Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η Bear Market «δεν έχει τελειώσει» - Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην αμερικανική οικονομία

Morgan Stanley:  Η Bear Market «δεν έχει τελειώσει» - Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην αμερικανική οικονομία

Οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η πιθανότητα ύφεσης ανεβαίνει στο 36% για το 2023 λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθωρισμού

Σχετικά Άρθρα

Η χρηματιστηριακή αγορά έχει ανακάμψει εν μέρει από το εκτεταμένο sell-off του προηγούμενου διαστήματος, αλλά οι μετοχές ενδέχεται να καταγράψουν περαιτέρω απώλειες καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η επιθετική αύξηση των επιτοκίων της Fed δημιουργούν κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές.
Αυτό ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή τους  το ράλι που έδωσε ανάσα στα χρηματιστήρια μπορεί να αποδειχθεί βραχύβιο καθώς οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται.
«Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί λίγο ακόμη, αλλά μην παρασύρεστε, πιστεύουμε ότι αυτή η bear market δεν έχει τελειώσει, ακόμα κι αν αποφύγουμε την ύφεση», έγραψαν στο σημείωμά τους οι αναλυτές στρατηγικής της Morgan Stanley, με επικεφαλής τον Michael Wilson.
Ο Wilson διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες ύφεσης έχουν ανέβει στο 36% για το 2023, επικαλούμενος τη σταθερή άνοδο των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας και τη μείωση των θέσεων εργασίας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά «δύσπιστος» απέναντι στις προσδοκίες ότι οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους θα χαλαρώσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αναμένουμε ισχυρές πιέσεις στα περιθώρια κέρδους

«Ο συνδυασμός της συνεχιζόμενης πίεσης στα κόστη εργασίας, πρώτων υλών, αποθεμάτων και μεταφορών, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ζήτησης ενέχει κινδύνους για τα περιθώρια κέρδους», δήλωσε ο Wilson.
Το σημείωμα των αναλυτών της Morgan Stanley έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι ο εκτός ελέγχου πληθωρισμός θα αναγκάσει την Fed να αυξήσει τα επιτόκια τόσο ώστε να προκαλέσει ύφεση.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed ενέκριναν τον Ιούνιο την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης —η πρώτη από το 1994— φέρνοντας το βασικό επιτόκιο της Fed στο 1,5%-1,75%.
Τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν κατά 75 μ.β. ακόμη τον Ιούλιο εν μέσω ενδείξεων πεισματικά υψηλού πληθωρισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed J. Powell μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη τελευταία συνεδρίαση της FOMC, ωθώντας τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν τις οικονομικές προοπτικές.
Οι επενδυτές αύξησαν τις προσδοκίες τους για μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, μετά την έκθεση του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη, 13/7, η οποία έδειξε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 9,1% τον Ιούνιο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Μεγάλη η αύξηση των επιτοκίων καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων

Η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τα επιτόκια των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, γεγονός που επιβραδύνει την οικονομία αναγκάζοντας τους εργοδότες να περικόψουν τις δαπάνες.
Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων πλησιάζουν ήδη το 6% και βρίσκονται στο υψηλότερό τους επίπεδο από το 2008, ενώ ορισμένοι εκδότες πιστωτικών καρτών έχουν αυξήσει τα επιτόκιά τους στο 20%.
«Όλα παίζουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Atlanta, Raphael Bostic, μιλώντας σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό. Ερωτηθείς εάν αυτό περιελάμβανε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, ο Bostic απάντησε: «Θα σήμαινε τα πάντα».
Ο Powell έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης, αλλά έχει υποστηρίξει ότι είναι πιο σημαντικό για τη Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ακόμη και αν η αύξηση των επιτοκίων προκαλέσει ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης