Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα 4 σενάρια για τον Nord Stream και η αντίδραση των αγορών - Τι εκτιμούν Deutsche Bank, BNP Paribas, UBS, JP Morgan

Τα 4 σενάρια για τον Nord Stream και η αντίδραση των αγορών - Τι εκτιμούν Deutsche Bank, BNP Paribas, UBS, JP Morgan
Σε σοβαρό κίνδυνο η γερμανική οικονομία, εάν η Ρωσία διατηρήσει κλειστό τον Nord Stream
Σχετικά Άρθρα

Στις προθέσεις του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, όσον αφορά τον Nord Stream και την προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, είναι στραμμένο το βλέμμα των επενδυτών.
Ο αγωγός παραμένει είναι κλειστός από την προηγούμενη εβδομάδα λόγω των ετήσιων εργασιών συντήρησης. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο Nord Stream θα επαναλειτουργήσει στις 22 Ιουλίου. Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς εκτιμάται ότι η Ρωσία θα κλείσει την κάνουλα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η μη επαναλειτουργία του Nord Stream 1 ή μια σημαντική καθυστέρηση στην επανέναρξη του, θα καταστήσει πιο δύσκολο για την Ευρώπη, και ειδικότερα τη Γερμανία, να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα.
Αν και πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα, η ουσία είναι απλή: εάν η Γερμανία δεν εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο, μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει σημαντικά τμήματα της οικονομίας της, που θεωρείται η μεγαλύτερη της Ευρώπης αλλά και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής στον κόσμο.
Ένα κλείσιμο σε τμήματα της Γερμανίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγούσε την οικονομία σε βαθιά ύφεση, με πιθανές επιπτώσεις για τους διεθνείς επενδυτές.

Τα 4 σενάρια και η αντίδραση των αγορών

Το CNBC παρουσιάζει τα τέσσερα σενάρια όσον αφορά τον Nord Stream αλλά και την αντίδραση των αγορών σε κάθε μία περίπτωση. Πιο αναλυτικά:

  • Σενάριο 1: Πλήρης επανεκκίνηση

Η Gazprom επαναφέρει τις ροές φυσικού αερίου τις επόμενες ημέρες σε σχεδόν πλήρη δυναμικότητα
Πιθανό αποτέλεσμα: Οι μετοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης ενισχύεται, το ευρώ αυξάνεται, τα spreads των ομολόγων περιορίζονται.

  • Σενάριο 2: Μερική επανεκκίνηση

Οι ροές αερίου συνεχίζονται, αλλά με μειωμένους όγκους
Πιθανό αποτέλεσμα: Η αντίδραση των μετοχών εξαρτάται από το ρυθμό ροής (40% όχι εξαιρετικό, 20% χειρότερο, κ.λπ.), αλλά στις αγορές επικρατεί αναταραχή για το εάν και όταν συνεχιστεί η ροή.

  • Σενάριο 3: Μη επανεκκίνηση αλλά θετικές ενδείξεις 

Οι ροές φυσικού αερίου δεν θα επανεκκινήσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα, αλλά υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι θα επανεκκινήσουν σύντομα
Πιθανό αποτέλεσμα: Υποχώρηση των μετοχών και του ευρώ, ομόλογα και τραπεζικές μετοχές υποχωρούν

  • Σενάριο 4: Καμία επανεκκίνηση, καμία ένδειξη

Οι ροές φυσικού αερίου δεν αποκαθίστανται και δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για το πότε μπορεί να συμβεί αυτό.
Πιθανό αποτέλεσμα: Το χειρότερο σενάριο. Οι μετοχές υποχωρούν διεθνώς, το ευρώ υποχωρεί και τα ομόλογα πλήττονται. Οι τραπεζικές μετοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Οι εκτιμήσεις 4 επενδυτικών οίκων

Deutsche Bank: Σε ένα σενάριο όπου «η κάνουλα παραμένει κλειστή», θα επιβληθούν δελτία για το φυσικό αέριο κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση του γερμανικού ΑΕΠ μεταξύ 5% και 6% το 2023.

BNP Paribas: Μια πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου θα οδηγούσε τον Euro Stoxx 50 σε πτώση άνω του 20.

UBS: Εάν η Ρωσία διακόψει όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη –όχι μόνο τον Nord Stream αλλά και άλλους αγωγούς– θα μπορούσε να στείλει το ευρώ στα 0,90 δολάρια, ο δείκτης Stoxx 600 θα υποχωρήσει κατά επιπλέον 20%, με τα εταιρικά κέρδη να μειώνονται κατά 15%.

JP Morgan Chase: Οι κινήσεις στα spreads των ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων θα ήταν μεγαλύτερες από το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid το 2020 εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης