Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Χάνει τη μάχη του πληθωρισμού η Fed - Νέα αύξηση 0,75% στα επιτόκια, κρίσιμο το guidance, ορατή η ύφεση

Χάνει τη μάχη του πληθωρισμού η Fed - Νέα αύξηση 0,75% στα επιτόκια, κρίσιμο το guidance, ορατή η ύφεση
H Fed πιθανότατα θα επαναλάβει ότι τυχόν μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα εξαρτηθούν από την εκτίμησή για τις οικονομικές προοπτικές, ιδιαίτερα τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σήμερα, 27 Ιουλίου 2022, λαμβάνοντας το εύρος στόχου για το επιτόκιο των αμοιβαίων κεφαλαίων στο 2,25%-2,50%, ένα επίπεδο που θεωρείται ουδέτερο.
Στόχος;
Να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι στο 8,6%, σε υψηλό 40 ετών, αλλά χωρίς να επηρεάσει την ανάπτυξη και εντείνει τις υφεσιακές πιέσεις, όπως πολλοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει.

Το guidance

Οι τρέχουσες προσδοκίες, με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι για αύξηση 50 μ.β. για τον Σεπτέμβριο, και συνέχιση των αυξήσεων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να δούμε ένα επιτόκιο στο τέλος του έτους στο 3,25-3,50%, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς.
Ωστόσο, η Fed πιθανότατα θα επαναλάβει ότι τυχόν μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα εξαρτηθούν από την εκτίμησή για τις οικονομικές προοπτικές, ιδιαίτερα τον πληθωρισμό.
Η τελευταία ανακοίνωση του ΔΤΚ του Ιουνίου ήταν πιο υψηλή από το αναμενόμενο, γεγονός που οδήγησε πολλούς αναλυτές να αναμένουν σήμερα αύξηση 100 μ.β..
Ωστόσο, η τιμολόγηση έχει πλέον υποχωρήσει μετά από πολλές δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, συμπεριλαμβανομένων των Bullard και Waller, που υποστηρίζουν μια άνοδο 75 μ.β..

H αγορά εργασίας στην Αμερική είναι καυτή και, τον Μάρτιο, υπήρχαν διαθέσιμες για κάθε άνεργο περίπου δύο θέσεις εργασίας – σημειώνοντας, έτσι, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 1950, τη χρονιά, δηλαδή, που συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά στοιχεία για την εν λόγω αγορά.
Oι μισθοί, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, σχεδόν κατά 5,5% – ποσοστό που οι εταιρείες δεν μπορούν να αντέξουν, εκτός εάν σημειωθεί άμεσα κάποια αύξηση τιμών.

Ο φόβος για την ανάπτυξη

Ως ένα πολύ πιθανό σενάριο θεωρεί η Nomura η αμερικανική οικονομία να διολισθήσει σε ήπια ύφεση, ως συνεπακόλουθο της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων που αποφάσισε η Federal Reserve προκειμένου να ανακόψει την επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Η Nomura προειδοποιεί πως θα είναι εφεξής δυσκολότερες οι χρηματοοικονομικές συνθήκες, θα υποχωρήσει το καταναλωτικό κλίμα, θα ενταθούν τα προβλήματα σε ό,τι αφορά την προσφορά ενέργειας και τροφίμων και θα επιδεινωθούν οι προοπτικές για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ομοίως και η Goldman Sachs εκτιμά πως έχει διπλασιαστεί ο κίνδυνος να βυθιστεί στην ύφεση η αμερικανική οικονομία μετά την αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης.
Στη συνεδρίαση του Ιουνίου, η Fed άλλαξε τη γλώσσα της για να επικεντρωθεί περισσότερο στον πληθωρισμό, δηλώνοντας «η Επιτροπή είναι σθεναρά δεσμευμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%».
Με τις ανησυχίες για την ανάπτυξη να αυξάνονται, η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε 40% πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος και 50% πιθανότητα ύφεσης μέσα σε δύο χρόνια, αν και η συντριπτική πλειοψηφία πρότεινε ότι θα ήταν είτε ήπια είτε πολύ ήπια.

Τι δείχνει η ιστορία

Επίσης, βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, όταν η τράπεζα ενεργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, είναι αρκετά πιθανό να προκαλέσει συρρίκνωση της οικονομίας.
Από το 1955 και έπειτα, τα επιτόκια αυξήθηκαν, κατά τη διάρκεια επτά οικονομικών κύκλων, με τόσο γρήγορους ρυθμούς όσο θα αυξηθούν και φέτος.
Έξι από τους κύκλους αυτούς επέφεραν ύφεση, μέσα σε μόλις ενάμιση έτος.
Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο πληθωρισμός, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, που παρέμεινε χαμηλός και η αγορά εργασίας χαρακτηρίστηκε πιο ισορροπημένη.
Την 1η Ιουνίου, ο Jamie Dimon, επικεφαλής της JPMorgan Chase, της μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής, προειδοποίησε για επερχόμενο οικονομικό «τυφώνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης