Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Σε ήπια ύφεση η αμερικανική οικονομία το δ' τρίμηνο του 2022 - Πότε θα τελειώσει η bear market

Bank of America: Σε ήπια ύφεση η αμερικανική οικονομία το δ' τρίμηνο του 2022 - Πότε θα τελειώσει η bear market
Η ύφεση θα αρχίσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, προβλέπει η BofA
Σχετικά Άρθρα

Μέχρι σήμερα μόνο δύο μεγάλες τράπεζες είχαν τολμήσει να διατυπώσουν ως βασική τους υπόθεση την πρόβλεψη ότι η αμερικανική οικονομία θα περάσει σε ύφεση.
Η Deutsche Bank που έχει δηλώσει ότι περιμένει ύφεση το 2023 και η Nomura που προέβλεψε ότι η ύφεση θα αρχίσει στα τέλη του 2022.
Αλλά τώρα που ο πληθωρισμός ξεπερνά ακόμη και τις χειρότερες προσδοκέις, κάθε ελπίδα για «ήπια προσγείωση» χάνεται και τις επόμενες ώρες περιμένουμε η μια μετά την άλλη, οι επενδυτικές τράπεζες της Wall Street να αρχίσουν να δημοσιεύουν εκθέσεις όπου θα αναθεωρούν τις βασικές τους οικονομικές προβλέψεις.
Βασικά την αρχή έκανε ήδη η Bank of America, της οποίας ο επικεφαλής οικονομολόγος Michael Gapen δημοσίευσε πριν από λίγα λεπτά σημείωμα με τίτλο «2022-23 Προοπτικές για την Αμερικανική Οικονομία: Ήπια ύφεση υποστηρίζει την επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών» στο οποίο μεταξύ των άλλων γράφει ότι «η οικονομική δυναμική έχει εξασθενίσει ταχύτερα από το αναμενόμενο» και ως εκ τούτου, η BofA «προβλέπει τώρα μια ήπια ύφεση, η οποία θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2022».

Τι προβλέπει το σενάριο της BofA για την επερχόμενη ύφεση

Περισσότερες λεπτομέρειες από το σημείωμα του Michael Gapen:
«Το προηγούμενο βασικό μας σενάριο για την οικονομία των ΗΠΑ υποστήριζε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδύνει (π.χ. η αύξηση της παραγωγής θα παραμείνει θετική, αλλά κάτω από τις εκτιμήσεις), αλλά χάρη στην σύμπτωση ορισμένων αρνητικών δυνάμεων η δυναμική της οικονομίας θα επιβραδύνει πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε προηγουμένως. Ίσως το πιο ανησυχητικό για εμάς είναι η τάση στις δαπάνες για υπηρεσίες, όπου οι αναθεωρήσεις των προηγούμενων και των νέων στοιχείων, σε συνδυασμό με τα δεδομένα από την κίνηση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, δείχνουν μικρότερη δυναμική από ό,τι υποθέταμε».

Οι βασικές αρνητικές δυνάμεις περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό και τις οικονομικές συνθήκες.

«Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον τμήμα της μείωσης της δυναμικής των καταναλωτικών δαπανών οφείλεται στον 'φόρο που προκαλείται από τον πληθωρισμό'. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού προέρχεται από τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, εμπορευμάτων που αντιμετωπίζουν σχετικά ανελαστική ζήτηση, τα νοικοκυριά μπορεί να έχουν λιγότερο εισόδημα διαθέσιμο για άλλες αγορές. Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν επίσης σφίξει, ιδιαίτερα στην αγορά στεγαστικών δανείων, όπου η διαφορά του επιτοκίου στεγαστικών δανείων 30 ετών σε σχέση με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί απότομα. Η μεγάλη αύξηση των τιμών των κατοικιών και τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων μειώνουν την οικονομική προσιτότητα, επιβραδύνοντας τις πωλήσεις κατοικιών και τις ενάρξεις νέων οικοδομών.

Η ύφεση να μειώσει τον πληθωρισμό

«Η Fed έχει ανακοινώσει πως θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών και πως είναι πρόθυμη να αποδεχτεί ια αύξηση της ανεργίας κατά τη διαδικασία αυτή. Αναμένουμε από τη Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της έως το 3,25-3,5% μέχρι το τέλος του έτους, και να ανακοινώσει άλλη μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.
Ως αποτέλεσμα, η BofA γράφει ότι «προβλέπουμε μια ήπια ύφεση, η οποία θα ξεκινήσει από το 2ο εξάμηνο του 2022».
«Τώρα προβλέπουμε μια ήπια ύφεση στην αμερικανική οικονομία και περιμένουμε πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1.4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 (σε ετήσια βάση), ακολουθούμενη από αύξηση 1,0% το 2023. Όσον αφορά τις αγορές εργασίας, ο συνδυασμός μιας μέτριας ύφεσης φέτος και ανάπτυξης κάτω από την τάση για μεγάλο μέρος του επόμενου έτους θα ωθήσει το ποσοστό ανεργίας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα, από το 3,6% όπου βρίσκεται επί του παρόντος στο 4,6%.
Αν η επιβράδυνση είναι μεγαλύτερη και η ανεργία υψηλότερη, πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί κάπως πιο γρήγορα από πριν.
Αναζητούμε μια μείωση του ονομαστικού πληθωρισμού του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 4,9% το 2022 στο τέταρτο τρίμηνο και στο 2,5% το 2023.
Οι ισοδύναμοι αριθμοί για τον δομικό πληθωρισμό είναι 4,1% και 2,9%, αντίστοιχα.

Το εναλλακτικό θετικό σενάριο

Αλλά επειδή δεν είναι ποτέ καλό να συνθηκολογείς με μια ύφεση, η BofA διατυπώνει κι ένα εναλλακτικό σενάριο, λίγο πιο light, όπου λέει ότι η οικονομία πάει για ήπια προσγείωση.
«Πιστεύουμε ότι το δεύτερο πιο πιθανό εναλλακτικό σενάριο αφορά την περίπτωση η αμερικανική οικονομία να ξεπεράσει τον κίνδυνο μιας βραχυπρόθεσμης επιβράδυνσης και άρα να απαιτηθεί ένας δεύτερος γύρος σύσφιξης, ίσως στα τέλη του 2023 ή το 2024. Εάν κάνουμε λάθος στην ανάγνωση των στοιχείων, ιδιαίτερα σε σχέση με τις καταναλωτικές δαπάνες για υπηρεσίες, τότε πιθανότατα έχουμε κάνει λάθος προς την κατεύθυνση της υποτίμησης της τρέχουσας δυναμικής. Στην περίπτωση αυτή, η ανάκαμψη της οικονομίας είναι πιθανό να συνεχιστεί, με μέτρα επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ.
monthly_GDP.jpg

Τέλος πάντων η ουσία είναι ότι η BofA προσήλθε στο στρατόπεδο όσων προβλέπουν ότι έρχεται ύφεση, όπως δείχνουν τα στοιχεία της καταναλωτικές δαπάνης για υπηρεσίες και της αγοράς κατοικιών.
Αλλά βεβαίως υπάρχει τρόπος η ύφεση να αποφευχθεί: να κάνει πίσω η Fed.
Και είναι χαρακτηριστικό ότι η αγορά άρχισε ήδη να τιμολογεί ότι η Fed απο το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Τότε ξανά θα αρχίσουν να ανεβαίνουν τα χρηματιστήρια γιατί, ως γνωστόν, η bear market τελειώνει όταν αρχίζει η ύφεση και οι κεντρικοί τραπεζίτες αρχίζουν να πανικοβάλλονται.
q1_fed_hike.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης