Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, στο 9% - Διογκώνεται η ανησυχία

UBS: Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, στο 9% - Διογκώνεται η ανησυχία
Ο επενδυτικός οίκος εκτιμά πως τα στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας την ερχόμενη Τετάρτη θα «δείξουν» τη δεύτερη μεγαλύτερη εποχικά προσαρμοσμένη μηνιαία αύξηση ΔΤΚ των τελευταίων 40 χρόνων

Πληθωρισμό 9% «βλέπει» για τον μήνα Ιούνιο στις ΗΠΑ η ελβετική τράπεζα UBS, σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμά της, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου.
Ειδικότερα, ο επενδυτικός οίκος εκτιμά πως τα στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας την ερχόμενη Τετάρτη θα «δείξουν» τη δεύτερη μεγαλύτερη εποχικά προσαρμοσμένη μηνιαία αύξηση ΔΤΚ των τελευταίων 40 χρόνων (δύο μονάδες βάσης πάνω από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους), στο 1,26%.

Βέβαια, παρότι η Ενέργεια αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης του Ιουνίου, με τις τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 11% σε σύγκριση με τον Μάιο, οι λιανικές τιμές κορυφώθηκαν στις 13 Ιουνίου και έχουν μειωθεί 22 σεντ ανά γαλόνι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, υποδηλώνοντας πως σχεδόν το μισό της αύξησης της τιμής της βενζίνης τον Ιούνιο θα αντιστραφεί στον ΔΤΚ του Ιουλίου.
Δυστυχώς, όμως, δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο: εκτός των τιμών της ενέργειας, η UBS αναμένει ότι ο ΔΤΚ του Ιουνίου θα παρουσιάσει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, των καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων, των ενοικίων (όπως είχαμε προειδοποιήσει πριν από ένα χρόνο) και των αεροπορικών ναύλων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS προβλέπει ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 57 μονάδες βάσης τον Ιούνιο – μόλις μερικές μονάδες βάσης πάνω από τη μέση αύξηση από τον Οκτώβριο.

Η τράπεζα αναμένει ότι το ένα τρίτο της αύξησης των τιμών τον Ιούνιο θα προέρχεται από τα αεροπορικά εισιτήρια και μηχανοκίνητα οχήματα, τα οποία ωστόσο πιστεύει ότι θα υποχωρήσουν σημαντικά τους επόμενους μήνες.
Συγκεκριμένα, οι αεροπορικοί ναύλοι CPI αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 3¾% τον Ιούνιο.
Για τα καινούργια και μεταχειρισμένα οχήματα, οι τιμές αυξάνονται έντονα, αλλά η παραγωγή έχει ανέβει και η υψηλότερη παραγωγή θα αρχίσει επίσης να πιέζει τις τιμές των οχημάτων προς τα κάτω σε λίγους μήνες.

Oι κατηγορίες που πρέπει να τύχουν προσοχής…

Αντίθετα, η UBS προτείνει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες.

Ισοδύναμο μίσθωμα ιδιοκτητών (OER): Το OER αυξήθηκε κατά 60 μ.β. τον Μάιο μετά από 8 μήνες σε ένα εύρος 40 έως 45 μ.β. Τούτου λεχθέντος, τα ενοίκια για νέες μισθώσεις επιβραδύνθηκαν από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού και οι συνήθεις καθυστερήσεις υποδηλώνουν ότι η κορυφαία μηνιαία αύξηση του OER ήταν είτε τον Μάιο είτε θα συμβεί τους επόμενους μήνες.

Βασικά αγαθά εκτός των μεταφορών: Οι τιμές των βασικών αγαθών που δεν μεταφέρονται έχουν συμβάλει σημαντικά στην άνοδο του πληθωρισμού, αλλά έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά από τη μέγιστη μηνιαία άνοδό τους τον Ιανουάριο. Η UBS αναμένει ότι οι τιμές των βασικών αγαθών θα συνεχίσουν να επιβραδύνονται αλλά δεν θα γίνουν ακόμη αρνητικές.

Βασικές υπηρεσίες εκτός στέγης, ιατρικής και μεταφοράς: Οι αυξανόμενοι μισθοί θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγαλύτερες αυξήσεις σε αυτή τη σχετικά επίμονη κατηγορία, αλλά η τάση δεν ήταν σαφής τους τελευταίους μήνες. Συμπερασματικά, εξετάζοντας τα στοιχεία ολόκληρου του έτους, η UBS εκτιμά ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να κορυφωθεί στο 9,0% τον Ιουνίου, πριν αρχίσει να μειώνεται με την πτώση των τιμών της βενζίνης τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης