Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Σε πολιτική περιδίνηση η Ιταλία μετά την παραίτηση Draghi - Μεγάλοι οι κίνδυνοι για την οικονομία

Commerzbank: Σε πολιτική περιδίνηση η Ιταλία μετά την παραίτηση Draghi - Μεγάλοι οι κίνδυνοι για την οικονομία
Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπέβαλε εκ νέου το αίτημα παραίτησής του, το οποίο αποδέχθηκε ο πρόεδρος Mattarella
Σχετικά Άρθρα

Σε πολιτικό κενό αναμένεται να πέσει η Ιταλία μετά την παραίτηση του Mario Draghi την Τετάρτη 20 Ιουλίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει με ανάλυσή της η γερμανική τράπεζα Commerzbank, προσθέτοντας πως η καθυστέρηση εφαρμογής των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων αλλά και οι πρόωρες κάλπες, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο, συνιστούν μεγάλο κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Γερουσία, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπέβαλε εκ νέου το αίτημα παραίτησής του, το οποίο αποδέχθηκε ο πρόεδρος Mattarella.
Σύμφωνα με την Commerzbank, αυτό σημαίνει ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο.
Ως εκ τούτου, οι προβλεπόμενες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που είχε θέσει σε κίνηση ο Draghi είναι πιθανό σε μεγάλο βαθμό να… εκλείψουν.

Ο Draghi υπέβαλε την παραίτησή του...

Υπενθυμίζεται πως ο Draghi κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, ωστόσο, τρεις σημαντικοί εταίροι του συνασπισμού (M5S, Lega και Forza Italia) απείχαν από την ψηφοφορία.
Ως εκ τούτου, δεν έλαβε την ευρεία υποστήριξη που είχε ζητήσει και υπέβαλε την παραίτησή του.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Mattarella είχε αρνηθεί να δεχτεί την παραίτηση του Draghi και τον είχε προτρέψει να συζητήσει το θέμα στο κοινοβούλιο.
Τώρα φαίνεται τα πράγματα πήραν την προδιαγεγραμμένη πορεία τους, αναφέρει η Commerzbank.

... Οι μεταρρυθμίσεις θα μείνουν «ανεκπλήρωτες»

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, τα νέα για τη χώρα δεν είναι καλά, γιατί οι μεταρρυθμίσεις, σε μεγάλο βαθμό, δεν πρόκειται να προχωρήσουν.
Η Ιταλία αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα: άκαμπτη αγορά εργασίας, αναποτελεσματική γραφειοκρατία, καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, χάσμα Βορρά-Νότου, πολλές «εταιρείες ζόμπι» που διατηρούνται στη ζωή με δάνεια, brain drain λόγω έλλειψης προοπτικών κ.λπ.
Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στην έλλειψη αύξησης της παραγωγικότητας, που δεν έχει αυξηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Ο Draghi είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει ορισμένα από αυτά τα προβλήματα όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, την άνοιξη του 2020, και ειδικότερα όταν άρχισε να πιέζει για μεταρρυθμίσεις στη βαριά γραφειοκρατία της χώρας του.
Ωστόσο, οι μεταρρθμίσει έχουν σταματήσει εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού απέσυραν σταδιακά την υποστήριξή τους.
Τώρα, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες είναι πιθανό να σταματήσουν ουσιαστικά:

• Πριν από έναν χρόνο, η Commerzbank είχε αναφέρει ότι ο Mario Draghi «είναι το άτομο που εμπιστευόμαστε περισσότερο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Προς το παρόν, δεν βλέπουμε κανέναν αρκετά επαρκή ώστε να τον αντικαταστήσει.
Επιπλέον, ο Draghi είχε εμπνεύσει ένα κλίμα αισιοδοξίας στην αρχή της θητείας του, όταν η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει από την απότομη ύφεση που επέφερε ο κορωνοϊός, ενώ κάποια δισεκατομμύρια πρόκειται να διανεμηθούν από το ταμείο ανασυγκρότησης της ΕΕ. Αυτή η ώθηση δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη κατά τη μετάβαση στο νέο καθεστώς».
• Εάν τα κόμματα συμφωνήσουν για νέο πρωθυπουργό, αυτός ή αυτή δεν θα μπορεί να βασιστεί στη συνοχή των πολιτικών κομμάτων.
Κι αυτό γιατί αυτά εστιάζουν ήδη στις εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2023, και προσπαθούν να τοποθετηθούν ανάλογα.
Αυτός ήταν και ο λόγος που το M5S αρνήθηκε πρόσφατα να στηρίξει την κυβέρνηση.
... και οι νέες εκλογές δεν εγγυώνται μια βιώσιμη κυβέρνηση.

Από αυτή την άποψη, λέει η Commerzbank, η καλύτερη λύση για τη χώρα είναι πιθανώς να επιδιώξει νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2022 (θα διεξαχθούν στις 25 Σεπτεμβρίου 2022).
Αλλά ακόμη και τότε, ο σχηματισμός ενός συνασπισμού ικανού να κυβερνήσει θα είναι μια πρόκληση, καθώς οι ψήφοι του εκλογικού σώματος κατανέμονται κυρίως μεταξύ των τεσσάρων -εν μέρει αντίπαλων- κομμάτων M5S, Partito Democratico, Lega και οι Frattelli d’ Italia…
Καταγραφή_283.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης