Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι περιμένουν 4 επενδυτικοί οίκοι από την ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου 2022 – Το δίλημμα, τα περιθώρια και το νέο εργαλείο

Τι περιμένουν 4 επενδυτικοί οίκοι από την ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου 2022 – Το δίλημμα, τα περιθώρια και το νέο εργαλείο

«Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ είναι πιο σοβαρό από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη κεντρική τράπεζα», δήλωσε η Silvia Ardagna της Barclays

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη της αύξηση των επιτοκίων από το 2011 αυτή την εβδομάδα, ωστόσο οι αγορές έχουν ήδη προχωρήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Και αυτές οι εκτιμήσεις γίνονται όλο και πιο αρνητικές, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να επιταχύνεται και η ανάπτυξη επιβραδύνεται απότομα.
«Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ είναι πιο σοβαρό από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη κεντρική τράπεζα», δήλωσε η Silvia Ardagna, επικεφαλής της ευρωπαϊκής οικονομικής έρευνας της Barclays.

Ακολουθούν πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές.

1)Θα έχουμε μια μέτρια αύξηση επιτοκίων αυτήν την εβδομάδα;

Πιθανότατα.
Η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει στην αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης (bps) για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται στο ρεκόρ του 8,6%.
Τελευταία αύξησε τα επιτόκια το 2011.
Το επιτόκιο καταθέσεων του -0,5% είναι αρνητικό από το 2014.
Δεν αποκλείεται μια μεγαλύτερη κίνηση 50 μ.β., ειδικά δεδομένης της αδυναμίας του ευρώ, αλλά ορισμένοι αναλυτές λένε ότι είναι απίθανο λόγω των ανησυχιών για την ανάπτυξη.
«Περισσότεροι από 25 μ.β. θα θεωρούνταν, στην τρέχουσα κατάσταση, από τις αγορές ως ένα πολύ επιθετικό σήμα», δήλωσε η Martin Wolburg, ανώτερη οικονομολόγος της Generali Investments.
Reuters Graphics

2)Ποιο είναι το σχέδιο της ΕΚΤ για τον περιορισμό της πίεσης στην αγορά ομολόγων;

Η ΕΚΤ πρόκειται να ανακοινώσει ένα νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού ως απάντηση στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων που έπληξε περισσότερο τις πιο χρεωμένες χώρες.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν εάν πρέπει να ανακοινώσουν το μέγεθος και τη διάρκεια ενός νέου σχεδίου αγοράς ομολόγων.
Η ανακοίνωση ενός μεγάλου πακέτου θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στη δέσμευση της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τους λεγόμενους κινδύνους κατακερματισμού, αλλά δεν αποκλείεται και η απογοήτευση των επενδυτών εάν το μέγεθος είναι πολύ μικρό.
Στο μεταξύ, μια νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία ασκεί μεγαλύτερη ανοδική πίεση στο ιταλικό κόστος δανεισμού.
«Όσο ισχυρότερο κάνουν το εργαλείο τους, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να δοκιμαστεί από τις αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Reinhard Cluse.
Reuters Graphics

3)Τι σημαίνει μια αποδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης για τις αυξήσεις επιτοκίων;

Οι επενδυτές θα θέλουν να μάθουν εάν μια μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο -που επισημάνθηκε τον περασμένο μήνα ως πιθανότητα- είναι ακόμα στα χαρτιά, ειδικά καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες λόγω αυξανόμενων φόβων για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Οι αγορές χρήματος έχουν αρχίσει να μειώνουν τις προσδοκίες για την κλίμακα της νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ και οι αναλυτές λένε ότι το παράθυρο ευκαιρίας της ΕΚΤ για αύξηση θα μπορούσε να κλείσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.
«Μια ασθενέστερη οικονομική προοπτική θα επηρεάσει την τροχιά σύσφιξης της ΕΚΤ», δήλωσε η Wolburg της Generali Investments, της οποίας η βασική περίπτωση για το επιτόκιο καταθέσεων είναι 1,25% έως το τέλος του 2023.
Reuters Graphics Reuters Graphics

4)Αναμένει η ΕΚΤ ύφεση;

Η επόμενη σειρά οικονομικών προβλέψεων της ΕΚΤ θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, αλλά αναμφίβολα η επικεφαλής της Christine Lagarde θα ερωτηθεί για τις απόψεις της σχετικά με τις προοπτικές.
Η συνάντηση της Πέμπτης συμπίπτει με την ημερομηνία λήξης της ετήσιας συντήρησης στον μεγαλύτερο ενιαίο αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία.
Οι φόβοι για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία έχουν εντείνει τους φόβους για ύφεση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τώρα ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,4% το επόμενο έτος έναντι 2,3% προηγουμένως.
«Αυτοί (η ΕΚΤ) θα αναγνωρίσουν ότι μια ύφεση είναι μια περίπτωση λογικού κινδύνου, αλλά δεν είναι η βασική τους περίπτωση σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Andrew Mulliner, της Janus Henderson.
Reuters Graphics Reuters Graphics

5)Ανησυχεί η ΕΚΤ για το αδύναμο ευρώ;

Η πτώση του ευρώ στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες δημιουργεί πρόβλημα για την ΕΚΤ.
Η πτώση του νομίσματος επιδεινώνει τον πληθωρισμό, ήδη πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.
Μια πιο επιθετική στάση για τη στήριξη του νομίσματος ή πιο γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να πλήξουν την ανάπτυξη.
Ωστόσο, οι κινήσεις για την τόνωση του ευρώ θεωρούνται απίθανες.
«Γνωρίζουν ότι το να πιαστείς σε αυτόν τον κύκλο της προσπάθειας να υποστηρίξεις το νόμισμά σου μέσω ενεργειών της κεντρικής τράπεζας είναι αρκετά επικίνδυνο καθώς πρέπει να σφίξεις υπερβολικά, βλάπτοντας την οικονομία και το νόμισμα», δήλωσε ο Mulliner.
Reuters Graphics Reuters Graphics

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης