Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Τα χέρια της Fed είναι δεμένα, το δολάριο είναι μια σφαίρα που καταστρέφει τα πάντα

Nomura: Τα χέρια της Fed είναι δεμένα, το δολάριο είναι μια σφαίρα που καταστρέφει τα πάντα
Όπως σημειώνει ο Charlie McElligott της Nomura, το δολάριο, ως μια «σφαίρα που καταστρέφει», πιέζει ασφυκτικά τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες...
Σχετικά Άρθρα

Το δολάριο, ως μια «σφαίρα που καταστρέφει», πιέζει ασφυκτικά τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες, ως εκ τούτου τα χέρια της Fed είναι δεμένα, επισημαίνει η Nomura.
Ειδικότερα, η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως πως, παρά την ανοδική πορεία των μετοχών τις προηγούμενες ημέρες, η ανησυχία των επενδυτών για το τι θα ειπωθεί στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole θα βράζει… μέχρι να δουν το φως της δημοσιότητας περισσότερα δεδομένα.
Παράλληλα, τα σχόλια του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη και μέλους της ΕΚΤ Joachim Nagel έδωσαν περισσότερη τροφή για σκέψη:
«Ουσιαστικά, η ύφεση είναι ισχυρή πιθανότητα ΑΝ επιδεινωθεί η ενεργειακή κρίση, άρα η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να μετριάσει τον πληθωρισμό, παρότι κάτι τέτοιο μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη» είπε.
Σημειώνεται πως το ευρώ έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών.
Τα παραπάνω λειτουργούν ως βασικός καταλύτης αστάθειας για την παγκόσμια οικονομία…

Όμως, όπως σημειώνει ο Charlie McElligott της Nomura, το δολάριο, ως μια «σφαίρα που καταστρέφει», πιέζει ασφυκτικά τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες...

Και όσον αφορά το χάος που προκαλεί αστάθεια του αμερικανικού νομίσματος, η εβδομάδα που έρχεται είναι… φορτωμένη:
O πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, μιλά στο Jackson Hole την Παρασκευή 26 Αυγούστου, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν μια σειρά από σημαντικά μακροοικονομικά δεδομένα – πέρα από τις δημοπρασίες αμερικανικών ομολόγων ύψους 300 δισεκ. δολ.
Περιττό να αναφερθεί πως οι δημοπρασίες, σε συνδυασμό με παγκόσμιους hawkish κινδύνους, θα στερέψουν τις αγορές από ρευστότητα…
Και όλα αυτά λίγο πριν την ενεργοποίηση του QT με την απορροή «μέγιστων ανώτατων ορίων» του ισολογισμού της Fed στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο - ποσό διπλάσιο από τα τρέχοντα ανώτατα όρια.
Συνδυάζοντας τα παραπάνω, ο αναλυτής της Nomura προειδοποιεί ότι η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση συνεχίζει να αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος καθώς και τον μη εδραιωμένο πληθωρισμό, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης λόγω του αντικτύπου της νομισματικής σύσφιξης, παρά το γεγονός πως οι οικονομικές συνθήκες των ΗΠΑ «χαλάρωσαν» ύστερα από την αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. τον Ιούλιο!

Ως εκ τούτου, η πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος Powell θα πρέπει να αποστείλει μηνύματα αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να στείλουν τις προσδοκίες για το τερματικό επιτόκιο σε υψηλότερα επίπεδα, όπως σημειώνει σθεναρά ο McElligott, μάλλον είναι σε λάθος κατεύθυνση - δύσκολα τα λόγια του Powell θα επιτύχουν καταπολέμηση των ανατιμήσεων σκοτώνοντας τη ζήτηση…

Στο χειρότερο σενάριο, τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν πέραν του 4%, όπερ σημαίνει πως τα χέρια της Fed είναι… δεμένα, δεδομένου μάλιστα ότι τα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι αρκετά καλά, ενώ η Εργασία και οι Μισθοί συνεχίζουν να «λυσσομανούν»…
Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή ο S&P 500 είναι «κολλημένος» στο άβολο εύρος των 3.850-4.300 μονάδων και, βέβαια, σε αυτό το περιβάλλον είναι δύσκολο να είναι κανείς bullish στις μετοχές των ΗΠΑ – παρεκτός αν υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας.
Πρόκειται λοιπόν για το απόλυτο pain trade, λέει η Nomura… που μπορεί να οδηγήσει σε άλλη μία παρόρμηση χαλάρωσης και νέα short squeezes.
Προς το παρόν, η ζήτηση αντιστάθμισης κινδύνου αυξάνεται, με τον δείκτη VIX να εκτινάσσεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης