Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το μέγα λάθος της ΕΕ που οδήγησε στην παντοδυναμία Gazprom - Πώς ο Putin «μεθόδευσε» την ενεργειακή κρίση

Το μέγα λάθος της ΕΕ που οδήγησε στην παντοδυναμία Gazprom - Πώς ο Putin «μεθόδευσε» την ενεργειακή κρίση
Το βασικό πρόβλημα ήταν η επιμονή των Βρυξελλών οι αγωγοί φυσικού αερίου να αναπτύσσονται από ιδιωτικές εταιρείες και να είναι «εμπορικά βιώσιμοι»
Σχετικά Άρθρα
Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητούσε φυσικό αέριο από τα γιγάντια αποθέματα της Κασπίας Θάλασσας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μεγάλα έργα αγωγών έχουν συζητηθεί και ξεχαστεί.
Και όλο αυτό το διάστημα, το μπλοκ έχει γίνει περισσότερο εξαρτημένο από το ρωσικό αέριο.
Και για όποιον γνωρίζει την ιστορία αυτών των συζητήσεων, δεν θα αποτελούσε έκπληξη που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, βρέθηκε στο Μπακού τον περασμένο μήνα να προσπαθεί απεγνωσμένα να προμηθευτεί επιπλέον όγκους φυσικού αερίου.
Η Ρωσία, όπως προέβλεπαν εδώ και καιρό, χρησιμοποιεί τώρα τη ροή του εφοδιασμού στην ΕΕ για να προσπαθήσει να επιβάλει τα συμφέροντα της στην Ανατολική Ευρώπη.
Αλλά γιατί οι Βρυξέλλες δεν είχαν προμήθειες φυσικού αερίου από την Κασπία εδώ και πολύ καιρό;
Μόλις το 2020 άρχισαν τελικά να ρέουν μικρές ποσότητες προς την Ευρώπη κατά μήκος του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου».
Στο Μπακού, η von der Leyen εξασφάλισε μια μη δεσμευτική υπόσχεση ότι αυτές οι προμήθειες μπορεί να διπλασιαστούν στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως (bcm) έως το 2027.
Αυτό όμως είναι ένα ασήμαντο ποσό, αν συγκριθεί με τα 155 bcm, που παρείχε η Ρωσία πέρυσι, καλύπτοντας το 40% της ζήτησης της ΕΕ.

Κάτι πήγε τρομερά στραβά...

Το βασικό πρόβλημα ήταν η επιμονή των Βρυξελλών οι αγωγοί να αναπτύσσονται από ιδιωτικές εταιρείες και να είναι «εμπορικά βιώσιμοι».
Η ΕΕ δεν ήταν διατεθειμένη να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποδομή, υποθέτοντας ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα τους αναλάμβαναν.
Ίσως αυτό θα συνέβαινε σε έναν κόσμο τέλειου ανταγωνισμού.
Αλλά οι δυνάμεις της αγοράς δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν τη Gazprom, ένα ρωσικό μονοπώλιο που παίζει με δικούς της κανόνες.
Θεωρητικά, η δημιουργία ενός εμπορικά βιώσιμου έργου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη είναι απλή: Πρέπει οι Ευρωπαίοι να υπογράψουν συμβόλαια για να αγοράσουν το φυσικό αέριο, κάτι που είναι πρόθυμοι να κάνουν.
Αυτό εγγυάται μια ροή εσόδων και δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να παρέχουν τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση που απαιτείται για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων και των αγωγών για την παράδοση του φυσικού αερίου.
Απλό – αλλά ισχύει και το αντίστροφο.
Εάν, όπως η Gazprom, έχει κάποιος τη χρηματοδότηση και μπορεί να κατασκευάσει τους αγωγούς, στη συνέχεια πρέπει να εξασφαλίσει τους αγοραστές – των οποίων το κύριο συμφέρον είναι ο βραχυπρόθεσμος εφοδιασμός και όχι η μακροπρόθεσμη ασφάλεια.
Στην πορεία, η Gazprom έχει ουσιαστικά μπλοκάρει την ανάπτυξη ανταγωνιστικών αγωγών.
Κάτι που, εν ολίγοις, είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη έχασε μια σειρά από ευκαιρίες να εισάγει φυσικό αέριο από την Κασπία και επέτρεψε να εκβιαστεί.
960d095931e5bfcdb0fb20de57e756af.webp

Στις διαθέσεις της Gazprom...

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και η εμφάνιση ανεξάρτητων, πλούσιων σε φυσικό αέριο κρατών της Κασπίας, συνέπεσαν με τη μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου της ίδιας της Ευρώπης και τις πρώτες προειδοποιήσεις για υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία.
Οι συμφωνίες και οι αγωγοί της Σοβιετικής εποχής σήμαιναν ότι η Ρωσία προμήθευε ήδη το 30% του φυσικού αερίου της Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Πέρυσι, η Γερμανία βασιζόταν στη Gazprom για περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου που κατανάλωνε.
Με έναν τόσο πρόθυμο αγοραστή, η Gazprom χρηματοδότησε τους δικούς της αγωγούς.
Σε αντίθεση με αυτό, η μεταφορά του φυσικού αερίου της Κασπίας στην Ευρώπη απαιτούσε την ανάπτυξη δύσκολων υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την κατασκευή αγωγών μήκους 3.500 χιλιομέτρων μέσω πολλών χωρών με μια παροδική εξοικείωση με τα δημοκρατικά και εμπορικά πρότυπα – μερικά από τα οποία απλά δεν ήταν.
Οι Βρυξέλλες υπέθεσαν ότι η απελευθέρωση της ρωσικής οικονομίας θα τερμάτιζε το μονοπώλιο της Gazprom, ενώ μια ευρωπαϊκή αγορά που θα διέπεται από νομικά εκτελεστές συμβάσεις θα εξασφάλιζε ελεύθερο ανταγωνισμό και ανταγωνιστικές τιμές.
Εάν το αέριο της Κασπίας ήταν εμπορικά βιώσιμο, ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να το φέρει στην αγορά.
Ο ιδιωτικός τομέας προσπάθησε, αλλά επανειλημμένα αντιμετώπισε ανυπέρβλητα εμπόδια.
Μια πρώτη προσπάθεια, που ξεκίνησε το 1999 με την ισχυρή υποστήριξη της Ουάσιγκτον, είδε τους γίγαντες των ΗΠΑ, GE και Bechtel να συνεργάζονται σε ένα φιλόδοξο έργο για την παραγωγή άνω των 30 bcm φυσικού αερίου από κοιτάσματα στο Τουρκμενιστάν, που θα διοχετευθεί μέσω ενός «Trans-Caspian Pipeline» στο Αζερμπαϊτζάν και μέσω Γεωργίας στην Τουρκία.
Η Άγκυρα συμφώνησε να πάρει το μισό φυσικό αέριο και να αναπτύξει αγωγούς για τη διαμετακόμιση του υπόλοιπου στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας προφανώς τα οικονομικά του έργου.
Ωστόσο, ιδρύθηκε όχι για εμπορικούς λόγους, αλλά μετά την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Shah Deniz του ίδιου του Αζερμπαϊτζάν και την αποτυχία του Μπακού και του Ασγκαμπάτ να συμφωνήσουν για την κοινή χρήση του σχεδιαζόμενου αγωγού.
Θα μπορούσαν οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις εσόδων από τις πωλήσεις φυσικού αερίου να έχουν πείσει τα δύο αναδυόμενα κράτη να συμφωνήσουν να μοιραστούν έναν αγωγό;
Δεν θα μάθουμε ποτέ.
Οι Βρυξέλλες έδειξαν ελάχιστο ενδιαφέρον για το Trans-Caspian project.
Η Ρωσία έπαιξε επίσης ρόλο στον αγωγό υποστηρίζοντας ότι η Κασπία Θάλασσα ήταν λίμνη και ότι ως εκ τούτου το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν χρειάζονταν την έγκρισή της πριν χτίσουν οτιδήποτε στον πυθμένα της θάλασσας.
Με το Τουρκμενιστάν στο περιθώριο, το 2001 η Τουρκία και η Γεωργία υπέγραψαν συμβόλαια για να πάρουν μέρος του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.
Αυτό επέτρεψε σε μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της BP να αναπτύξει το Shah Deniz και να κατασκευάσει τον αγωγό South Caucasus (SCP), ο οποίος παρέδωσε τελικά αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην ανατολική Τουρκία το 2006.

Περιμένοντας τον Nabucco

Τα σχέδια για τον αγωγό South Caucasus ενέπνευσαν ευρωπαϊκές εταιρείες και το 2002 η OMV της Αυστρίας σχημάτισε κοινοπραξία με τους κρατικούς φορείς εκμετάλλευσης μεταφοράς φυσικού αερίου της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας για την ανάπτυξη σχεδίων για έναν αγωγό Nabucco που θα μετέφερε αέριο από πολλές πηγές της Κασπίας στον ευρωπαϊκό κόμβο εμπορίου φυσικού αερίου Baumgarten στην Αυστρία.
020_1767_01_b.jpg

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελικά ενδιαφέρθηκε, χρηματοδοτώντας το μισό κόστος μιας μελέτης σκοπιμότητας.
Όμως, μόλις έξι χρόνια αργότερα, με τη δημοσίευση της «Δεύτερης Στρατηγικής Ενεργειακής Ανασκόπησης» της ΕΕ το 2008, η ανησυχία για την αυξανόμενη εξάρτηση από τη Ρωσία εξελίχθηκε σε πραγματική πολιτική για την ανάπτυξη ενός «Νότιου Διαδρόμου Αερίου».
Η ανασκόπηση ανέφερε: "Πρέπει να αναπτυχθεί ένας νότιος διάδρομος φυσικού αερίου για την προμήθεια φυσικού αερίου από πηγές της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να καλύψει σημαντικό μέρος των μελλοντικών αναγκών της ΕΕ.
Αυτή είναι μια από τις υψηλότερες προτεραιότητες ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ."
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες παρέμειναν δεσμευμένες στην ιδέα ότι η ανάπτυξη ήταν δουλειά για τον ιδιωτικό τομέα.
Δεν κατάφερε να προσδιορίσει τον Nabucco ή οποιοδήποτε άλλο έργο αγωγού που θα μπορούσε να ταιριάζει.
Την ίδια στιγμή ο Nabucco αντιμετώπιζε άλλες προκλήσεις.
Δύο μικρότερα έργα προσπαθούσαν να μεταφέρουν το ίδιο αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Και η Gazprom είχε ανακοινώσει τον δικό της γιγάντιο αγωγό «South Stream» 63 bcm μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς τη Βουλγαρία, ο οποίος θα κάλυπτε την ευρωπαϊκή αγορά.
Ο Nabucco δεν μπορούσε να βρει το αέριο για να καλύψει τη χωρητικότητά του 31 bcm.
Οι σχεδιαστές εξέτασαν το Τουρκμενιστάν, μετά το Ιράν, ακόμη και το Ιράκ.
Αλλά με το Αζερμπαϊτζάν να εξακολουθεί να μην είναι πρόθυμο να διαμετακομίσει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν, το Ιράν να πλήττεται από διεθνείς κυρώσεις και το Ιράκ να εμπλέκεται στα δικά του ατελείωτα προβλήματα, κανένα δεν έδωσε καμία ελπίδα για φυσικό αέριο μέσα σε ένα εφαρμόσιμο χρονοδιάγραμμα.
Το Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν μπορούσε να προμηθεύσει λιγότερο από 20 bcm και η κοινοπραξία υπό την ηγεσία της BP που αναπτύσσει το κοίτασμα δεν ήταν διατεθειμένη να δεσμεύσει το φυσικό αέριό της στον Nabucco εκτός εάν οι υποστηρικτές του Nabucco έβρισκαν άλλους προμηθευτές για να εξασφαλίσουν ότι ήταν εμπορικά βιώσιμο.
Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δεσμευτεί επαρκώς στη δημιουργία του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, θα μπορούσε να είχε χαρακτηρίσει τον Nabucco ως έργο «στρατηγικής σημασίας» με εγγυημένη χρηματοδότηση, διασφαλίζοντας την κατασκευή του αγωγού.
Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν κουράστηκε να περιμένει και ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει τον δικό της αγωγό 31 bcm μέσω της Τουρκίας, που ονομάζεται Trans Anatolian Pipeline (TANAP), μια κίνηση που ουσιαστικά σκότωσε τον Nabucco.
Η κατασκευή ξεκίνησε το 2015.
Αφού πέρασε στην Ελλάδα, ο TANAP συνδέθηκε με έναν από τους ανταγωνιστές του Nabucco, τον Trans-Adriatic Pipeline (TAP).
Η προμήθεια στην Τουρκία ξεκίνησε το 2018, με το φυσικό αέριο να ρέει τελικά στην Ιταλία στα τέλη του 2020.
Είκοσι ένα χρόνια μετά την πρώτη σοβαρή συζήτηση για τη μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας στην Ευρώπη και 12 χρόνια αφότου ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου έγινε πολιτική της ΕΕ, η αγορά είχε επιτέλους παραδώσει αέριο από την Κασπία στους ευρωπαίους καταναλωτές.
Αλλά ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου μεταφέρει μόλις 10 bcm στην Ευρώπη (φέτος το ποσό αναμένεται να αυξηθεί στα 12 bcm).
Θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχία;
Επιβεβαιώνει τη δέσμευση των Βρυξελλών για διαφοροποίηση μακριά από τη Ρωσία;
Όχι...
Την ίδια περίοδο 21 ετών, η Gazprom ανέθεσε τρεις μεγάλους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συνολικής χωρητικότητας άνω των 125 bcm.
Μόνο η τελευταία από αυτές, η γραμμή Nord Stream 2 μήκους 55 bcm – εν μέρει χρηματοδοτούμενη από γερμανικές εταιρείες φυσικού αερίου – συνάντησε σοβαρά εμπόδια, όταν ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz τελικά υπέκυψε στην πίεση της ΕΕ και των ΗΠΑ και μπλόκαρε τη λειτουργία, και αυτό μόλις στις 22 Φεβρουαρίου 2022, δύο ημέρες πριν ρωσικά τανκς εισέλθουν στην Ουκρανία.

1519707684_5072205_1519707626_8601701BRUA-MAP.png
Πανάκριβα λάθη

Είναι δυνατή η περαιτέρω αύξηση του όγκου του φυσικού αερίου της Κασπίας προς την Ευρώπη.
Το Τουρκμενιστάν, το οποίο έχει ουσιαστικά παγώσει μέχρι σήμερα από τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, διαθέτει αποθέματα 13,6 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων - το τέταρτο υψηλότερο στον κόσμο.
Οι σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν έχουν θερμανθεί και η Ρωσία απέσυρε ακόμη και την αντίθεσή της σε έναν αγωγό Trans-Caspian το 2018.
Αλλά η παράδοση επαρκών όγκων στην Ευρώπη για την αντικατάσταση ή τον ουσιαστικό ανταγωνισμό με το ρωσικό αέριο θα απαιτήσει πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και την πρόθυμη συνεργασία των χωρών μέσω των οποίων θα πρέπει να κατασκευαστούν οι νέοι αγωγοί.
Το πιο σημαντικό, οι Βρυξέλλες μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψουν την επιμονή τους να παίζουν με τους νεοφιλελεύθερους κανόνες της αγοράς.
Ακόμη και τότε, ένας τέτοιος αγωγός θα πάρει χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η Ευρώπη θα παραμείνει εξαρτημένη από τη Ρωσία.
Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν οι τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για το αέριο της Κασπίας θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα σε ένα άλλο πιεστικό ενεργειακό ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο τον κόσμο τις τελευταίες δύο δεκαετίες – συγκεκριμένα, στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης για την επίτευξη των στόχων μείωσης του άνθρακα.
Η αποτυχία υλοποίησης της παράδοσης σημαντικών ποσοτήτων αερίου της Κασπίας στην Ευρώπη αποδεικνύεται ακριβό λάθος.
Τα στοιχεία αυτού του καλοκαιριού με καύσωνα και πυρκαγιές υποδηλώνουν ότι η αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο ακριβή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης