Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Οι 3 καταλύτες που μπορούν να προκαλέσουν χάος στις αγορές - Ο ένας είναι σήμερα 19/8

Goldman Sachs: Οι 3 καταλύτες που μπορούν να προκαλέσουν χάος στις αγορές - Ο ένας είναι σήμερα 19/8
Το ορόσημο των 4.300 μονάδων για τον S&P 500
Τους τρείς καταλύτες που μπορεί να προκαλέσουν χάος στις αγορές περιέγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs, Rocky Fishman, τις επόμενες εβδομάδες, με τον πρώτο να αναμένεται σήμερα 19 Αυγούστου 2022.
Όπως ανέφερε με την ετήσια σύνοδος των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ και τα εκκρεμή στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση, οι επόμενες εβδομάδες είναι γεμάτες από πιθανούς καταλύτες για το χάος της αγοράς.
Ωστόσο, σήμερα έχουμε περίπου 2 τρισ. δολάρια λήξεις παραγώγων, που θα δοκιμάσουν την μέχρι τώρα "ηρεμία" των αγορών.

Ο ρόλος των παραγώγων

Το ζητούμενο είναι η πεποίθηση ότι οι αγορές παραγώγων έπαιξαν με κάποιο τρόπο καθοριστικό ρόλο στην καταστολή της αστάθειας τις προηγούμενες εβδομάδες, αναγκάζοντας έτσι τους επενδυτές που βασίζονται σε κανόνες να αγοράσουν μετοχές και με τη σειρά τους να προσελκύουν μια ευρύτερη ομάδα επενδυτών στην αγορά προκειμένου να κυνηγήσουν τα κέρδη.
Αφού πιθανότατα ώθησαν την ανάκαμψη των μετοχών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής νηνεμίας, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτή η καλή δραστηριότητα στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης - που συνήθως τροφοδοτείται από traders της Wall Street - θα μπορούσε να εξαφανιστεί σε μια κρίσιμη στιγμή.
«Υπάρχουν ορισμένοι τεχνικοί λόγοι για τους οποίους καθώς προχωράμε στη λήξη σήμερα, 19/8, η αστάθεια θα μπορούσε να παραμείνει μετριασμένη και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε την αγορά να υποστηρίζεται σχετικά», δήλωσε στο Bloomberg TV η Amy Wu Silverman, της RBC Capital Markets.
86bf84c360fa3dd9d49e0d0b9d83c534.webp
«Καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν από τις διακοπές τους με τα μάτια στραμμένα στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, πρέπει να αξιολογηθούν οι πραγματικοί όγκοι για την αύξηση της μεταβλητότητας», πρόσθεσε.
Περίπου 2 τρισ. δολάρια call options πρόκειται να λήξουν, υποχρεώνοντας τους κατόχους είτε να παρακάμψουν τις υπάρχουσες θέσεις είτε να ξεκινήσουν νέες.
Το μηνιαίο γεγονός περιλαμβάνει 975 δισ. δολάρια συμβάσεων που συνδέονται με τον S&P 500 και 430 δισεκατομμύρια δολάρια σε παράγωγα σε μεμονωμένες μετοχές που πρόκειται να λήξουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Fishman της Goldman Sachs/

Ο ξαφνικός συνωστισμός

Οι μετοχές έχουν αποκαταστήσει περίπου 7 τρισ. δολάρια σε αποτίμηση από τα μέσα Ιουνίου, καθώς αυτό που ξεκίνησε ως μια σύντομη αποσυμπίεση κατέληξε σε ένα μίνι ράλι αγορών από όσους αποχώρησαν από τις μετοχές κατά τη διάρκεια της "σφαγής" του πρώτου εξαμήνου, καθώς οι φόβοι ότι η επιθετική σύσφιξη της πολιτικής Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.
Οι μετοχές έκτοτε ανέκαμψαν καθώς τα στοιχεία έδειξαν μια ισχυρή αγορά εργασίας και χαμηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό.
Στην πορεία, οι επενδυτές συνέρρεαν σε call options για να καλύψουν τη διαφορά με την εκπληκτική ανάκαμψη.
Κατά την εξισορρόπηση των λογαριασμών τους, οι traders δικαιωμάτων προαίρεσης είχαν κολλήσει σε θέσεις «long gamma» που τους οδήγησε να χρειαστούν να πάνε ενάντια στην επικρατούσα τάση των μετοχών για να διατηρήσουν μια ουδέτερη έκθεση στην αγορά.
Χάρη εν μέρει στη διαδικασία, η ηρεμία επέστρεψε στην αγορά.
Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe, ή VIX, ήταν κατά μέσο όρο στο 21 τον Αύγουστο, σε πορεία για το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο.
Σε γενικές γραμμές, τα ανοδικά συμβόλαια αλλάζουν χέρια πιο γρήγορα από τα πτωτικά.
Οι traders θα προσπαθήσουν να ωθήσουν τον S&P 500 στις 4.300 μονάδες, προκειμένου να αποδώσουν τα συμβόλαιά τους για δικαιώματα προαίρεσης, σύμφωνα με τον Brent Kochuba, ιδρυτή της αναλυτικής υπηρεσίας SpotGamma.
Οποιαδήποτε αποτυχία να φτάσει αυτό το όριο θα υποδηλώνει ότι το τελευταίο ράλι χάνει τη δυναμική του, προσκαλώντας πιθανώς τους πωλητές.
Ο δείκτης είναι στις 4.283,74 μονάδες σήμερα.
498c8c58d90cfa8265052143297199af.webp

Αναταραχή ενόψει

Ο Charlie McElligott, υπεύθυνος στρατηγικής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στη Nomura Securities International, αναμένει ότι το σημερινό OpEx θα ανοίξει την πόρτα για μεγαλύτερες διακυμάνσεις τιμών μετά τη μείωση του αποθέματος από την αντιστάθμιση.
Και σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Εάν ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed εντείνουν τη επιθετική ρητορική τους, αυτό θα προκαλέσει αναταραχή στα περιουσιακά στοιχεία, εξηγεί.
Από την άλλη πλευρά, αποκλείοντας τυχόν αρνητικά μακροοικονομικά σοκ, οι διαχειριστές χρημάτων βρίσκονται υπό πίεση να συνεχίσουν να κυνηγούν το ράλι δεδομένης της σχετικά χαμηλής θέσης τους σε μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης