Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε Β

Fitch: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε Β
Η Fitch εντόπισε σημάδια αρνητικά στην στήριξη της ανάπτυξης και τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν για την οικονομία οι εκλογές του 2023
Υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε Β από Β+ με αρνητικές προοπτικές, από τον οίκο αξιολόγησης της Fitch.
Οι λόγοι για τους οποίους ο οίκος αξιολόγησης αποφάσισε να υποβαθμίσει την γειτονική χώρα είναι αρκετοί και συνδέονται τόσο με τον εκρηκτικό πληθωρισμό της γείτονος, όσο τις παρεμβατικές πολιτικές της κυβέρνησης του Erdogan.
Επίσης ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας ανάγκασε την Τουρκία να διαχειριστεί μια περίπλοκη διπλωματική ισορροπία.
Η Fitch εντόπισε σημάδια αρνητικά στην στήριξη της ανάπτυξης και τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν για την οικονομία οι εκλογές του 2023.
Στη συνέχεια παραθέτουμε ορισμένα κομμάτια από την ανάλυση της Fitch:

Σπειροειδής πληθωρισμός: Ο οίκος προβλέπει πως ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 71,4% το 2022, και πως η τροχιά του παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη λόγω των αυξημένων κινδύνων αναδρομικής τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, των αυξανόμενων προσδοκιών και της πρόσθετης υποτίμησης της λίρας. 
Ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 57% το 2023, καθώς αναμένεται ότι το συνολικό μείγμα πολιτικής θα παραμείνει υπερβολικά διευκολυντικό τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του 2023.

Οι πολιτικές αυξάνουν τους μακροοικονομικούς και εξωτερικούς κινδύνους: Καθοδηγούμενη από πολιτικούς λόγους, η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της στο 14% από τον Δεκέμβριο του 2021, παρά τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στις αγορές εμπορευμάτων και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες. Η προσοχή της κυβέρνησης στη διατήρηση της υψηλής ανάπτυξης τροφοδοτεί τη ζήτηση συναλλάγματος, τις πιέσεις στην υποτίμηση της λίρας, τη μείωση των διεθνών αποθεματικών και τον αυξανόμενο πληθωρισμό και αποθαρρύνει τις εισροές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του υψηλότερου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Παρεμβατικές πολιτικές: Η Fitch θεωρεί ότι οι επιλεκτικές μακροπροληπτικές πολιτικές για τη μείωση του ρυθμού της ταχείας πιστωτικής ανάπτυξης και τα αυστηρότερα μέτρα διαχείρισης των ροών κεφαλαίων δεν μειώνουν τους κινδύνους για τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Επιπλέον, όπως αποδεικνύεται από τους πρόσφατους κανονισμούς που ρυθμίζουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πιστώσεις σε τοπικό νόμισμα ανάλογα με το επίπεδο των συναλλαγματικών περιουσιακών στοιχείων τους, οι πολιτικές γίνονται όλο και πιο παρεμβατικές και απρόβλεπτες.
Υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση ασθενέστερης εμπιστοσύνης των καταθετών ή επιδείνωσης της έως τώρα ανθεκτικής πρόσβασης των τραπεζών και των επιχειρήσεων στην εξωτερική χρηματοδότηση, τα επίσημα διεθνή αποθέματα θα τεθούν υπό πίεση, καθώς ένα σημαντικό μέρος των συναλλαγματικών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών διατηρείται στην κεντρική τράπεζα.

Υψηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες - περιορισμένες εισροές: Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και η ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση θα οδηγήσουν σε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 5,1% του ΑΕΠ το 2022 παρά την ανάκαμψη του τουρισμού.
Αν και τα καθαρά λάθη και παραλείψεις έχουν στηρίξει το ισοζύγιο πληρωμών τα τελευταία χρόνια, η περιορισμένη ορατότητα διατηρεί τον κίνδυνο πρόσθετης πίεσης στα μελλοντικά διεθνή αποθέματα.
Το εξωτερικό χρέος που λήγει τους επόμενους 12 μήνες (τέλος Απριλίου) ανέρχεται σε 182 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Η πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση για τον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα έχει ιστορικό ανθεκτικότητας, αλλά παραμένει ευάλωτη σε αλλαγές στο κλίμα των επενδυτών, ιδίως λόγω των αυστηρότερων παγκόσμιων συνθηκών χρηματοδότησης και του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης της Τουρκίας.
Η έκδοση συνολικών 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από την Τουρκία στις αρχές του 2022 και τα αποθέματα μετρητών σε ξένο νόμισμα (FC) μειώνουν τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους χρηματοδότησης για το δημόσιο.

Διεθνή αποθεματικά υπό πίεση: Τα διεθνή αποθεματικά μειώθηκαν σε 101 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (καθαρά αποθεματικά στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) παρά τις μετρήσεις μετατροπής καταθέσεων σε συνάλλαγμα και διαχείρισης κεφαλαίων ροών, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων εξαγοράς για εξαγωγείς.
Εκτιμούμε ότι η καθαρή θέση ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας σε συνάλλαγμα έγινε ελαφρώς αρνητική τον Ιούνιο και υποχώρησε σε μείον 64 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ όταν εξαιρέθηκαν οι ανταλλαγές συναλλάγματος, παρόμοια με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2021.
Προβλέπουμε ότι τα διεθνή αποθεματικά θα μειωθούν σε 94 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το τέλος του 2022 και σε 88 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023, ανεβάζοντας την κάλυψη των τρεχουσών εξωτερικών πληρωμών στους 2,7 μήνες, κάτω από την προβλεπόμενη διάμεση τιμή «Β» των 3,8 μηνών.

Μειωμένο κρατικό χρέος: Μετά την αύξηση στο 42% του ΑΕΠ το 2021, η Fitch προβλέπει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί στο 36% το 2022, σημαντικά κάτω από το προβλεπόμενο 62% για τη διάμεση τιμή «Β», αντικατοπτρίζοντας υψηλό δείκτη αποπληθωρισμού, αρνητικά πραγματικά επιτόκια για το εγχώριο χρέους και συνεχιζόμενη πραγματική ανάπτυξη.

Αργή ανάπτυξη: Παρά τις προσαρμογές στον κατώτατο μισθό, στον δημόσιο τομέα και στις συντάξεις, αναμένεται ότι η κατανάλωση θα επιβραδυνθεί δεδομένης της αύξησης του πληθωρισμού, της ασθενέστερης συναλλαγματικής ισοτιμίας και της αποδυνάμωσης της εγχώριας εμπιστοσύνης.
Η ασθενής ανάπτυξη της ΕΕ θα επιβαρύνει την εξωτερική ζήτηση.
Προβλέπεται ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 4,5% το 2022, αλλά θα επιβραδυνθεί στο 3,0% το 2023 και στο 2,9% το 2024, στο πλαίσιο του υψηλού πληθωρισμού, των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της βραδύτερης παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι εκλογές πλησιάζουν, αμφισβητούν τη διπλωματική ισορροπία: Ο Πρόεδρος Erdogan δήλωσε την υποψηφιότητά του για τις επόμενες γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν έως τον Ιούνιο του 2023.
Αναμένεται πως το γεγονός ότι πλησιάζουν οι εκλογές θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική προς την κατεύθυνση της στήριξης της ανάπτυξης.
Πόλεμος με Ουκρανία:
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει απαιτήσει από την Τουρκία να διαχειριστεί μια περίπλοκη διπλωματική ισορροπία.
Η Τουρκία διατήρησε την υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και πρόσφατα ενέκρινε την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αφού αρχικά προέβαλε αντιρρήσεις για τις νεοεισερχόμενες χώρες.
Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διατηρεί εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης