάνουν LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.
Τονίζει τη σχετικά υψηλή εξάρτηση από στερεά καύσιμα στο συνολικό ενεργειακό μείγμα στην Πολωνία και την Τσεχία (30-40%) δεδομένου του ρόλου του άνθρακα.
Η Τσεχία και η Ουγγαρία έχουν το υψηλότερο μερίδιο πυρηνικής ενέργειας (16-19%), ενώ η Ελλάδα καλύπτει περισσότερο από το 50% των ενεργειακών της αναγκών από προϊόντα πετρελαίου.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διαδραματίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στη Ρουμανία (19%).

2_363.JPG
Τομεακά ανοίγματα

Όσον αφορά τις τομεακές εκθέσεις, τα νοικοκυριά αποτελούν βασικό καταναλωτή φυσικού αερίου ως προς τη συνολική χρήση φυσικού αερίου: η χαμηλότερη αναλογία είναι στην Ελλάδα (30%), ενώ η αναλογία είναι η υψηλότερη στην Ουγγαρία (σχεδόν 50%).
Οι εμπορικές και δημόσιες υπηρεσίες είναι επίσης κύριος χρήστης φυσικού αερίου: περίπου 20% του συνολικού φυσικού αερίου που χρησιμοποιήθηκε κατέληξε σε αυτούς τους τομείς στην Τσεχία, ενώ τα χαμηλότερα ανοίγματα είναι περίπου 10% στην Ελλάδα και την Πολωνία.
Μεταξύ των βιομηχανιών είναι η χημική και η πετροχημική βιομηχανία που χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου καθώς δεν είναι μόνο πηγή ενέργειας για αυτούς τους τομείς αλλά και εισροή παραγωγής.
Το μερίδιο της χημικής και πετροχημικής βιομηχανίας στη συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου κυμαίνεται από 7% (Τσεχία) έως 28% (Ελλάδα).
Υπάρχουν τρεις ακόμη τομείς με υψηλά μερίδια κατανάλωσης φυσικού αερίου: τα μη μεταλλικά ορυκτά (μερίδιο 2,5-10%), τρόφιμα, ποτά και καπνός (μερίδιο 3,5-7,5%) και παραγωγή σιδήρου και χάλυβα (μερίδιο 1-4,5%).
Ο βιομηχανικός τομέας σε συνδυασμό - συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών - καταναλώνει μεταξύ 22% (Ουγγαρία) έως και 39% (Τσεχία) της συνολικής χρήσης φυσικού αερίου.
Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 23,5- 28% της προστιθέμενης αξίας στο CE4 και 16,5% στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης