Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εύλογη μια πτώση άνω του 50% στη Wall Street, λόγω margin calls - Αγώνας να καλυφτούν θέσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων

Εύλογη μια πτώση άνω του 50% στη Wall Street, λόγω margin calls - Αγώνας να καλυφτούν θέσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων
Μετά το σκάσιμο της φούσκας των dot-com, ο S&P 500 έχασε περίπου το 50% της αξίας του και ο προσανατολισμένος στην ανάπτυξη Nasdaq υποχώρησε σχεδόν 75%.
Σχετικά Άρθρα

Σε αγώνα δρόμου να «καλύψουν» margin calls δισ. δολαρίων επιδίδονται οι επενδυτές στη Wall Street… με την επαπειλούμενη πτώση στις μετοχές να ξεπερνά το 50%, όπως αναφέρουν αναλυτές στις ΗΠΑ.
Αν μη τι άλλο, το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη Wall Street…
Μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, αφότου «σκαρφάλωσαν» σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ο βιομηχανικός Dow Jones Industrial Average και ο S&P 500 έφτασαν να καταγράφουν απώλειες άνω του 20%.
Παράλληλα, ο τεχνολογικός Nasdaq Composite παρουσιάζει ακόμη χαμηλότερες επιδόσεις.
Μετά τα ιστορικά υψηλά του Νοεμβρίου, καταγράφει πτώση άνω του 30% - γεγονός το οποίο τον βάζει σταθερά σε τροχιά bear market σε μόνιμη βάση.
Σε αυτό το πλαίσιο, λόγω της αυξημένης αστάθειας και μεταβλητότητας που συχνά συνοδεύει τις bear markets, οι επενδυτές στις ΗΠΑ έχουν μόνο μια ερώτηση: πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η πτώση στη Wall Street…
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει σοβαρός αναλυτής ο οποίος θα μπορούσε εύκολα να δώσει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Δεν θα μάθουμε ποτέ εκ των προτέρων πότε θα ξεκινήσει μια διόρθωση, πόσο θα διαρκέσει ή πόσο σοβαρή θα είναι.
Σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορούμε καν να προσδιορίσουμε την αιτία μιας πιθανής διόρθωσης ως τη στιγμή που πλέον είναι εν πλήρει εξελίξει...
Ωστόσο, υπάρχουν οικονομικά δεδομένα που μπορούν να δώσουν ενδείξεις για το πόσο θα πέσει ο Dow Jones, ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite.
Ένας ιδιαίτερα χρήσιμος δείκτης για τον προσδιορισμό του βαθμού πτώσης της χρηματιστηριακής αγοράς είναι τα margin calls…
(Πρόκειται για έναν μηχανισμό κάλυψης διαφορών αποτίμησης σε περίπτωση που η αξία των χρημάτων ή των τίτλων ενός λογαριασμού πέσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο.
Όταν αγοράζετε με περιθώριο, δανείζεστε χρήματα από τον χρηματομεσίτη και, επομένως, το κάλεσμα περιθωρίου είναι ένα αίτημα για να καταθέσετε περισσότερα χρήματα ή να πωλήσετε μετοχές προκειμένου να αυξηθεί το υπόλοιπο της εγγύησής σας.
Με άλλα λόγια, εάν η αξία των μετοχών που αγοράστηκαν από έναν χρηματομεσίτη με περιθώριο/ με δανεισμό πέσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, τότε πέφτετε κάτω από το ελάχιστο περιθώριο το οποίο συμφωνήσατε με τον χρηματομεσίτη.
Παρόλο που οι συναλλαγές με περιθώριο προσφέρουν προοπτικές μεγαλύτερων αποδόσεων, αυξάνουν ταυτόχρονα τον κίνδυνο πρόκλησης ζημίας).

Ο κίνδυνος…

Με τη συνολική αξία των εισηγμένων να έχει αυξηθεί θεαματικά προϊόντος του χρόνου, το ποσό των εκκρεμών κλήσεων περιθωρίου, εύλογα, έχει επίσης αυξηθεί.
Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.
Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι το γεγονός ότι το ποσό του ανεξόφλητου χρέους περιθωρίου αυξάνεται ραγδαία το τελευταίο χρονικό διάστημα (περίπου 60%).
Στις ελάχιστες περιπτώσεις τα τελευταία 27 χρόνια που το ανεξόφλητο χρέος περιθωρίου αυξήθηκε κατά 60% ή περισσότερο σε ένα μόνο έτος, ο S&P 500 έπεσε κατακόρυφα λίγο αργότερα.
Για παράδειγμα, μεταξύ Μαρτίου 1999 και Μαρτίου 2000, το χρέος περιθωρίου εκτινάχθηκε κατά 80%.
Μετά το σκάσιμο της φούσκας των dot-com, ο S&P 500 έχασε περίπου το 50% της αξίας του και ο προσανατολισμένος στην ανάπτυξη Nasdaq υποχώρησε σχεδόν 75%.
Το ίδιο συνέβη ξανά επτά χρόνια αργότερα, όταν τα margin calls αυξήθηκαν κατά 62% μεταξύ Ιουνίου 2006 και Ιουνίου 2007 - μόλις λίγους μήνες πριν «χτυπήσουν» τα στεγαστικά δάνεια και η οικονομική κρίση, εξαϋλώνοντας, τελικά, το 57% της αξίας του S&P 500.
Τέλος, μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2021, το χρέος περιθωρίου αυξήθηκε κατά 72%.
Η ιστορία δείχνει ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας του, αλλά μεσολάβησε η Fed…
2_334.JPG
6_117.JPG
Eπιφυλάξεις


Βέβαια, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές επιφυλάξεις και επιφυλάξεις σχετικά με τη χρήση του χρέους περιθωρίου ως δείκτη της μελλοντικής απόδοσης του χρηματιστηρίου.
Πρώτα απ 'όλα, οι παράγοντες που οδηγούν σε χρηματιστηριακές διορθώσεις και bear markets είναι μοναδικοί για κάθε γεγονός.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η φούσκα των dot-com προκλήθηκε από τις παράλογες τοποθετήσεις των επενδυτών στις εταιρείες dot-com.
Η κατάρρευση των subprime ήταν το καύσιμο που εξαπέλυσε ένα κύμα επισφαλών δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς μεταξύ 2007 και 2009.
Η τρέχουσα διόρθωση στο χρηματιστήριο είναι η έκφραση ενός πρωτοφανούς γεγονότος που διαφαίνεται στον ορίζοντας.
Ποτέ στο παρελθόν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει εφαρμόσει… κύκλο νομισματικής σύσφιξης, δηλαδή αύξηση επιτοκίων ταυτόχρονα με ποσοτική συρρίκνωση (QT).
Επίσης, γενιές καταναλωτών και αγοραστών κατοικιών δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν πληθωρισμό τέτοιου μεγέθους.
Δεν υπάρχει προηγούμενο για την τρέχουσα κατάσταση, αυτό ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων κάθε αφήγημα και εντείνει την αβεβαιότητα.

Πώς να επενδύσετε…


Υπάρχουν διάφοροι έξυπνοι τρόποι για να επενδύσει κανείς σε μια bear market. Μέχρι στιγμής, κανένας από τους τρεις μεγάλους δείκτες των ΗΠΑ δεν έχει πιάσει ακόμη πάτο.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός.
Αντίθετα, σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να χρησιμοποιούν τα χρήματά τους με σύνεση.
Για παράδειγμα, οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη την επίδραση του μέσου όρου του κόστους για τις αγαπημένες τους μετοχές.
Η στρατηγική μέσου κόστους προϋποθέτει την αγορά μετοχών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανεξάρτητα από την τιμή της μετοχής ή την αγορά, όταν οι μετοχές επιτυγχάνουν συγκεκριμένους (αλλά αυθαίρετους) στόχους τιμών.
Επίσης, αφαιρεί ορισμένες από τις συναισθηματικές πτυχές μιας επένδυσης, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν δεν αγοράσατε στην απόλυτη χαμηλότερη τιμή.
Η αγορά μετοχών που δίνουν μέρισμα μπορεί επίσης να αξίζει τον κόπο σε μια bear market - ειδικά όταν ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών.
Οι αμυντικές μετοχές μπορούν επίσης να είναι έξυπνες αγορές σε μια bear market.
Για παράδειγμα, μια πτώση του χρηματιστηρίου δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να αρρωσταίνουν και χρειάζονται ιατρική φροντίδα.
Αυτό δημιουργεί μια βάση ζήτησης για φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι μετοχές ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ιδιοκτήτες κατοικιών δεν πρόκειται να αλλάξουν ξαφνικά τις συνήθειες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μόνο και μόνο επειδή το χρηματιστήριο πέρασε λίγους δύσκολους μήνες.
Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά πέφτει η χρηματιστηριακή αγορά, οι μακροπρόθεσμοι αγοραστές σχεδόν σίγουρα θα ανταμειφθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης