Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Δεν θα αγγίξει την Ελλάδα η ύφεση – Άλμα 6,5% στο ΑΕΠ το 2022 και 3,5% το 2023

HSBC: Δεν θα αγγίξει την Ελλάδα η ύφεση – Άλμα 6,5% στο ΑΕΠ το 2022 και 3,5% το 2023

Τουρισμός, κατασκευές και πιστωτική επέκταση οι κινητήριοι μοχλοί της ανάπτυξης

Επιβράδυνση; Όχι στην Ελλάδα…

Με αυτή τη ρητορική ερώτηση η HSBC επέλεξε να υπερτονίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φέτος, καθώς αύξησε και την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στο 6,5% από 4% που προέβλεπε πριν, ενώ χαμηλότερα τοποθετεί τον πήχη για την ανάπτυξη το 2023, στο 3,5% από 4% πριν.
Σύμφωνα με την HSBC, οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας συνεχίστηκαν το 1ο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση με οδηγό την ιδιωτική κατανάλωση (+2,5%).
Επίσης χάρη την ανοδική αναθεώρηση στο τέταρτο τρίμηνο (0,8% από 0,4% - η οποία ανέβασε την περσινή ανάπτυξη στο 8%), το ΑΕΠ είναι τώρα 3% υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα δεδομένης της περιορισμένης συμβολής του τουριστικού τομέα.
Οι επενδύσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 3,7% το 1ο τρίμηνο και είναι τώρα 30% πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα (αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλο επενδυτικό κενό, με επενδύσεις 20% χαμηλότερες από το 2009).
Παρά την περιορισμένη συνεισφορά του τουρισμού, οι εξαγωγές είναι 5% υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία.
Η δύναμη του τομέα των υπηρεσιών έχει βοηθήσει να αντισταθμιστεί η αδυναμία στη μεταποίηση (η παραγωγή μειώθηκε 2,6%).
Image

Οι κινητήριες δυνάμεις

Ο τουρισμός θα πρέπει να δώσει πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη φέτος, ιδιαίτερα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.
Τον Μάιο, η τουριστική κίνηση στα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στα 3 εκατομμύρια, πάνω από έξι φορές από το προηγούμενο έτος και πολύ κοντά (96%) στα επίπεδα του Μαΐου 2019.
Τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μειώθηκε μόνο κατά 10% περίπου σε σχέση με το την ίδια περίοδο του 2019.
Έτσι, η HSBC αναμένουμε ότι οι αφίξεις θα φτάσουν πάνω από το 80% των προ-πανδημικών επιπέδων αυτό το έτος, το οποίο αναμένεται να δώσει μια πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη 2-3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Ο κατασκευαστικός τομέας θα πρέπει επίσης να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη, με τις οικοδομικές άδειες να αυξάνονται σχεδόν κατά 30% πέρυσι σε υψηλό 11 ετών και τις τιμές κατοικιών να αυξάνονται κατά 8,6% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο.
Η πιστωτική ανάπτυξη βρίσκεται σταθερά σε θετικό έδαφος μετά από χρόνια συρρίκνωσης και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να υποστηρίξουν περαιτέρω τις πιστώσεις και, με τη σειρά τους, τις επενδύσεις.
Εν τω μεταξύ, παρά τη συμπίεση του πραγματικού εισοδήματος (ο πληθωρισμός ήταν 10,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο) η κατανάλωση ήταν ανθεκτική, ενισχυμένη από την ισχύ της αγοράς εργασίας (το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 12,5% τον Απρίλιο – το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2010), τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις μεγάλες αυξήσεις μισθών και τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ακόμα κι έτσι, η κατανάλωση θα πρέπει να επιβραδυνθεί αργότερα μέσα στο έτος, παρά την κρατική υποστήριξη, ενώ το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και οι πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη.
Συνολικά, η HSBC αυξάνει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ στο 6,5% φέτος, από 4,0%, και μειώνει για το 2023 κατά 0,5 π.μ., στο 3,5%.
Image

Θέματα πολιτικής

Στις 17 Ιουνίου, πάνω από 12 χρόνια από τότε που η Ελλάδα μπήκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα διάσωσης τον Μάιο του 2010, το Eurogroup συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βγει από το τετραετές «καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης».
Η Ελλάδα έχει εξοφλήσει επίσης όλα τα δάνειά του από το ΔΝΤ και ξεκίνησε τη διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή των 52 δισ. των διμερών δανείων από άλλες χώρες της ευρωζώνης που εκταμιεύτηκαν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος (GLF) το 2010-12.
Αυτό θα βοηθήσει στην περαιτέρω εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους.
Βέβαια, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό τον στενό έλεγχο των Βρυξελλών, με περίπου 300 στόχους και ορόσημα για να ξεκλειδώσει τα 31 δισεκατομμύρια ευρώ των κεφαλαίων NGEU έως το 2026 (τα οποία η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα τη βοηθήσουν να αυξήσει το ΑΕΠ έως 7 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά).
Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία και εξακολουθεί να αναμένει πρωτογενές έλλειμμα κάτω του 2% του ΑΕΠ φέτος.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα συνεχίζει να ζητά παρέμβαση στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου (με ανώτατα όρια τιμών, ημερήσια όρια τιμών ή/και απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων) και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου RePowerEU, με πολλά έργα ήδη στα σκαριά (σχετικά με τερματικούς σταθμούς LNG, επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικό δίκτυο κ.λπ.)

Κίνδυνοι

Η DBRS και η S&P αναβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα σε μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (IG). Η Fitch (δύο βαθμίδες κάτω από το IG και με «θετική» προοπτική) θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της στις 8 Ιουλίου.
Στα υπέρ της, η Ελλάδα διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 38 δισ. ευρώ (20% του ΑΕΠ) και συνεχή υποστήριξη από την ΕΚΤ (έχοντας επεκτείνει το waver για την αποδοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγύηση), τα οποία θα πρέπει να διατηρήσουν ευνοϊκές τις συνθήκες χρηματοδότησης.
Η ανάπτυξη θα πρέπει επίσης να συμβάλει στη διατήρηση του χρέους της Ελλάδας σε σταθερή πτωτική τροχιά.
Μια πιθανή πηγή κινδύνου είναι το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου, 6,4 δισ. ευρώ, ήταν η χειρότερη επίδοση από το 2010, όταν η Ελλάδα παρουσίασε έλλειμμα 10% του ΑΕΠ στο έτος).
Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις τιμές της ενέργειας και η ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει.
Η πλευρά της χρηματοδότησης φαίνεται επίσης σταθερή, με τις ΑΞΕ να βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό πέρυσι (2,8% του ΑΕΠ) σε σχέση με μόλις 0,2% το 2010.
Ωστόσο, ενισχύει την ανάγκη να συνεχίσει η κυβέρνηση να ακολουθεί πολιτικές που υποστηρίζουν τις εξαγωγές, αποτρέπουν τις εισαγωγές και ενθαρρύνουν την εγχώρια παραγωγή ενέργειας, καταλήγει η HSBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης