Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan για ελληνικές τράπεζες: Iσχυρά αποτελέσματα το β' τρίμηνο - Μονοψήφια τα NPEs για πρώτη φορά από το 2009

JP Morgan για ελληνικές τράπεζες: Iσχυρά αποτελέσματα το β' τρίμηνο - Μονοψήφια τα NPEs για πρώτη φορά από το 2009
Η JP Morgan εκτιμά πως θα υπάρξουν ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα…
Σχετικά Άρθρα

Ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα αναμένει από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες η JP Morgan, σύμφωνα με πρόσφατο report της, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως ο δείκτης NPEs εν συνόλω θα περιπέσει σε μονοψήφια νούμερα για πρώτη φορά από το 2009.
Ειδικότερα, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσουν τον χορό της δημοσίευσης αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 την Παρασκευή 29 Ιουλίου.
Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς θα ακολουθήσουν, ανακοινώνοντας αποτελέσματα χρήσης στις 2 Αυγούστου και στις 3 Αυγούστου, αντίστοιχα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η JP Morgan εκτιμά πως θα υπάρξουν ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα λόγω της υψηλής δανειοδοτικής δραστηριότητας και του ακόμα ευνοϊκού περιβάλλοντος - κάτι το οποίο αντανακλά, σε γενικές γραμμές, τις τάσεις που διαμορφώθηκαν αρχής γενομένης από το 1ο τρίμηνο του 2022.
Χάρη στους χαμηλούς ρυθμούς συσσώρευσης νέων NPEs, αλλά και με δρομολόγηση προς πώληση των εναπομεινάντων κόκκινων χαρτοφυλακίων από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, το τρέχον τρίμηνο οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα αναφέρουν μονοψήφιο δείκτη NPE για πρώτη φορά από το 2009. 
Ωστόσο, η ενίσχυση των κεφαλαίων θα είναι περιορισμένη λόγω των κινήσεων στα λοιπά συνολικά έσοδα (OCI), με ορισμένες από τις επιπτώσεις να αντισταθμίζονται από τις τρέχουσες στρατηγικές.
Δεδομένων των κινδύνων ύφεσης στην Ευρώπη, οι προοπτικές, μεσοπρόθεσμα, είναι λιγότερο βέβαιε.
Ωστόσο, σύμφωνα με την JP Morgan, οι διοικήσεις θα στείλουν ένα προσεκτικό αλλά σίγουρο μήνυμα, αντανακλώντας τους «ούριους» ανέμους που συνεχίζει να απολαμβάνει η ελληνική οικονομία (συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης αύξησης της απασχόλησης στην ΕE κατά το πρώτο τρίμηνο, την υψηλή καταναλωτική δραστηριότητα, τη μέχρι στιγμής πολύ προσοδοφόρα τουριστική περίοδο και, κυρίως, την αποτελεσματική και γρήγορη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης)

Αναλυτικά ανά τράπεζα…

Alpha Bank: Αναμένεται να παρουσιάσει καθαρά κέρδη 94 εκατ. ευρώ αυτό το τρίμηνο, με σταθερά βασικά έσοδα σε επίπεδο τριμήνου, ελαφρώς υψηλότερα κόστη και χαμηλό υποκείμενο κόστος κινδύνου.
Με την ταξινόμηση των υπολοίπων δύο χαρτοφυλακίων NPEs ως δρομολογούμενων προς πώληση (GBV ~1,4 δισ. ευρώ), η Alpha θα αναφέρει μονοψήφιο δείκτη NPE αυτό το τρίμηνο, επιτυγχάνοντας ένα σημαντικό ορόσημο στο πλαίσιο της διαδικασίας μετασχηματισμού της.
Συνελόντι ειπείν, λέει η JP Morgan, «αναμένουμε από τον Όμιλο να συνυπολογίσει τις υπόλοιπες προβλέψεις επί επισφαλειών που σχετίζονται με τιτλοποιήσεις μέσα στο τρίμηνο, οι οποίες θα αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη από συμφωνία πώλησης με τη fintech Nexi».

Eurobank: Αναμένεται ένα πολύ ισχυρό και καθαρό τρίμηνο από τη Eurobank, με γνώμονα τη σταθερή δυναμική του βασικού εισοδήματος, τα υψηλά κέρδη συναλλαγών και το ευνοϊκό κόστος κινδύνου, με αποτέλεσμα απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 22% (ή σχεδόν 10% άνευ κερδών συναλλαγών).
Επίσης εκτιμά ότι ο δείκτης CET1 FLB3 (Fully Loaded Basel III) θα αυξηθεί κατά 70 μονάδες βάσης σε επίπεδο τριμήνου κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης της πώλησης τιτλοποιήσεων (Project «Thalis»), ενώ οι κινήσεις OCI θα αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό.
Βλέπει πιθανότητες ενίσχυσης του guidance για τα έσοδα για το σύνολο του έτους, ενώ αναμένει ένα ελαφρώς πιο προσεκτικό μήνυμα γύρω από τα λειτουργικά κόστη και τις πιθανές προβλέψεις για ζημίες δανείων.

Εθνική Τράπεζα:
Δεν αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις από την Εθνική αυτό το τρίμηνο, με τις βασικές τάσεις να αντικατοπτρίζουν, σε γενικές γραμμές, τις εξελίξεις στον κλάδο (συμπαγής, καθαρή πιστωτική επέκταση, ελαφρώς υψηλότερα λειτουργικά κόστη και χαμηλές προβλέψεις επί επισφαλειών για δάνεια), με το αποτελέσματα χρήσης να υποστηρίζεται από τα συνεχιζόμενα ισχυρά κέρδη συναλλαγών που σχετίζονται με την αντιστάθμιση.
Δεν βλέπουμε σημαντικές κινήσεις κεφαλαίων, με τα κέρδη να αντισταθμίζονται από τις αρνητικές κινήσεις OCI και την τριμηνιαία επέκταση των σταθμισμένων σε κίνδυνο assets (RWA).

Τράπεζα Πειραιώς: Αναμένονται ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα από την Πειραιώς, με σταθερές εκταμιεύσεις δανείων (με καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ που ξεπερνά το όριο του 1 δισ. ευρώ, εν όψει του guidance για το 2022), υψηλά έσοδα από προμήθειες, αλλά χωρίς ουσιαστική ανάκαμψη του υποκείμενου λειτουργικού κεφαλαίου (λαμβάνονται υπόψη τα 15 εκατ. ευρώ δαπανών που σχετίζονται με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου).
Όπως και η Alpha, η Πειραιώς θα παρουσιάσει μονοψήφιο δείκτη NPE αυτό το τρίμηνο, καθώς η τράπεζα θα ταξινομήσει τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια NPE της ως δρομολογούμενα προς πώληση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος θα καταγράψει προβλέψεις επί επισφαλειών που σχετίζονται με συναλλαγές κοντά στα €100 εκατ. το τρίμηνο, ενώ το υποκείμενο κόστος κινδύνου παραμένει χαμηλό.
Στο κεφαλαιακό… μέτωπο, ο δείκτης CET1 θα μειωθεί κατά 14 μονάδες βάσης λόγω της αρνητικής επίδρασης του OCI. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης