Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Τα καλά νέα είναι ότι το α’ 6μηνο τέλειωσε… τα κακά νέα είναι ότι οι προοπτικές για το β’ 6μηνο είναι χειρότερες

Deutsche Bank: Τα καλά νέα είναι ότι το α’ 6μηνο τέλειωσε… τα κακά νέα είναι ότι οι προοπτικές για το β’ 6μηνο είναι χειρότερες

Τι βλέπουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, HSBC και Strategic Initiatives

Ζοφερές είναι οι προοπτικές που περιγράφουν στις αγορές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι αναλυτές, καθώς ότι υπάρχουν μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα και αρκετός δρόμος πριν ξεσπάσει η καταιγίδα.

Ο S&P 500 έκλεισε το χειρότερο εξάμηνο από το 1970, ενώ σοβαρά αρνητικές ήταν και οι επιδόσεις του πανευρωπαϊκού Stoxx 600 (-16,6% στο εξάμηνο) και του MSCI World (-18%).
Μια σειρά από άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων παρουσίασαν επίσης σημαντικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων.
Το παραδοσιακό «ασφαλές καταφύγιο» του δολαρίου ΗΠΑ και ορισμένα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, ήταν από τις λίγες εξαιρέσεις σε ένα κατά τα άλλα άσχημο εξάμηνο.
Ο Jim Reid, επικεφαλής της παγκόσμιας βασικής πιστωτικής στρατηγικής της Deutsche Bank, δήλωσε ότι για τους επενδυτές, «τα καλά νέα είναι ότι το πρώτο εξάμηνο έχει τελειώσει, τα κακά νέα είναι ότι οι προοπτικές για το δεύτερο τρίμηνο δεν φαίνονται καλές».
Οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν μοναδικά αβέβαιες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσουν επιθετικά τη νομισματική σύσφιξη, τροφοδοτώντας τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Το «οικονομικό περιβάλλον αλλάζει»

Στην ενδιάμεση έκθεση προοπτικών, η HSBC Asset Management ενημέρωσε τους επενδυτές ότι το «οικονομικό καθεστώς φαίνεται να μεταβάλλεται» καθώς επιμένουν οι αρνητικές κρίσεις της προσφοράς, η παγκοσμιοποίηση επιβραδύνεται και οι τιμές των εμπορευμάτων παραμένουν «υψηλές».
Και όλα αυτά ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν τους «μεταβατικούς κινδύνους» των αλλαγών στην κλιματική πολιτική.
Ο Global Chief Strategist της HSBC, Joe Little, χαρακτήρισε το τέλος μιας εποχής αυτής που οι οικονομολόγοι ονόμασαν «κοσμική στασιμότητα», που χαρακτηρίζεται από ιστορικά χαμηλό πληθωρισμό και επιτόκια.
Πλέον, προέβλεψε πιο επίμονο υψηλό πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια και πιο ασταθείς οικονομικούς κύκλους.
«Πολλοί από τους ακραίους ανέμους για τις επενδυτικές αγορές γίνονται τώρα αντίθετοι.
Αυτό δείχνει μια φάση συνεχιζόμενης αναταραχής στην αγορά.
Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ρεαλιστές σχετικά με τις προσδοκίες απόδοσης και θα πρέπει να σκεφτούν περισσότερο τη διαφοροποίηση και την ανθεκτικότητα του χαρτοφυλακίου», δήλωσε ο Little.
Τα αναδυόμενα διαρθρωτικά θέματα της αποπαγκοσμιοποίησης, της κλιματικής πολιτικής και του υπερκύκλου των εμπορευμάτων θα οδηγήσουν σε πιο επίμονο πληθωρισμό στις μεγάλες οικονομίες.
Αν και η HSBC αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σταδιακά από τα τρέχοντα υψηλά πολλών δεκαετιών σε πολλές οικονομίες, ο Little είπε ότι ο «νέος κανόνας» είναι πιθανό να είναι πιο απότομες αυξήσεις τιμών μεσοπρόθεσμα, οδηγώντας σε μια φάση υψηλότερων επιτοκίων.
Για την πλοήγηση σε αυτή τη νέα εποχή, ο Little πρότεινε στους επενδυτές να αναζητήσουν μεγαλύτερη γεωγραφική διαφοροποίηση, επισημαίνοντας τις ασιατικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις πιστωτικές αγορές ως «ελκυστικούς παράγοντες ενίσχυσης του εισοδήματος».
«Τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία και άλλοι «νέοι διαφοροποιητές» μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε ανθεκτικότητα στα χαρτοφυλάκια.

«Σε λάθος κατεύθυνση»

Ο Dave Pierce, διευθυντής της Strategic Initiatives ανέφερε ότι οι μακροοικονομικές δυνάμεις που παίζουν σήμαιναν ότι οι αγορές εξακολουθούσαν να «οδηγούνται προς τη λάθος κατεύθυνση».
Τόνισε ότι ο πληθωρισμός δεν έχει κορυφωθεί ακόμη και δεν υπάρχει εμφανής καταλύτης για να επιστρέψουν οι τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα.
Πρόσθεσε ότι εάν δεν υπάρξει λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία ή οι εταιρείες πετρελαίου είναι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγή – κάτι που μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες – οι πιέσεις στις τιμές που οδήγησαν τις κεντρικές τράπεζες σε δραστικά μέτρα δεν θα δείξουν σημάδια υποχώρησης.
Οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν μειωθεί αισθητά από τις κορυφές τους στα τέλη του 2021 και ο Pierce αναγνώρισε ότι είναι «πιο δελεαστικές» από ό,τι πριν από λίγους μήνες, αλλά εξακολουθεί να καθυστερεί να εισέλθει ξανά σε θέσεις στην αγορά μετοχών.
«Δεν βάζω όλα τα αυγά μου πίσω στις αγορές αυτή τη στιγμή, γιατί πιστεύω ότι έχουμε δρόμο ακόμα.
Νομίζω ότι θα υπάρξουν κάποιες πρόσθετες ανατροπές που θα έχουμε στην αγορά και νομίζω ότι αυτό είναι μάλλον απαραίτητο», είπε.
«Όταν έχεις τα επιτόκια να κάνουν αυτό που είναι, είναι πραγματικά δύσκολο να διατηρήσεις τα πράγματα σταθερά και να λειτουργήσουν και να πας προς μία κατεύθυνση».
Ο Pierce πρόσθεσε ότι η διόρθωση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες δεν ήταν έκπληξη δεδομένου των «χρόνων αφθονίας» που απολάμβαναν οι αγορές κατά την ανάκαμψη από την αρχική συντριβή του Covid-19 σε υψηλά ρεκόρ στα τέλη του περασμένου έτους.

Κίνδυνοι ύφεσης, αλλά περιθώρια βελτίωσης

Αν και το επενδυτικό τοπίο φαίνεται κάπως επικίνδυνο, ο Little της HSBC πρότεινε ότι υπάρχει περιθώριο για καλύτερες επιδόσεις αργότερα το 2022, εάν ο πληθωρισμός μειωθεί και οι κεντρικές τράπεζες είναι σε θέση να υιοθετήσουν μια πιο «ισορροπημένη» στάση.
Οι υπεύθυνοι στρατηγικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας πιστεύουν ότι τώρα βρισκόμαστε στην «αιχμή» του πληθωρισμού ή κοντά σε αυτή, αλλά τα δεδομένα δεν θα μειωθούν σημαντικά μέχρι τα τέλη του έτους.
Μια επιθετική μετατόπιση της νομισματικής πολιτικής που πυροδοτεί μια ύφεση παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για αυτήν την προοπτική, ανέφερε ο Little, αλλά το ακριβές σενάριο ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφία.
«Με την παγκόσμια οικονομία τώρα σε αρκετά αργό στάδιο του κύκλου, βλέπουμε μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των περιφερειών.
Προς το παρόν, οι προοπτικές φαίνονται πιο επισφαλείς για την Ευρώπη και τμήματα των αναδυόμενων αγορών (EM)», είπε.
Υπό το πρίσμα των πρόσφατων κινήσεων της αγοράς, ο Little προσδιόρισε τις αποτιμήσεις των ομολόγων ως πιο ελκυστικές και είπε ότι εμφανίζονται επιλεκτικές ευκαιρίες εισοδήματος σε όλο το παγκόσμιο σταθερό εισόδημα, ιδιαίτερα στις πιστώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης