Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H εντυπωσιακή πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου θα κρατήσει λίγο - Σύντομα θα ανακάμψει, με τη βοήθεια της Κίνας

H εντυπωσιακή πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου θα κρατήσει λίγο - Σύντομα θα ανακάμψει, με τη βοήθεια της Κίνας
Το ευρώ μπορεί να πέσει και χαμηλότερα από το δολάριο, σύντομα όμως θα ανακάμψει
Σχετικά Άρθρα
Το ευρώ έχει υποχωρήσει στο 1 προς 1 με το δολάριο και οι αγορές εκτιμούν ότι θα πέσει ακόμη χαμηλότερα. Ενδεχομένως, γράφει ο σχολιαστής του Bloomberg, Simon White, όμως η πτώση του θα είναι βραχύβια και σύντομα το ευρώ θα ανακάμψει, αντλώντας μεταξύ των άλλων στήριξη και από την ανίσχυση τη ανάπτυξης της Κίνας.
Αναλυτικά, ο Simon White γράφει:
Τα τρωτά σημεία της Ευρώπης και του ευρώ είναι γνωστά. Παρά ταύτα, η πτώση του ευρώ στο 1 προς 1 με το δολάριο είναι απίθανο να κρατήσει πολύ, γιατί αν η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα αποκτήσει δυναμική, θα στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, γράφει.
Το ευρώ είναι πιθανό να βυθιστεί ακόμη και κάτω από το 1 προς 1 με το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.
Αυτό συμβαίνει επειδή το δολάριο έχει ενισχυθεί πολύ.
Το ευρώ αποτελεί το τέταρτο πιο αδύναμο νόμισμα του G-10 έναντι του δολαρίου από τον Ιούνιο του 2021, όταν το DXY άρχισε να αυξάνεται.
euro_not_main_story.jpg

Η Fed παραμένει η πιο κυρίαρχη επιρροή στο δολάριο.
Ο καλύτερος δείκτης για το δολάριο είναι η καμπύλη πραγματικών αποδόσεων, η οποία γίνεται πιο απότομη όταν οι βραχυπρόθεσμες πραγματικές αποδόσεις μειώνονται περισσότερο από τις μακροπρόθεσμες, οδηγώντας σε ένα ισχυρότερο USD.
Η σχέση, αν συνεχίσει να διατηρείται, υποδηλώνει ότι η ενίσχυση του δολαρίου μπορεί να μην έχει λίγο δρόμο ακόμη, μέχρι να κορυφώσει. Πάντως η καμπύλη πραγματικών αποδόσεων έχει αρχίσει να γίνεται πιο επίπεδη, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι το δολάριο πλησιάζει στην κορυφή του.
real_yield_spreads.jpg

Η κορύφωση του δολαρίου θα περιορίσει την πίεση από το ευρώ -- όχι ακόμη όμως -- και η πτώση του ευρώ χαμηλότερα του δολαρίου αποτελεί ένα πολύ πιθανό σενάριο.
Τα προβλήματα της Ευρώπης είναι γνωστά.
Έχει αρτιοσκληριωτική οικονομία και η κατάρρευση της πραγματικής αύξησης της προσφοράς χρήματος κάτω από το μηδέν συνεπάγεται ότι η ύφεση είναι εγγυημένη.
Γνωστό και πολυσυζητημένο είναι επίσης το προβλημα της υψηλής ενεργειακή εξάρτησης της Ευρώπης ενώ η Ευρωζώνη έχει περάσει σε εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά από την κρίση του 2012.
Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο βαρίδι, αν και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης παραμένει πλεονασματικό, ενισχυμένο από τις καθαρές εισροές εσόδων.
Είναι εύκολο να δημιουργείται μια εικόνα καταστροφής για το ευρώ υπό τις σημερινές συνθήκες και όταν στις αγορές κυριαρχούν ο φόβος και η απληστία.
Όμως για τα νομίσματα, μεγαλύτερη σημασία έχουν οι σχετικές τάσεις.
Κι ενώ η πραγματική αύξηση της προσφοράς χρήματος μειώνεται στην Ευρώπη, μειώνεται πολύ πιο γρήγορα στις ΗΠΑ (από υψηλότερο επίπεδο).
Η τρέχουσα ισoτιμία ευρώ - δολαρίου φαίνεται επίσης υπερβολική έναντι των πραγματικών διαφορών στα επιτόκια, που έχουν αρχίσει να αυξάνονται προς όφελος του ευρώ.
Αλλά είναι η Κίνα που μπορεί να αποδειχθεί ο αποφασιστικός βραχίονας στήριξης του ευρώ τους επόμενους μήνες.
Η ανάκαμψη στην Κίνα παραπαίει επί του παρόντος, αλλά υπάρχει αύξηση της πραγματικής προσφοράς χρήματος (σε αποπληθωρισμένους όρους) που θα δώσει πολύ καλή στήριξη στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
Περαιτέρω δυναμική στην ανάκαμψη της Κίνας θα βοηθήσει και στη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και στη στήριξη του ευρώ.

2022-07-12_13-31-35.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης