Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πρόβλεψη σοκ από BlackRock: Γιατί θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για το φαγητό, παρά για το πετρέλαιο

Πρόβλεψη σοκ από BlackRock: Γιατί θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για το φαγητό, παρά για το πετρέλαιο
«Το μόνο πράγμα για το οποίο ανησυχώ και για το οποίο δεν μιλάμε αρκετά είναι το φαγητό», τόνισε ο ιδρυτής της BlackRock
Σχετικά Άρθρα

Οι δραματικές αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και των ορυκτών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν αποσπάσει την προσοχή των επενδυτών από τις μακροχρόνιες και πιο επικίνδυνες επιπτώσεις των αυξημένων τιμών των τροφίμων, προειδοποίησε ο ιδρυτής της BlackRock, Larry Fink.
«Το μόνο πράγμα για το οποίο ανησυχώ και για το οποίο δεν μιλάμε αρκετά είναι το φαγητό»
, είπε στους Financial Times.
«Αυτό δεν είναι μόνο μια ανησυχία για τον πληθωρισμό.
Υπάρχουν επίσης γεωπολιτικές ανησυχίες που προκύπτουν από αυτό», σημείωσε.
Οι τιμές της ενέργειας, της βενζίνης και των γεωργικών εισροών με βάση το πετρέλαιο εκτοξεύτηκαν νωρίτερα το 2022, όταν οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή.
Το κόστος των σιτηρών και των βρώσιμων ελαίων επλήγη επίσης σκληρά επειδή η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας. Το πετρέλαιο άρχισε να υποχωρεί στα προ της εισβολής επίπεδα, καθώς οι έμποροι προετοιμάζονται για απότομη πτώση της κατανάλωσης.
Αλλά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει επίμονα υψηλός.
Τα στοιχεία του αμερικανικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Ιούνιο δείχνουν ότι η τιμή του κοτόπουλου και του αλευριού είναι έκαστη κοντά στο 20% σε ετήσια βάση και η μαργαρίνη έχει εκτιναχθεί κατά 34%.

Να μιλήσουμε για το φαγητό

«Μιλάμε πολύ για τις τιμές της βενζίνης γιατί αυτό επηρεάζει τους Αμερικανούς, αλλά το μεγαλύτερο ζήτημα είναι τα τρόφιμα», είπε ο Fink.
«Υπήρξε τεράστια καταστροφή καλλιεργήσιμης γης στην Ουκρανία..
Παγκοσμίως το κόστος των λιπασμάτων είναι αυξημένο σχεδόν κατά 100% και αυτό το πρόσθετο κόστος μειώνει την ποσότητα λιπάσματος που χρησιμοποιείται στη γεωργία. Αυτό βλάπτει την ποιότητα της καλλιέργειας παγκοσμίως», επισήμανε.

Σε δεινή θέση η Αφρική

Οποιαδήποτε πτώση στις τιμές των λιπασμάτων είναι πιθανό να έρθει πολύ αργά για να ενισχύσει τη φετινή συγκομιδή τροφίμων.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε μετά την εισβολή ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 20% φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ τις πρώτες ύλες. Ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα ζοφερός στην Αφρική, η οποία συνήθως εισάγει σιτηρά από την Ουκρανία, καθώς και παράγει τα δικά της τρόφιμα.
Οι τιμές των λιπασμάτων εκεί έχουν αυξηθεί κατά 300% και η ήπειρος αντιμετωπίζει έλλειψη 2 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, σύμφωνα με την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.
Έχει εγκρίνει ένα πρόγραμμα 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τους αγρότες να καλύψουν το κενό, αλλά προειδοποιεί ότι η συνολική παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% φέτος.
Η Janet Yellen, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, τόνισε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει «μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια» και προέτρεψε την ομάδα των κορυφαίων κρατών των G20 να σταματήσουν τους περιορισμούς αποθήκευσης και εξαγωγών τροφίμων και να παράσχουν πρόσθετη οικονομική βοήθεια σε χώρες και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Ο Bill Gates συνιδρυτής της Microsoft, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες λέγοντας ότι η μείωση των προμηθειών σε σιτάρι, βρώσιμα έλαια και άλλα τρόφιμα που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία «ανέβασε τις τιμές των τροφίμων, γεγονός που θα αυξήσει τον υποσιτισμό και την αστάθεια σε χώρες χαμηλού εισοδήματος».
Σημείωσε δε ότι η βελτίωση της αγροτικής παραγωγικότητας στην Αφρική απαιτεί «πολύ περισσότερες επενδύσεις».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης