Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Υποβάθμισε τις προοπτικές της Ιταλίας σε αρνητικές από σταθερές, αμετάβλητη η αξιολόγηση Baa3

Moody’s: Υποβάθμισε τις προοπτικές της Ιταλίας σε αρνητικές από σταθερές, αμετάβλητη η αξιολόγηση Baa3
Αρνητικό το outlook για την Ιταλία...

Σε αρνητικό από σταθερό μετέβαλε το outlook της ιταλικής οικονομίας ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, διατηρώντας την αξιολόγηση Baa3 για το αξιόχρεο.
Πιο συγκεκριμένα, παρότι η ανάπτυξη και οι δημοσιονομικές εξελίξεις προκάλεσαν θετικές εκπλήξεις το 2021 και τις αρχές του 2022, οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Ιταλίας συσσωρεύονται, λέει η Moody’s, λόγω του οικονομικού αντίκτυπου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις αρνητικές πολιτικές εξελίξεις εγχωρίως.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι οι εξής:
1) Το πολιτικό περιβάλλον να εμποδίσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας (NRRP).
2) Οι προκλήσεις του ενεργειακού εφοδιασμού να αποδυναμώσουν τις οικονομικές προοπτικές.
3) Να αποδυναμωθεί περαιτέρω η δημοσιονομική ισχύς της Ιταλίας λόγω υποτονικής ανάπτυξης, υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης και της δυνητικά ασθενέστερης δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Το τέλος της κυβέρνησης Draghi στις 21 Ιουλίου και οι πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 (που προέκυψαν από την άνοιξη του 2023) αυξάνουν την πολιτική αβεβαιότητα, με το οικονομικό περιβάλλον να γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με τη Moody’s, η Ιταλία βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία (Aaa stable), χάρη στους τερματικούς σταθμούς LNG και τις συνδέσεις αγωγών της με τη Βόρεια Αφρική, τη Βόρεια Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, που της επιτρέπουν να χρησιμοποιεί εναλλακτικές πηγές παροχής αερίου χωρίς.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το τρέχον βασικό σενάριο, το χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται το 2022 λόγω της ισχυρής ονομαστικής ανάπτυξης και της μείωσης του ελλείμματος.
Η Moody's προβλέπει ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα μειωθεί στο 145% από 151% το 2021.
Το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω το 2023 και θα σταθεροποιηθεί κάτω από το 143% του ΑΕΠ στη συνέχεια, λόγω της επιβράδυνσης της ονομαστικής ανάπτυξης και των υψηλότερων επιτοκίων. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης