Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.000 μονάδες ή πτώση έως -20% με ύφεση στην οικονομία

Bank of America: Ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.000 μονάδες ή πτώση έως -20% με ύφεση στην οικονομία
Η Bank of America τοποθετεί τον δείκτη στις 3.000 μονάδες έως το τέλος του έτους...
Σχετικά Άρθρα

Όλο και πιο ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις των επενδυτικών τραπεζών για τον δείκτη - βαρόμετρο της Wall Street, κάνοντας λόγο για άνευ προηγουμένου συστημικά σοκ και τυφώνες στα χρηματιστήρια.
Ειδικότερα, η Bank of America τοποθετεί τον δείκτη στις 3.000 μονάδες έως το τέλος του έτους, επίπεδα που υποδηλώνουν πτώση 20%.
Με άλλα λόγια , ο δείκτης θα χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Ο επικεφαλής αναλυτής της Bank of America, Michael Hartnett, έχει προκαλέσει την προσοχή της επενδυτικής κοινότητας χάρη στις εκτιμήσεις του – ιδιαίτερα σε σχέση με την πορεία την οποία διαγράφει η Wall Street…
Υπενθυμίζεται πως πριν από έναν χρόνο, με την αμερικανική χρηματαγορά να γράφει ιστορικά υψηλά, προέβλεψε πως ο S&P 500 θα αγγίξει τις 3.000 μονάδες...
Ακολουθώντας το παράδειγμα, η Savita Subramanian, με πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα, φροντίζει να υπενθυμίσει αυτήν τη τιμή στόχο.
Ειδικότερα, αφού ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα χτυπηθούν μετρίως από μια ήπια ύφεση, αρχής γενομένης από το β’ εξάμηνο του 2022, με πέντε τρίμηνα συρρίκνωσης να ακολουθούν, περιέκοψε την τιμή στόχο για τον S&P 500, στις 3.000 μονάδες πριν παρέλθει ο χρόνος.

Ο λόγος…

Όπως εξηγεί η Subramanian, «χαμηλώνουμε τον πήχη για τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) για το 2022, στα 218 δολ. (+4% σε ετήσια βάση), έναντι προηγούμενης εκτίμησης για EPS 230% (+6% σε ετήσια βάση) – μια πτώση της τάξης του 10%».
Προσέθεσε δε πως πρόκειται για μια ήπια πτώση σε σχέση με το συνηθισμένο 15-20% που συνοδεύει τις υφέσεις, καθώς η καταναλωτική υγεία, οι δυνατοί ισολογισμοί και το ονομαστικό ΑΕΠ των ΗΠΑ αντισταθμίζουν, μέχρι έναν βαθμό, το αρνητικό κλίμα.
Υπενθυμίζεται πως κατά τη στασιμοπληθωριστική περίοδο της δεκαετίας του ’70, τα έσοδα των αμερικανικών εταιρειών κατηφόρισαν περί το 12%.

Οι παράγοντες…

Πιο συγκεκριμένα, το πλαίσιο παραγόντων της τράπεζας δίνεται η τιμή στόχος των 3.600 μονάδων για τον S&P 500 στο τέλος του 2022, κάτι που φυσικά είναι αστείο γιατί, όπως αποκαλύπτει η Subramanian στην αμέσως επόμενη πρόταση, για να καταλήξει εκεί, έκανε αυθαίρετες προσαρμογές:
«Ήθελε να σταθμίσω το βάρος του Μοντέλου Εύλογης Αξίας και μείωσα τα βάρη άλλων μοντέλων-στόχων μας (προηγουμένως όλες οι εισροές μοντέλων ήταν ισοσταθμισμένες), δεδομένης της εστίασης στα θεμελιώδη στοιχεία εν μέσω κινδύνου ύφεσης».
Ωστόσο, εξετάζοντας τα επιτόκια και τις προβλέψεις της Fed, η Subramanian γράφει ότι αφήνει αμετάβλητη την κανονικοποιημένη υπόθεση του πραγματικού επιτοκίου 0%, αλλά προειδοποιεί ότι το μεγάλο duration του S&P 500 σήμερα (30+ χρόνια!) τον καθιστά εξαιρετικά ευαίσθητο στα επιτόκια: κάθε αύξηση 10 μ.β. αντιπροσωπεύει το 2% της εύλογης αξίας του S&P 500

Όσον αφορά το PE, «η Fed ξεκίνησε έναν κύκλο αύξησης επιτοκίων σε μια υπερτιμημένη αγορά μεγάλης διάρκειας», επισημαίνει η Subramanian που παρατηρεί πως τα προσδοκώμενα PE στον S&P 500 μειώθηκαν στο 15,8x (σε σειρά με το μέσο όρο) από 21,4x τον Δεκέμβριο.
Τα δε ERPs, δηλαδή το risk premium, προβλέπεται να παραμείνουν περίπου στις 575 μ.β.

Συμπερασματικά, η Subramanian που ουσιαστικά μόλις παραδέχτηκε ότι έκανε τεράστιο λάθος με την υπερβολικά αισιόδοξη πρόβλεψή της για τις 4.500 μονάδες, στο παρελθόν, και την οποία έπρεπε να μειώσει…
Και ενώ ο «Δείκτης Καθεστώτος» των Η.Π.Α. BofA παραμένει σε «Τελευταίο Κύκλο», έχει περάσει ιστορικά σε φάση ύφεσης ενόψει της ύφεσης των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, η ομάδα παραγώγων της τράπεζας βλέπει υψηλότερους καθοδικούς κινδύνους για τις μετοχές, δεδομένης της ιστορικά μεγάλης διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων και της αστάθειας των μετοχών, και πιστεύει ότι οι μετοχές δεν προεξοφλούν επαρκώς μια ύφεση εάν βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση (προειδοποίηση spoiler: είμαστε).
Ως εκ τούτου, η απλή συμβουλή της BofA για τους επενδυτές μετοχών είναι η εξής: δώστε προσοχή στην ποιότητα και την απόδοση των ταμειακών ροών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης