Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στην παγίδα της bear market η Wall Street - Ιστορικά τα sell off όταν η Fed αύξανε τα επιτόκια

Στην παγίδα της bear market η Wall Street - Ιστορικά τα sell off όταν η Fed αύξανε τα επιτόκια

Ένας γρήγορος ρυθμός νομισματικής σύσφιξης και η συνακόλουθη οικονομική επίπτωση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους διαχειριστές χρήματος σε όλο τον κόσμο

Οι μετοχές και τα ομόλογα πρόκειται να υποχωρήσουν για άλλη μια φορά, παρόλο που ο πληθωρισμός πιθανότατα έχει κορυφωθεί, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα MLIV Pulse, καθώς οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων θα επανέλθουν.

Εν όψει του συμποσίου του Jackson Hole αργότερα αυτή την εβδομάδα, το 68% των ερωτηθέντων βλέπει την πιο αποσταθεροποιητική εποχή πιέσεων στις τιμές εδώ και δεκαετίες που διαβρώνει τα εταιρικά περιθώρια κέρδους και στέλνει τις μετοχές χαμηλότερα.
Η πλειονότητα των περισσότερων εκ των 900 ερωτηθέντων, εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφώσει.
Ωστόσο, ένα επιβλητικό 84% λέει ότι μπορεί να χρειαστούν δύο χρόνια ή και περισσότερο για την κεντρική τράπεζα υπό την ηγεσία του Jerome Powell να το μειώσει στον επίσημο μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.
Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί καταναλωτές θα μειώσουν τις δαπάνες και η ανεργία θα ανέβει πάνω από 4%.
Όλα αυτά τα πτωτικά σήματα υπογραμμίζουν τον βαθύ σκεπτικισμό που διατηρούν οι επενδυτές ενόψει της απροσδόκητης ανάκαμψης των μετοχών των 7 τρισ. δολαρίων τελευταία.
Ενώ οι μετοχές υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 εξακολουθεί να περιορίζει την απώλειά του για το 2022 στο 11% έναντι της πτώσης 23% στα μέσα Ιουνίου.

Η παγίδα της bear market

«Αυτή είναι μια παγίδα της bear market», δήλωσε σε συνέντευξή της η Victoria Greene, ιδρυτική εταίρος της G Squared Private Wealth.
«Ο πληθωρισμός είναι ο μεγάλος, κακός.
Ακόμα κι αν υπάρχει πράγματι μια παρατεταμένη μείωση του πληθωρισμού, θα μπορούσε να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να μειωθούν πραγματικά οι τιμές».
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημιουργούν προβλήματα για τους αγοραστές στην πτώση, οι οποίοι επανεμφανίστηκαν μετά το φρικτό πρώτο εξάμηνο - λόγω των στοιχημάτων σε έναν λιγότερο επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης, ενώ μια σειρά από ποσοτικά κεφάλαια έχουν μετατοπιστεί σε long θέση.
Με τη σειρά τους, οι μετοχές σε όλο τον κόσμο έχουν ανακτήσει μερικές από τις χειρότερες απώλειες, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 3% από το ανώτατο όριο κοντά στο 3,5% νωρίτερα φέτος.
Οι ερωτηθέντες στην έρευνα της MLIV, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι οι τιμές των ομολόγων πρόκειται να υποχωρήσουν ξανά τον επόμενο μήνα, με τον Πρόεδρο της Fed J. Powell να έχει την ευκαιρία να ανανεώσει τις επιθετικές προσδοκίες της αγοράς στο συμπόσιο αυτή την εβδομάδα στο Jackson Hole του Wyoming.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed επί του παρόντος δείχνουν ότι οι traders στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα σταματήσει την σύσφιξη μετά την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς στο 3,7% και θα αρχίσει να μειώνει από τον Μάιο του 2023.
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί γιατί όλα έχουν σημασία.
Ένας γρήγορος ρυθμός νομισματικής σύσφιξης και η συνακόλουθη οικονομική επίπτωση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους διαχειριστές χρήματος σε όλο τον κόσμο, με τα επιτόκια να αποτελούν βασικό μοχλό των εταιρικών αποτιμήσεων.
Τα κακά νέα, είναι ότι ο πληθωρισμός θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στα περιθώρια, ωθώντας τις μετοχές χαμηλότερα.

Το πλήγμα στην κατανάλωση

Ενώ η επίδραση του πληθωρισμού στα περιθώρια κέρδους είναι ένα ανοιχτό ερώτημα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων στην έρευνα φαίνεται πιο κοντά στο πτωτικό φάσμα μιας έντονης συζήτησης στη Wall Street για το πού κατευθύνονται οι μετοχές.
Καθώς οι υψηλές τιμές επιμένουν, οι καταναλωτές είναι πιθανό να αγοράσουν λιγότερα κατά τους επόμενους έξι μήνες, λέει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων.
Αυτό είναι σύμφωνο με τις προειδοποιήσεις του μεγαλύτερου λιανοπωλητή στον κόσμο, της Walmart, ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός αναγκάζει τους αγοραστές να πληρώνουν περισσότερα για βασικά είδη εις βάρος άλλων ειδών διακριτικής ευχέρειας.
Μια περικοπή των καταναλωτικών δαπανών θα επέβαλε σαφή οπισθοδρόμηση στα κέρδη των εταιρειών του S&P 500, οι οποίες παλεύουν επίσης με υψηλότερους μισθούς, αυξανόμενα αποθέματα και συνεχή προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα στην Κίνα.
Ενώ τα περιθώρια του S&P 500 κορυφώθηκαν πριν από ένα χρόνο, το όριο μπορεί να έρθει το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.
Οι συναινετικές εκτιμήσεις για τα περιθώρια καθαρού εισοδήματος έχουν μειωθεί περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα τόσο για το τρίτο όσο και για το τέταρτο τρίμηνο από την έναρξη αυτής της σεζόν κερδών, με τους τομείς των επικοινωνιών, της υγειονομικής περίθαλψης και των καταναλωτών μεταξύ των πιο αδύναμων κλάδων, δείχνουν τα στοιχεία της BI.
Οι ερωτηθέντες εκτιμούν επίσης ότι η ανεργία είναι πιθανό να αυξηθεί πάνω από το 4% αλλά όχι πάνω από 6% - ένα ανησυχητικό επίπεδο που είναι υψηλότερο από αυτό που αναμένουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, αλλά χαμηλότερο από ό,τι σε προηγούμενες σοβαρές οικονομικές πτώσεις.
Αυτό προσφέρει κάποια άνεση ότι οποιαδήποτε ύφεση θα ήταν βραχύβια, παρέχοντας μια ευκαιρία αγοράς περιουσιακών στοιχείων κινδύνου.
«Είναι σπάνιο η Fed να σφίγγει επιθετικά την πολιτική χωρίς να προκαλεί αστάθεια στην αγορά», δήλωσε ο John Cunnison, επικεφαλής επενδύσεων στην Baker Boyer Bank.
«Οι μετοχές δεν είναι πολύ φθηνές αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είναι τόσο ακριβές όσο πριν από έξι μήνες, ειδικά οι αναπτυσσόμενες εταιρείες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης