Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το χρονικό του άλματος των τιμών του φυσικού αερίου - Οι αποφάσεις - κλειδιά του Putin

Το χρονικό του άλματος των τιμών του φυσικού αερίου - Οι αποφάσεις - κλειδιά του Putin
Pρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου της ΕΕ, από λιγότερο από 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τον Ιανουάριο του 2021 κοντά στα 200 ευρώ/MWh σήμερα
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ να αφυπνιστεί λόγω της μεγάλης εξάρτησης των προμηθειών φυσικούα αερίου από το Κρεμλίνο.
Αλλά η απομάκρυνση από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο το 2021 αντιπροσώπευε το 40% της ζήτησης της ΕΕ, είναι μια επώδυνη διαδικασία - και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin το γνωρίζει.
Ακόμη και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, το υποστηριζόμενο από το κράτος μονοπώλιο εξαγωγών της Gazprom άρχισε σιγά-σιγά να πουλά λιγότερο φυσικό αέριο σε ευρωπαίους, αποστραγγίζοντας την αποθήκευση και επιβραδύνοντας τις ροές των αγωγών.
Αυτές οι αλλαγές προσφοράς —σε συνδυασμό με τις βομβιστικές δηλώσεις του Putin, τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα περιοδικά αστεία εις βάρος των Βρυξελλών— προκάλεσαν τις μεγάλες αναταράξεις στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς οι ανήσυχοι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν να προβλέψουν πόσο φυσικό αέριο θα μπορούσαν να έχουν τον ερχόμενο χειμώνα.
Πως όμως έφτασαν οι τιμές του φυσικού αερίου στα σημερινά ύψη;

Το Politico συγκέντρωσε το πώς τα ρωσικά ενεργειακά παιχνίδια —και οι αντιδράσεις της Δύσης — έκαναν τις αγορές της ΕΕ να παρασυρθούν.

Τέλη 2021: Ενόψει της ουκρανικής εισβολής

Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά φυσικού αερίου, το 2021 η Gazprom παρείχε 137 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου μέσω αγωγών στις χώρες της ΕΕ.
Αυτό ήταν 7% περισσότερο από το 2020, το οποίο ήταν έτος ασυνήθιστα χαμηλής ζήτησης λόγω των lockdown — αλλά αντιπροσωπεύει πτώση 16% στις παραδόσεις σε σύγκριση με το 2019, το τελευταίο κανονικό έτος πριν από την COVID.
Μεγάλο μέρος αυτής της χαμηλότερης προσφοράς το 2021 οφειλόταν σε μια σοβαρή υποχώρηση από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, όταν η Gazprom έστειλε 24% λιγότερο φυσικό αέριο στην ΕΕ από ό,τι την ίδια περίοδο το 2020.
Η αβεβαιότητα ενόψει του χειμώνα προκάλεσε πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου της ΕΕ, από λιγότερο από 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τον Ιανουάριο στα 180 ευρώ/MWh στο τέλος του έτους.

6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Η Gazprom μειώνει δραματικά τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal —ο οποίος διασχίζει τη Λευκορωσία και την Πολωνία— επικαλούμενη φωτιά σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας αερίου στη δυτική Σιβηρία.
Αντίθετα, η Gazprom αρχίζει να αποσύρει το φυσικό αέριο που βρίσκεται σε υπόγεια αποθήκευση στην ΕΕ για την κάλυψη συμβατικών παραδόσεων σε πελάτες, επιδεινώνοντας ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης.

16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Η Gazprom κρατά μόνο το 4% της διαθέσιμης χωρητικότητας διαμετακόμισης φυσικού αερίου που προσφέρεται από την Ουκρανία για τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου εν αναμονή των χαμηλότερων ροών.

10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Ο αγωγός Ρωσίας-Γερμανίας Nord Stream 2 της Gazprom κατασκευάζεται πλήρως, περιμένοντας μόνο την πιστοποίηση από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές για να αρχίσει να λειτουργεί.

1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Η Gazprom σταματά να στέλνει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στην Ουγγαρία, καθώς η Μόσχα και η Βουδαπέστη υπογράφουν 15ετή συμβόλαια για την αποστολή προμηθειών μέσω του ρωσικού αγωγού TurkStream.

5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Ο Putin κατηγορεί την «υστερία και τη σύγχυση» στις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές σε «ανισόρροπες αποφάσεις» όπως η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή πολιτική μετάβασης.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ εκτινάσσονται στα 165 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν όταν, μια μέρα αργότερα, ο Putin λέει: «Η αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου... μπορεί και πρέπει να γίνει».
Ζητά επίσης για ταχεία έγκριση από τη Γερμανία του Nord Stream 2.

8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Η Ένωση Προμηθευτών Ενέργειας της Ρουμανίας προειδοποιεί ότι τα αιτήματα των μελών της για πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου για το χειμώνα απορρίπτονται από την Gazprom.

13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Η Gazprom πουλάει τους λεγόμενους όγκους φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά — δηλαδή πωλήσεις σε ανοιχτή δημοπρασία εκτός πολυετών συμβάσεων προμήθειας — για τελευταία φορά.
Έκτοτε, μόνο οι μακροπρόθεσμοι πελάτες ήταν σε θέση να λαμβάνουν προσυμφωνημένες παραδόσεις μέσω αγωγού, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου του ρωσικού φυσικού αερίου που διοχετεύεται στην Ευρώπη.

15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου της Ουκρανίας προειδοποιεί ότι η Gazprom στέλνει μόνο ένα κλάσμα του δεσμευμένου όγκου φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Η Πολωνία προειδοποιεί τους αξιωματούχους ανταγωνισμού της ΕΕ ότι η Gazprom "περιορίζει τις ροές μέσω άλλων οδών εκτός του Nord Stream 1" και ζητά να διεξαχθεί έρευνα στη Gazprom για χειραγώγηση της αγοράς.

21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Ο Putin γελοιοποιεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποθάρρυνση των μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου υπέρ των spot εμπορικών συναλλαγών και προσθέτει ότι μπορεί να στείλει στην ΕΕ το επιπλέον αέριο που χρειάζεται εάν οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν μόνο το Nord Stream 2.

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Η ΕΕ ανακοινώνει ότι συγκεντρώνει στοιχεία για μια έρευνα ανταγωνισμού για να διαπιστώσει εάν οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αποδίδονται σε χειραγώγηση από μεγάλους προμηθευτές όπως η Gazprom.

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Ο Putin δίνει εντολή στην Gazprom να αρχίσει να γεμίζει την ασυνήθιστα χαμηλή υπόγεια αποθήκη της στην ΕΕ πριν από τον χειμώνα, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ να πέφτουν κάτω από τα 80 ευρώ/MWh για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.
Αυτή η αναπλήρωση αποθήκευσης δεν συμβαίνει τελικά.

16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Η ρυθμιστική αρχή υποδομής της Γερμανίας λέει ότι δεν μπορεί να πιστοποιήσει τον αγωγό Nord Stream 2 έως ότου μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία σε θυγατρική στη Γερμανία.

16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές ανακοινώνουν ότι το Nord Stream 2 δεν θα πιστοποιηθεί τουλάχιστον πριν από το καλοκαίρι του 2022.

21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της στάσης του αγωγού Γιαμάλ αρχίζουν απροσδόκητα να ρέουν αντίστροφα, μεταφέροντας αέριο ανατολικά μακριά από τη Γερμανία.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν το υψηλό ρεκόρ των €180/MWh.
Η ουκρανική Naftogaz απαντά καλώντας σε έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς από την Gazprom.
Αντίθετα, ο Putin κατηγορεί τους άπληστους εμπόρους της Δύσης για τη μεταπώληση φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου που έλαβαν μέσω σύμβασης με τεράστια προσαύξηση και το αποθήκευσαν σε μια φιλική προς τους φόρους αποθήκευση της Ουκρανίας.

2022: Εισβολή, κυρώσεις και διακοπή αερίου

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Gazprom από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2022 δείχνουν ότι οι εξαγωγές στο λεγόμενο μακρινό "εξωτερικό" της — δηλαδή χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης — είναι μειωμένες κατά περίπου 35% σε σύγκριση με πέρυσι.
Αυτός ο αριθμός λαμβάνει υπόψη τις υψηλότερες παραδόσεις στην Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι η πραγματική μείωση στην Ευρώπη είναι πιο σοβαρή.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Gazprom έχει προβεί σε μια σειρά από διακοπές εφοδιασμού σε πελάτες με έδρα την ΕΕ μετά από εντολή διακανονισμού πληρωμών σε ρωσικό νόμισμα, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαγορεύσει ως πιθανή παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ.

21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Ο Putin αναγνωρίζει δύο αυτονομιστικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία και δίνει εντολές στα ρωσικά στρατεύματα.

22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Σε απάντηση, η Γερμανία σταματά τη διοικητική πιστοποίηση του Nord Stream 2.
Ο Putin λέει ότι «η Ρωσία, από την πλευρά της, σκοπεύει να συνεχίσει αδιάλειπτα τις προμήθειες αυτής της πρώτης ύλης, συμπεριλαμβανομένου του [υγροποιημένου φυσικού αερίου], στις παγκόσμιες αγορές».
Ο Dmitry Medvedev, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, έγραψε στο Twitter: "Καλώς ήρθατε στον γενναίο νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι πολύ σύντομα θα πληρώσουν 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!"

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Η Ρωσία εξαπολύει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.
Το αργό Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς πετρελαίου, ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ έφτασαν τα 128 ευρώ/MWh.

2 ΜΑΡΤΙΟΥ: Η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Exxon ανακοινώνει ότι θα σταματήσει νέες επενδύσεις στη Ρωσία και θα αποσυρθεί από ένα μεγάλο έργο φυσικού αερίου, το Sakhalin 1.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν τα 157 €/MWh.

7 ΜΑΡΤΙΟΥ: Έγγραφα που διέρρευσαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν μια πρόταση για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα, ιδίως μέσω της υποχρεωτικής πλήρωσης των υπόγειων επιπέδων αποθήκευσης αερίου της ΕΕ στο 80% έως τον Οκτώβριο.
Οι τιμές του συνήθως φθηνού αερίου το καλοκαίρι έφτασαν για λίγο τα 345 €/MWh.

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Η Gazprom σταματά τις αποστολές προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία λόγω άρνησης πληρωμής σε ρούβλια.

27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov προειδοποιεί οποιονδήποτε πελάτη αρνείται να πληρώσει για το φυσικό αέριο χρησιμοποιώντας τραπεζικό λογαριασμό σε ρούβλια ότι κινδυνεύει με διακοπή των προμηθειών.

11 ΜΑΪΟΥ: Η Ουκρανία ανακοινώνει μη εξουσιοδοτημένες αποσύρσεις φυσικού αερίου από αγωγό που διέρχεται από «εδάφη υπό ρωσική στρατιωτική κατοχή» και προειδοποιεί την Gazprom να χρησιμοποιήσει άλλη διαδρομή.
Έκτοτε, η Ρωσία απλώς στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.

16 ΜΑΪΟΥ: Η Ρωσία σταματά τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία, σε μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ως αντίδραση στην αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 12 Μαΐου.

21 ΜΑΪΟΥ: Η Gazprom σταματά τις παραδόσεις στη φινλανδική Gasum.

31 ΜΑΪΟΥ: Η Gazprom «αναστέλλει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου» στην ολλανδική εταιρεία GasTerra «λόγω αδυναμίας πληρωμής σε ρούβλια».

1 ΙΟΥΝΙΟΥ: Η Gazprom σταματά τις παραδόσεις στην Ørsted, τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Δανίας, «λόγω μη πληρωμής σε ρούβλια».

15 ΙΟΥΝΙΟΥ: Η Gazprom ανακοινώνει ότι οι ροές θα μειωθούν στο 40% της χωρητικότητας του Nord Stream από τις 16 Ιουνίου.

17 ΙΟΥΝΙΟΥ: Η Γαλλία και η Ιταλία λαμβάνουν λιγότερο ρωσικό αέριο από το αναμενόμενο ημέρες μετά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron και του Ιταλού πρωθυπουργού Mario Draghi στο Κίεβο για να υποστηρίξουν την προσπάθεια της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ.

11 ΙΟΥΛΙΟΥ: Το Nord Stream τίθεται εκτός σύνδεσης για ετήσια συντήρηση 10 ημερών.

18 ΙΟΥΛΙΟΥ: Η Gazprom στέλνει αναδρομική νομική ειδοποίηση στη γερμανική Uniper και σε άλλους ευρωπαίους πελάτες, υποστηρίζοντας ότι οι μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου από τις 14 Ιουνίου οφείλονται σε παράγοντες που δεν ελέγχουν την εταιρεία.
Η ιταλική Eni, η αυστριακή OMV και η γαλλική Engie αναφέρουν επίσης μειωμένες παραδόσεις.

20 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ο Putin εξετάζει μια πιθανότητα να ενισχύσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ενώ ο Nord Stream υπολειτουργεί: "Έχουμε έτοιμη άλλη μια διαδρομή - είναι η Nord Stream 2".

21 ΙΟΥΛΙΟΥ: Το Nord Stream επαναλαμβάνει τις παραδόσεις, αλλά με δυναμικότητα 40%.
Ο Putin προειδοποιεί ότι οι ροές θα μπορούσαν να μειωθούν ξανά λόγω της καθυστερημένης επιστροφής ενός αεριοστρόβιλου από τον Καναδά.

27 ΙΟΥΛΙΟΥ: Οι παραδόσεις μέσω του Nord Stream μειώνονται στο 20% της χωρητικότητας.
Ο Putin κατηγορεί την έλλειψη τουρμπίνας Siemens που απαιτείται για να προωθήσει περισσότερο αέριο μέσω της γραμμής, αλλά το Κίεβο επισημαίνει ότι η Μόσχα εξακολουθεί να πληρώνει για το χώρο διέλευσης μέσω της Ουκρανίας και να μην τον χρησιμοποιεί.

30 ΙΟΥΛΙΟΥ: Η Gazprom σταματά την παροχή φυσικού αερίου στη Λετονία «λόγω παραβίασης των όρων απόσυρσης φυσικού αερίου», μετά την είδηση ​​ότι η λετονική ενεργειακή εταιρεία Latvijas Gaze βρήκε εναλλακτικό προμηθευτή ρωσικού φυσικού αερίου που δεν απαιτούσε πληρωμή σε ρούβλια.

3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Η Gazprom λέει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της Μόσχας «καθιστούν αδύνατη την επιστροφή» του αεριοστρόβιλου Siemens στη Ρωσία για την ενίσχυση των ροών μέσω του Nord Stream.
Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz απαντά ότι «τίποτα δεν εμποδίζει την περαιτέρω μεταφορά».
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Gerhard Schröder λέει ότι συναντήθηκε με τον Putin στη Ρωσία για να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία — προτρέποντας ταυτόχρονα το Βερολίνο να ξαναρχίσει την πιστοποίηση του Nord Stream 2.
«Τα καλά νέα είναι ότι το Κρεμλίνο θέλει μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων», λέει .
"[Αλλά] εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Nord Stream 2, πρέπει να υποστείτε τις συνέπειες.
Και θα είναι τεράστιες στη Γερμανία."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης