Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Porta Advisors: Ο κίνδυνος ενός χρηματοοικονομικού ατυχήματος, ευκαιρία για τους επενδυτές

Porta Advisors: Ο κίνδυνος ενός χρηματοοικονομικού ατυχήματος, ευκαιρία για τους επενδυτές
Μέχρι οι κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν τη σύσφιξη, οι συνθήκες νομισματικής πολιτικής και ρευστότητας ήταν «πολύ χαλαρές για πάρα πολύ καιρό» και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, με επικεφαλής τη Fed, προσπαθούσαν τώρα να αποκαταστήσουν τη χαμένη αξιοπιστία

Την εκτίμηση ότι ο αυξανόμενος κίνδυνος ενός «μεγάλου χρηματοοικονομικού ατυχήματος» που προκαλεί συνθηκολόγηση της αγοράς αργότερα εντός του έτους θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρία για τους επενδυτές ώστε να «συσσωρεύσουν assets ποιοτικού κινδύνου», εξέφρασε ο Beat Wittman από την Porta Advisors.
Με τους κινδύνους από τον πληθωρισμό και την οικονομική επιβράδυνση να αυξάνονται και τις κεντρικές τράπεζες να βαδίζουν σε μια ολοένα πιο στενή πορεία νομισματικής πολιτικής, ο Wittman χαρακτήρισε την παγκόσμια οικονομία ως «κολλημένη σε ένα περιβάλλον συνεχών τριβών στην αλυσίδα εφοδιασμού, αύξησης επιτοκίων, μείωσης των εταιρικών κερδών και ενός πιθανού οικονομικού ατυχήματος».
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ο κίνδυνος ότι ένας «αδύναμος κρίκος» του χρηματοοικονομικού συστήματος να σπάσει, εξέλιξη που θα προκαλέσει μαζική φυγή των επενδυτών και κατά συνέπεια την υποχώρηση της αγοράς που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι οξυδερκείς επενδυτές.
«Ο κατάλογος με τους υποψήφιους αδύναμους κρίκους είναι μάλλον μακρύς και περιλαμβάνει ευρωπαϊκές τράπεζες-ζόμπι, εταιρείες που χρηματοδοτούνται από LBO (leveraged buy out - χρηματοδοτούμενες εξαγορές), υπερμοχλευμένους παίκτες σκιώδους τραπεζικής, υπερχρεωμένες αναδυόμενες οικονομίες» επισημαίνει σε ενημερωτικό του σημείωμα.
«Δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι τα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι έως εννέα μήνες και τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν το οικονομικό σύστημα και έχουν φυσικά αντίκτυπο στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη, στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και σε οποιονδήποτε έχει μοχλευμένη έκθεση σε αυτά τα επιτόκια και όχι αρκετά έσοδα, απλώς ένα μαξιλάρι σε μετρητά ή αποθεματικά», είπε ο Wittman μιλώντας στο CNBC.

Γεωγραφικές αποκλίσεις

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, με ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, έχουν προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους τελευταίους μήνες με την ελπίδα να περιορίσουν τον πληθωρισμό, που προκλήθηκε εν μέρει από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την άνοδο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.
Ο Wittman υποστήριξε ότι έως ότου οι κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν να αρχίσουν τη σύσφιξη φέτος, οι συνθήκες νομισματικής πολιτικής και ρευστότητας ήταν «πολύ χαλαρές για πάρα πολύ καιρό» και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, με επικεφαλής τη Fed, προσπαθούσαν τώρα να αποκαταστήσουν τη χαμένη αξιοπιστία.
«Θα υπάρξουν καθυστερήσεις και παρατεταμένες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στη σύσφιξή τους. Ωστόσο, η ομαλοποίηση της νομισματικής και της επιτοκιακής πολιτικής είναι μια πολύ αναγκαία και ευπρόσδεκτη εξέλιξη μακροπρόθεσμα», είπε.
Ο Wittman δήλωσε στο CNBC ότι όσο πιο σκληρά οι κεντρικές τράπεζες μιλούν και ενεργούν για τον πληθωρισμό, τόσο πιο αισιόδοξος θα γίνεται για τις προοπτικές των μετοχών μεσοπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι μια «περίοδος δοκιμής» καθώς το ράλι των τελευταίων μηνών ξεθωριάζει.
Σημείωσε επίσης τις έντονες γεωγραφικές αποκλίσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με τις πρώτες πιο ενεργειακά αυτόνομες και πολύ καλύτερα μονωμένες έναντι των κινδύνων εισαγωγής και εξαγωγής που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη Fed να πρωτοστατεί στη νομισματική πολιτική.
«Κοιτάζοντας το 2023, η αγορά μετοχών των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλύτερη θέση από γεωπολιτική, ενεργειακή ασφάλεια, οικονομική ανθεκτικότητα και ηγετική θέση όσον αφορά τη νομισματική πολιτική», είπε και επεσήμανε ότι διαχρονικά, οι περίοδοι αναταραχών στην αγορά και πίεσης είναι το ιδανικό έδαφος για εξαιρετικές επενδύσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης